Bilim
  • 21.4.2006 09:39

ANTARTİKA'DA BİLİMADAMLARINI HAYRETE DÜŞÜREN GÖLLER...

       İngiliz bilim adamları Antarktika'da buz kütlelerinin kilometrelerce altında bulunan göllerin birbirlerine nehirlerle bağlı olduğunu söylüyor.
      Araştırmalarının sonuçlarını Nature dergisinde yayımlayan bilim adamları, bu gelişmeden sonra sondaj yapılarak bu göllerden örnek alınması planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.
      Araştırmacılara göre göllerin birbirine bağlı olması nedeniyle, birinde oluşabilecek kirlilik, diğer göllleri de etkileyebilir. Söz konusu göller milyonlarca yıllar öncesinin sırlarını barındıran "zaman kapsülleri" olarak görülüyor.
     
      Diğer gezenler hakkında bilgi verebilir

      Bu göllerde yapılacak araştırmaların, buzlarla kaplı bir okyanus barındıran, Jüpiter'in uydusu Europa ve diğer gezegenlere de ışık tutabileceği belirtiliyor.
      Daha önce Antarktika kıtasının, aşırı soğuk olması nedeniyle burada donmamış göl ya da su birikintilerinin olabileceği düşünülmüyordu. Ancak 1960'lardan sonra güçlü radarla donatılmış uçaklar ve uydularla yapılan araştırmalar sonucunda kalın buz tabakasının altında göller bulunduğu tespit edildi.
      Şimdiye kadar 150 gölün varlığı kanıtlandı. Önümüzdeki yıllarda binlerce gölün daha bulunabileceği belirtiliyor.
      Antarktika'daki en büyük su kütlesi olduğu düşünülen Vostok gölünün uzunluğu 250, genişliği 40 kilometre. Gölün derinliği ise 400 metre civarında. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile Rus Bilimler Akademisi, sondajla bu gölden su örneği almayı planlıyor.
      Milyonlarca yıldır tamamen buzlarla kapalı olan göllerde eşsiz canlı türlerinin bulunduğu tahmin ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:21

İLGİLİ HABERLER