Yaşam
  • 30.6.2008 12:00

ARABASI OLAN YANDI! SİGORTA ZAMMI GELİYOR

Bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde aynı fiyata satılan trafik sigortasının primleri, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta şirketlerine hem de illere göre değişecek. Yeni uygulama ile özellikle İstanbul’da otomobillerin ve taksilerin primleri ciddi artıyor.

1 Temmuz’dan itibaren zorunlu trafik sigortasında yeni uygulama başlıyor. Bugüne kadar sigortanın teminat limitlerini ve primlerini Hazine’nin belirlediği trafik sigortasında, yarından itibaren sigorta şirketleri, primleri kendileri serbestçe belirleyebilecek. Böylece, daha önce Türkiye’nin her tarafında aynı fiyata satılan trafik sigortasında primler, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta şirketine hem de illere göre değişkenlik gösterecek. Bir süredir yeni uygulamaya hazırlanan sigortacılar; hasarın çok yüksek olduğu büyük illerde sigorta primlerinin artacağını, Anadolu’daki illerde ise bugünkü fiyatlardan daha da aşağı trafik poliçesi satılacağını söylüyor.

Rehber tarife hazırlandı

Zorunlu trafik sigortasına; özel araçlar 160 YTL, ticari araçlar 200 YTL, taksiler 575 YTL, minibüsler 410 YTL, otobüsler ise 1 milyon 150 bin YTL prim ödüyordu.

Sigorta sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) ise yeni uygulamanın başlamasına çok az bir zaman kala, illere göre farklı primlerin belirlendiği öneri niteliğinde rehber tarife hazırlayarak, sigorta şirketlerine gönderdi.

Ankara’da zam yüzde 18

Bu öneri tarifeye göre, 1 Temmuz’dan itibaren İstanbul’da otomobillerin trafik sigortasına yüzde 38, Ankara’da yüzde 18 zam geliyor. Taksilerin ise trafik sigortasına ödeyecekleri prim, İstanbul için yüzde 147 artıyor. TSRŞB Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtsever, hazırladıkları rehber tarifeye sigorta şirketlerinin uyma zorunluluğununun olmadığını belirterek, yeni uygulama ile 46 ilde trafik sigortası primlerinin yüzde 50’lere varan oranlarda düştüğünü, 35 ilde ise arttığını bildirdi.

Trafik sigortasında yeni uygulamaya geçilmesine bir gün kala, sigorta şirketlerinin primleri belirlerken TSRŞB’nin önerisine uyup uymayacağı ve şirketlerin belirledikleri prim oranları merak konusu.

Fiyatlar serbest belirlenecek

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, şirket olarak prim tarifesini hazırlarken hem kendi istatistiklerini hem de TSRŞB tarafından düzenlenen rehber tarifeyi dikkate aldıklarını söyledi. Utkueri, 1 Temmuz’da başlayacak uygulama ile sigorta şirketlerinin araç, il ve müşteri tipine göre fiyatlarını serbest olarak belirleme imkanına kavuşacaklarını, şirketler arasında hasarın düşük olduğu Anadolu illerinde ise fiyat rekabetinin yüksek olacağını kaydetti. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, yeni prim tarifelerinin il bazında değişkenlik göstereceğini belirterek, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde hasar oranı yüksekliğine göre tarifede prim farklılığı uygulayacaklarını kaydetti.

Sigortalının yaşı da etken

Ergo İsviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balcı, trafik sigortasında yeni dönemde TSRŞB’nin hazırladığı rehber tarifeye uygun hareket edeceklerini söyledi. Genel olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de özellikle yükselen teminatlar ve yüksek hasarlar nedeniyle tüm kullanım oranlarında artışlar olacağını ifade eden Balcı, "Bu artış özellikle tüzel kullanımda olan otomobil ve kamyonetlerde daha fazla görülüyor. Tarifemizde kullanıcı yaşı, cinsiyet, aracın motor hacmi gibi belli mikro parametrelere göre farklılıklar uygulayacağız" dedi.

Finans Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, yeni dönemde primler belirlenirken müşteri ile ilgili bilgilerin önem kazanacağını söyledi. Dalaş, teknolojik altyapısı ve tarife yapma becerisi daha iyi olan şirketlerin primleri belirlerken daha fazla fiyat değişkeni kullanacağını belirterek, şirket olarak bu konuda mantık çerçevesinde rekabetçi olacaklarını kaydetti.

Müşteriye göre fiyat dönemi

Ray Sigorta Genel Müdürü Nuzhet Atabek, yeni dönemde belirledikleri primler üzerinden yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirim ve artırım uygulayacaklarını ifade ederek, sigortalının yaşı, müşteri devamlılığı, aracın yakıt türü, mobil telefon hattının türü gibi indirim ve artırım kriterleri benimsediklerini kaydetti. Genel Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Serdar Gül, TSRŞB’nin yayınladığı rehber tarifeden ortalama yüzde 15 indirimli trafik sigortası tarifesi belirlediklerini söyledi. Gül, "Sigortalının yaşına, hasar durumuna; minibüsler, küçük otobüsler için de kasko ve zorunlu koltuk sigortasının şirketimizde olup olmaması gibi kriterlere göre fiyatlandırma yapacağız" dedi. Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, aşırı indirim ve artırımlara gitmediklerini söyledi. Koçak, "İlk üç ay şirket uygulamalarını gözlemledikten sonra tarifemizi yeniden gözden geçireceğiz" dedi.

Axa Oyak Sigorta ise, yeni dönemde trafik sigortasında müşteri bazlı fiyat uygulaması yapacak. Ancak, belirlenen fiyatlar tüm dağıtım kanallarında aynı olacak. 

hürriyet

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER