Ekonomi
  • 25.9.2013 20:05

Arap ülkeleri gümrükleri kaldırıyor

Türk-Arap Ekonomi Ticaret ve Yatırım Bakanları 1'inci toplantısı Mersin'deki Hilton Otel'de gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Arap Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mohamed İbrahim Al Twaijri'nin yanı sıra Bahreyn, Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Kuveyt, Libya, Moritanya, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Umman, Ürdün'den 14 bakan katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Çağlayan, "Ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerimizde daha ileri seviyelere gelebilmek için bugün burada büyük bir katılım ve güçlü bir irade ile bir araya gelmemiz hem bölgemiz hem de dünya için çok güçlü bir mesaj. Biz burada Türkiye ile Arap ülkelerinin işbirliğine yönelik kararlılığını tüm dünyaya duyuruyoruz. Aramız nifak sokmak isteyenlere inat biz kardeşlik yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu bölgenin halkları yüzlerce yıl barış içinde, huzur içinde ve refah içinde yaşadılar. Tarihin omuzlarımıza yüklediği sorumluluk çerçevesinde bizlerin de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirerek bölge halklarının refahına katkıda bulunmamız gerekiyor" dedi.

Bakan Çağlayan, Arap ülkelerinin, yaklaşık 2.7 trilyon doları bulan milli gelirleri, 2 trilyon doları aşan dış ticaretleri ve 400 milyona yaklaşan nüfus ile dünyanın en önemli ekonomi merkezlerinden birini teşkil ettiğini de ifade etti. Bakan Çağlayan, "2012 yılı itibarıyla Arap ülkelerinin toplam ihracatı 1.3 trilyon dolar, ithalatı da 775 milyar dolar. Biz Türkiye olarak özellikle son on yılda Arap ülkelerinin ekonomik potansiyel ve önemini yeniden keşfederek ekonomik ilişkilerimizi derinleştirmek ve çeşitlendirmek üzere büyük çaba gösterdik. 2002 yılında Türkiye ve Arap ülkeleri arasında 5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2012 yılında 11 katına yani 55 milyar dolara yükseldi. Dünya üzerinde bu oranda ticaretimizin arttığı başka bir ülke grubu yok. 2012 yılında Türkiye'nin gerçekleştirdiği 152 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık dörtte birini Arap ülkelerine yaptık. Arap ülkelerinden ithalatımız ise 19 milyar dolar ile 2012 yılı toplam ithalatımızın yaklaşık yüzde 8'ine karşılık geldi"diye konuştu.

Çağlayan, son dönemde ticaretin ve yatırımların rotasının değişmeye başladığını ve artık gelişme yolundaki ülkelerin, özellikle Arap ülkelerinin yeni ekonomik düzende en önemli destinasyonlar arasına girdiğini kaydetti.

ARAP ÜLKELERİNİN BİRBİRİYLE TİCARETİ

Arap ülkelerin birbirleriyle ticaretinin yüzde 11 düzeyinde olduğunu vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arap ülkelerinin kendi aralarında olan petrol dışı ticareti çok düşük seviyelerde. Örneğin, AB ülkelerinin birbirleri ile ticareti yüzde 60 seviyelerinde. Büyük Arap Serbest Ticaret Alanı (GAFTA) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) gibi iki önemli platformla aralarındaki ticareti serbestleştirmiş Arap ülkelerinin kendi içlerindeki ticareti daha yüksek seviyelere çıkaracağına inanıyorum. Bu işbirliğini daha yukarılara çıkarmak bizlerin elinde. Bu coğrafyanın bereketli hamuru, Arap ülkelerinin ve Türkiye'nin bir araya gelerek ortaya koyacağı maya, daha büyük ürünler verebilir. Dinamik insan gücü, zengin enerji ve tarım kaynakları, turizm kapasiteleri ve rekabetçi işletme maliyetleri ile bu ülkeler daha çok şey yapabilir. Bizlerin ticari ilişkilerinde son dönemde yaşanan olağanüstü başarıların temelinde, Türk ve Arap halkları arasındaki samimi ilişkiler ve güven duygusu yatıyor. Bu coğrafyada bu samimiyet ve güven dilini, bu kadar iyi konuşabilecek, bu ahengi tutturabilecek Türkler ve Araplardan başka hiçbir millet yok. Bu masanın etrafında oturan tüm ülkeler, güçlü birer dünya devleti. Bu güçlerimizin farkında olarak, vatandaşlarımıza daha fazla refah üretmenin yollarını arayacağız. Ticaretin temeli güvendir, karşılıklı kazançtır. Artık sadece bir tarafın kazandığı ticari ilişkilerden hepimizin kazançlı olacağı bir yola girmemiz gerekiyor."

GÜMRÜKLER KALDIRILACAK

Arap Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mohamed İbrahim Al Twaijri, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında tarihi ilişkilerin bulunduğuna dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi:

"Ticaret, yatırımın olduğu yerde gelişme olur. İyi yaşam olur. Ekonomik alanda sadece siyaset yaparsak, sadece ekonomi dersek olmaz. Bildiğiniz gibi yatırım da olmalı ki hep birlikte ileriye gideceğiz. Arap ülkeleri olarak petrol ve gaz konusunda zengin kaynaklara sahibiz. Rezervlerimiz var. Kalkınma yükselirken gelirlerimiz de artmaktadır. Dolayısıyla Arap ülkelerinin diğer ülkelerle, özellikle Türkiye ile bunu çok fazla geliştirme çabasında olacağız. Arap ülkelerine bakacak olursak ticari anlam hareketlenmenin olduğunu göreceksiniz. Ticaret düşük düzeyde ancak Arap alemi harekete geçti. Ekonomik entegrasyon içinde olmak için son 5 yılda gerçekten bir uyanış oldu. Şimdi ticareti, sanayi yatırımları desteklemeye başladılar. Riyad'da 3'ncü dönem Arap ülkeleri zirve yapıldı. Zirve de, ortak serbest ticaret alanı oluşturma kararı çıktı. Bunu gerçekleştirince 2015'te ortak bir pazar yapacağız. 2020'de de, gümrükleri kaldıracağız. Arap ülkelerinin büyük bir desteği ile serbest ticaret alanını bu yıl gerçekleştireceğiz. 4 yıldır hazırlıkları yapılıyor. Gümrük birliği açısından bunu gerçekleştireceğiz. Gümrük tarifeleri konusunda gelecek yıl tamamen bir çözüme varıp gümrükleri kaldırmış olacağız. Arap ülkeleri arasında duvarı kaldırıp ekonomiyi güçlendireceğiz."

Daha sonra söz alan 92'nci Dönem Sosyal Ekonomik Konseyi Arap Delegasyonları Başkanı Fas Krallığı Ticaret, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Abdulkader Aamara, bu dönemde Arap ülkelerinin Türkiye ile işbirliği yapmasının çok önemli olduğunu söyledi. Aamara, halklarının refahları için çalıştıklarını binin içinde Türkiye ile ortak programlar ve projeler hayata geçirmek istediklerini vurgulayarak, direkt ticaret için gümrük duvarlarını kaldırılmasının çok önemli olduğunu, bunun için de büyük bir çalışma içerisine girerek Arap Ligi ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin gelişmesi için çalışacaklarını dile getirdi.

TÜRKİYE, ARAP LİGİ İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURDU

Mersin'de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ev sahipliğinde Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı tamamlandı. Toplantının kapanışında konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, alınan kararlar ve işbirliği ile Türkiye'nin Arap Devletler Ligi ile ekonomi ve ticaret alanın da yol haritası oluşturduğunu söyledi.

Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları 1'nci Toplantısı Mersin'deki Hilton Otel'de tamamlandı. Toplantının kapanışına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Arap Devletleri Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mohamed İbrahim A. Al Twaijri'nin yanı sıra Bahreyn, Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Kuveyt, Libya, Moritanya, S.Arabistan, Sudan, Tunus, Umman, Ürdün'den 14 bakan katıldı.

Kapanış toplantısında söz alan Bakan Çağlayan, Arap ve Türk ekonomi bakanları olarak halkların refahını hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Arap Ligi ülkeleri firmaları 10 yılda ülkemize 9 milyar dolar yatırım yaptı. Ülkemiz firmalarının da 6 milyar dolar yatırım yaptığını görüyoruz. Tüm bakanlar kendi yatırımcılarını diğer ülkelere daha fazla yatırım yapmasını teşvik etmeye karar verdiler. Türkiye ve Arap ülkeleri toplamda yaklaşık 500 milyona varan nüfusu 3,5 trilyon doları bulan milli geliri 2,5 trilyon dolara yakın dış ticaretiyle adeta büyük bir dev. Amacımız geçtiğimiz yıl Arap ülkelerinde 36 milyar dolar gerçekleşen ihracatımızı ve 19 milyar dolar ithalatı yani 55 milyar dolarlık dış ticaret hacmini daha yüksek seviyelere çıkarmak. Birlikte hareket ederken güçlüyüz. Bu gücü enerjiye çevirmek, dünya ekonomisine yön verecek bir güç edinmek daha çok birlikte hareket etmekle mümkün olacaktır. Bizler bugün bu başlangıcı yaptık. Ülkelerimiz arası ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirecek konuları en kısa zamanda hayata geçireceğimizden emin olabilirsiniz."

Konuşmanın ardından Türkiye ile Cibuti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (YKTK) imzalanırken, Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı 2015 yılında Kuveyt'te yapılması da karara bağlandı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:43

İLGİLİ HABERLER