Ekonomi
  • 24.9.2007 11:07

ARAÇ MUAYENESİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Karayolu araçlarının muayenesinde yeni bir dönem başlıyor. Yeni uygulamaya göre dizayn edilen ilk araç muayenesi gelecek ay Yalova’da hizmete girecek.
      Araçlar, artık Ulaştırma Bakanlığının belirlediği yakalaşık 100 kontrol noktasına bakılarak muayene edilecek.
      Araç muayene sisteminin modernize edilmesi ve AB normlarına yükseltilmesi hedefiyle yapılan özelleştirmeyi TÜVTÜRK ortak girişiminin kazanmasının ardından, yeni araç muayene istasyonlarının kurulması için süreç başladı.
      AA muhabirinin Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın’dan aldığı bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı, muayene sistemini sil baştan değiştirecek yeni uygulama kapsamında TÜVTÜRK’ün sunduğu 2009 yılına uzanan detaylı iş planını inceleyerek onayladı. Bu çerçevede, belirlenen yeni standartlara uygun ilk araç muayene istasyonu gelecek ay Yalova’da hizmete açılacak. Yıl sonuna kadar Elazığ istasyonu da devreye alınacak.
     
     2009 BAŞINDA 189 İSTASYON HİZMET VERECEK
      Bakanlığın onayladığı plana göre, gelecek yıl Temmuz ayında 81, Aralık ayında ise 177 istasyon hizmete girecek. Şubat 2009’da 189 araç muayene istasyonu hizmet verir hale gelecek.
      Araç muayene istasyonlarının sayısı, illerdeki araç yoğunluğuna göre belirleniyor. Aynı şehirdeki istasyonların birbirine 5 kilometreden uzak olmaması şartı aranacak. İstanbul’da 12, Ankara’da 7, İzmir ve Konya’da 8, Bursa ve Antalya’da 6’şar araç muayene istasyonu açılacak. Bazı büyük
      ilçelerde hizmet verilmesi amacıyla ayrıca en az 38 seyyar istasyon da oluşturulacak. Yeni istasyonlar her türlü aracın muayenesine uygun olarak dizayn edilecek. İstasyonlarda, fren, far, egzoz, direksiyon boşluk ölçme, ölçü aletleri, bilgisayar sistemleri ve gürültü kontrol cihazları kullanılacak.
     
     HATIRLATMA MEKTUBU GÖNDERİLECEK
      Ulaştırma Bakanlığı, el yordamının yanı sıra teknik cihazlar kullanılarak araç muayenesinde bakılacak yaklaşık 100 kontrol noktası belirledi. Araçların muayenesinde başta fren sisteminde olmak üzere saptanan büyük eksiklikler "ağır kusur" sayılacak ve bu araçların muayenesi yapılmayacak. Bu araçlara eksiklerin giderilmesi amacıyla 1 ay süre verilecek ve bu dönemde muayene işleminin yapılmaması halinde polise bildirimde bulunulacak.
      Yeni sisteme göre muayene olan araçların bilgileri sisteme kayıtlı olacak. Bu sayede, aracın tekrar muayene zamanı geldiğinde yazılı olarak araç sahibine hatırlatma mektubu gönderilecek.
     
      NOKSANSIZ MUAYENE
      Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, araç muayene istasyonlarında artık tekniğine uygun ve noksansız bir muayene yapılacağını belirtti. Her aracın muayenesinin aynı gün Bakanlığa bildirileceğini, bu sayede ülkedeki 10 milyonun üzerindeki araç hakkında günlük bilgilere sahip olunacağını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
      "Yeni araç muayene sistemi bugünle kıyaslanmayacak düzeyde olacak. Şu anda araç muayenelerinde sadece para ödeniyor ve bir de araç sahipleri kuyruklarda bekliyorlar. Trafik güvenliği bakımından yeni baştan sistem kuruluyor. İnsanlar kolayca muayene istasyonlarına ulaşabilecekler ve muayene sırasında test cihazlarıyla yapılacak kontroller sayesinde araç sahipleri servis hizmeti almış olacaklar."
     
     BAKANLIK İSTASYONLARI DENETLEYECEK
      Ulaştırma Bakanlığı, açılan yeni muayene istasyonlarını belirlenen standartlara uygunluğu yönünden inceleyerek, geçici uygunluk belgeleri verecek. İstasyonlar bir yıl içinde bağımsız sertifikasyon kuruluşundan kendisini sertifikalandıracak.
      Bakanlık, istasyonları hizmet verdikleri dönemde de denetleyecek.
      Belirlenen tekniklere ve standartlara uygun muayene yapılmadığının saptanması halinde istasyonlara yüklü miktarda para cezası kesilecek.
      Ulaştırma Bakanlığı, istasyonlara kapama cezası da verebilecek.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:17

İLGİLİ HABERLER