Gündem
  • 15.10.2020 19:51

Arap Birliği'nden Türkiye skandalı!.. Hayali tepki açıklaması yayınladılar

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in kontrolü altındaki Arap Birliği'nden tam bir rezalet ortaya çıktı. Arap Birliği tarafından geçenlerde Irak Dışişleri Bakanı ağzından yapılmış gösterilen tepkinin hayali olduğu ortaya çıktı.

Arap Birliği'ne başvuran
Fuad Hüseyin: Türkiye ile ilgili sözler bana ait değil, silinsin!

Irak Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türkiye” ile ilgili sarfedilen sözlerin Fuad Hüseyin’e aitmiş gibi yansıtılmasını protesto ederek, sözkonusu açıklamanın metinden çıkarılmasını istedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Irak Dışileri Bakanı Fuad Hüseyin Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Arap Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, görüşmede Fuad Hüseyin’in, “Arap Birliği’nin Türkiye’nin saldırıları karşısındaki tutumlarını takdir ettiğini ifade ettiği” ifadesine yer verildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı: Böyle bir açıklama yok

Al-Arabi Al-Jadeed'e konuşan Irak Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Hüseyin'in ne görüşme esnasında ne de sonrasında Türkiye ile ilgili böyle bir ifade kullanmadığını, kendisinin de metne eklenen bu sözler karşısında şaşırdığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Özellikle Irak heyetine sunulan açıklama metninde Türkiye'ye atıfta bulunulmamıştır. Fuad Hüseyin'in açıklamaları herhangi bir tarafa siyasi mesajlar taşımadığı gibi Arap Birliği'nin resmi açıklamasına hiç konuşulmayan bir paragraf eklenerek Türkiye'ye siyasi mesajlar iletilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır” dedi.

“Irak Dışişleri Bakanlığı şimdi Arap Birliği’nden toplantıda gündeme gelmeyen bir paragraph hakkında resmi bir yanıt ve açıklama bekliyor ve bu açıklamayı protesto ediyor” diyen yetkili, Bakanlığın sözkonusu ifadelerin metinden çıkarılmasını istediğini de kaydetti.

"Arap Birliği'nin Türkiye konusundaki tavrını yansıtıyor"

Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Al-Zajrawi ise Al-Arabi Al-Jadeed'e verdiği demeçte, Arap Birliği'nin Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in ziyaretini, Birliğin Türkiye konusundaki bilinen tavrı ve konumu çerçevesinde değerlendirmeye çalıştığını söyledi.

Al-Zajrawi, "Tüm resmi açıklamalar iki taraf arasında ortaklaşa yazılır. Irak Dışişleri Bakanlığı'nın itirazı Arap Birliği’nin yaptığı açıklamayı Irak tarafının bilgisi ve onayı olmaksızın değişiklikler eklemesinedir. Bu kesinlikle kabul edilebilir değil ve bu tür durumlar Irak'ın diğer ülkelerle ilişkilerini etkiliyor” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak, Ürdün ve Mısır liderlerinin geçtiğimiz Ağustos ayında Ürdün'ün başkenti Amman'da imzaladıkları anlaşmaları tamamlamak amacıyla Kahire'yi ziyaret ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 16.10.2020 09:19

İLGİLİ HABERLER