Gündem
  • 19.5.2008 16:28

AP TÜRKİYE RAPORUNU TARTIŞACAK

STRASBOURG -      Bağlayıcı olmayan, tavsiye niteliğindeki raporun perşembe günü genel kurulda oylanması bekleniyor.
     AP Dışişleri Komisyonunun 21 Nisanda yaptığı oylamadan, rapor için 53 "evet", 2 "hayır" ve 4 "çekimser" oyu çıkmıştı.
     Raporda, ana hatlarıyla Türkiye'den insan hakları ve demokrasi alanındaki reform sürecini hızlandırması isteniyor.
     Dışişleri Komisyonunda kabul edilen değişiklik önergesinde, "AK Partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı" ifade edilmiş ve "Anayasa Mahkemesinin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonunun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması" temennisinde bulunulmuştu.
     Kabul edilen diğer bir değişiklik önergesindeyse hükümetten, "reformları sürdürürken, demokratik ve laik bir Türkiye'de çoğulculuk ve farklılıklara saygı göstermesi" istendi ve "ülkenin çağdaşlaşması için hükümete ve tüm siyasal partilere, önemli adımlarda yapıcı bir uzlaşmaya gitmeleri" çağrısında bulunulmuştu.
     Üniversitedeki başörtüsü yasağının kaldırılmasına da atıfta bulunulan ve oylamayla kabul edilen başka bir değişiklik önergesinde de, "üniversitelerdeki başörtüsü yasağının, geniş anlamda sivil toplumun görüşlerini temel alacak, geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmamasının, halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığı yaratması not edildi" ifadesi kullanılmıştı.
     Türkiye'de 1 Mayıs gösterileri sırasında çıkan olaylar ve TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişikliğe ilişkin bazı değişiklik önergeleri sunulacak.
     Fransız parlamenterlerin girişimiyle, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını gündeme getiren değişiklik önergeleri de genel kurulda oylanacak.
     Türk Ceza Yasasının 301. maddesinin taahhütlere bağlı kalınarak öncelikle değiştirilmesi istenen belgede, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:04

İLGİLİ HABERLER