Gündem
  • 13.6.2018 14:59

Arap güçleri Husi'lere saldırı başlattı!

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki Arap güçleri Husi güçlerine karşı "şimdiye kadarki en ağır saldırı"yı başlattı.

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki Arap güçleri Yemen'de iktidarı elinde tutan Husi güçlerine karşı "şimdiye kadarki en ağır saldırı"yı bugün başlattı. Arap güçleri, ülkenin en büyük liman kentinini bombalıyorlar... Reuters son dakika kodlu haberi şimdiye kadarki en ağır saldırı olarak duyurdu.

Reuters haber ajansının haberine göre, İran destekli Şii Husi militanlarına "boyun eğdirmeyi" amaçlayan saldırı şu anda dünyada yaşanan en ağır insani krizi daha da ağırlaştırabilir.

Arap savaş uçakları ve savaş gemileri, Hodeyda limanının güneyinde mevzilenen Yemen ordusu ve yabancı askerlerin sürdürdüğü kara harekatını desteklemek için Husi mevzilerini ağır bombardımana tutuyorlar.

İran yanlısı Husilere karşı üç yıl önce Yemen savaşına dahil olan Arap ülkeleri ilk kez böyle büyük bir limanı ele geçirmek için saldırı başlattılar.

Husi güçleri, başkent Sanaa ve nüfus yoğunluğu yüksek olan pek çok yerleşim bölgesine hâkim.

Birleşmiş Milletler, bu saldırının, bölgenin en yoksul ülkesi olan Yemen'de zaten son derece umutsuz durumda olan yaşam koşullarını daha da kötüye götüreceğinden kaygılı.

Hodeyda ve çevresinde 600,000 kişi yaşıyor. Hodeyda limanı, 8.4 milyon kişinin açlık sınırına dayandığı ülkedeki halka gıda ulaşımı için en kritik önemdeki nokta. Arap ülkeleri ise, İran yanlısı Husileri müzakereye zorlayacak kesin bir zafer peşindeler. Bu ülkeler Hudeyda limanını ele geçirirlerse ulaşımı açık tutacaklarını ve limana ithal mal girmesini serbest bırakacaklarını söylüyorlar.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, el altından ve diplomatik yollardan Arap koalisyonunu destekliyor ve her yıl bu ülkelere milyarlarca

Güncellenme Tarihi : 13.6.2018 15:01

İLGİLİ HABERLER