Yaşam
  • 30.8.2009 15:23

'ANNEMİ KISKANDI, 44 KİŞİYİ KATLETTİ'

Bilge Köyü katliamında sanık yakınları, olayın gerçekleştiği 4 Mayıs’’tan sonra ilk kez Taraf‘a konuştu. Tutuklu Mehmet Çelebi’nin oğlu Bilal Çelebi “Babamla görüştüm, ‘Ben yaptım’ dedi. Sebebi de annemin başkasıyla ilişkisi olması” derken, ismini vermek istemeyen bir başka sanık yakını “Bu işte namus yüzde 80, yüzde 10 petrol, yüzde 10 mal-mülk etkili” diye konuştu.

Mardin Mazıdağı İlçesine bağlı Bilge (Zangırt) Köyü katliamıyla ilgili olarak 2 eylülde Çorum’da görülecek olan dava öncesinde suçlanan taraf katliamı gerçekleştirdiklerini ilk kez itiraf etti. Ancak 11 üyesi tutuklu olan aile katliamın sadece üç kişi tarafından ve 15 yıllık bir yasak ilişki yüzünden işlendiğini iddia ediyor.

‘Keşke yapmasaydım’

“Şeyh Mehmet” diye de bilinen tutuklu Mehmet Çelebi’nin 17 yaşındaki oğlu Bilal Çelebi en son dört hafta önce babasıyla görüşmüş. O görüşmede baba Çelebi ‘Ben yaptım’ diyerek suçunu itiraf etmiş. Bilal Çelebi babasının katilama sebep olarak annesinin bir başkasıyla ilişkisini gösterdiğini anlatıyor.

Çelebi “Üç kişi yapmış, babam, kardeşim (14 yaşındaki Mehmet Şirin Çelebi), amcam (Abdülhakim Çelebi)” diye babasının anlattıklarını aktarıyor.

Mehmet Çelebi’nin yeğeni Mustafa Çelebi ise amcasının pişman olup olmadığı sorusunu onun karısı ile ilgili söylediği şu çarpıcı sözle cevaplıyor: “Belki haftada bir, ayda bir görüşüyorlardı. Keşke ben bu işi yapmasaydım da günde yedi görüşseydi.”

Bir başka sanık yakını, Mehmet Çelebi’nin olaydan 1.5 ay önce karısı Fersi Çelebi’yle komşusu Fesih Çelebi’nin 15 yıldır ilişkisi olduğunu öğrendiğini, bunu karısının da kabul ettiğini ve olayın yüzde 80 bu yüzden gerçekleştiğini iddia ediyor. Çelebi ailesinin üyesi olan bu kişiye göre katliam “Yüzde 80 namus; yüzde 10 petrol, yüzde 10 mal mülk” meselesi yüzünden işlendi.

Eşler boşanma davası açıyor

Kendisi mağdur, kocası ise saldırgan tarafta yer alan Asuman Çelebi’nin dramı ise sürüyor. Kocası Şükrü Çelebi, Asuman Çelebi’nin ailesinin baskısı nedeniyle olayın gerçekleştiği günden bu yana çocuğunu göremediğini söylüyor. Şu anda yedi aylık hamile olan Asuman Çelebi, katliamın ardından, o zaman 14 aylık oğlu Kadir’i kocasına bırakmak zorunda kalmıştı. Şükrü Çelebi, karısı Asuman Çelebi’ye rızası olmadan boşanma davası açtırıldığını da iddia ediyor. Şükrü Çelebi, “Boşanma davası açılmış. Ama karım kendi imzasının olmadığını söylüyor” diyor. Katliamda öldürülen Cemil Çelebi’nin oğlu Ferhat Çelebi’nin de saldıran ailede yer alan karısı Pınar Çelebi’ye boşanma davası açtığı öğrenildi.

Yakınlar: Açık cezaevindeyiz

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından mayıs ayında hazırlanan raporda, şüphelilerin ailelerinin bölge dışında güvenli bir yere yerleştirilmesi gerektiği belirtilmişti. Ancak sanık yakını 79 kişi 4 aydır Bilge Köyü’ne oldukça yakın bir yerde, Mardin Mazıdağı sınırları içerisinde tutulmaya devam ediliyor. Gruptan 56 kişi 18 yaşının altında. Buna karşılık, 18 yaşın üzerinde olanların sadece dördü erkek. Erkeklerden biri de 25 yıl önceki bir kan davası sırasında çatışmada felç olmuş bir yaşlı.

Gruptaki yetişkinlerden biri, Bilge Köyü’nde saldırıya uğrayan ailelerin çocuklarına gösterilen ilginin oradaki çocuklara gösterilmediğini iddia ediyor. Okula giden çocukları için birçok defa kitap isteyen sanık yakınlarının bu istekleri bile karşılanmamış.

Davada kendilerini savunma konusunda ellerinin kollarının bağlı olduğunu söyleyen sanık yakınlarından biri içinde bulundukları durumu şu sözlerle özetliyor: “Onları kapalı, bizi açık cezaevinde tutuyorlar.”

Avukatlar çekildi

Bilge Köyü katliamında sanıklara ilişkin çarpıcı bir bilgi de, adam öldürmekten 44 defa müebbet hapis cezası istenen sanıkların, avukatlarının olmaması. Yakınlarından alınan bilgilere göre “avukatların istedikleri en az 100 milyarı karşılayamadıkları” için sanıklar avukat tutamıyorlar. Mardin Barosu tarafından atanan avukat da, duruşmaların Çorum’da görülmesi nedeniyle davadan çekilmiş durumda. Çarşamba günü başlayacak duruşmada katliamla ilgili olarak ikisi çocuk, 11’i tutuklu 12 sanık yargılanacak.

Bilge Köyü’nde ne olmuştu?

Mardin’e bağlı Bilge (Zangırt) köyünde 4 mayıs gecesi gerçekleşen katliamda üçü hamile kadın olmak üzere toplam 44 kişi öldürülmüştü. Olay sonrasında sanıkların yakını olan 12 aile köyü terk etti. Katliamın ardında, ‘namus meselesi’nin yanısıra, arazi ve petrol geliriyle ilgili rant paylaşımı olduğu iddiaları da ortaya atılmıştı. İddianamede dokuz sanık için hakkında ‘canavarca hisle adam öldürmekten’ ağırlaştırılmış 44’er kez ömür boyu hapis cezası isteniyor.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun raporunda Jandarma’nın 156 telefon ihbarlarının kaydedildiği cihazın olaydan bir hafta önce bozulduğu ve Jandarma’nın olay yerine geç geldiğine dikkat çekilmiş, bu konuda yetkililerin cevaplarının ikna edici olmadığı belirtilmişti. İddianamede bu konudaki iddiaların yer almaması dikkat çekerken, gizli tanığın anlatacakları merakla bekleniyor.

(TARAF)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER