Gündem
  • 3.10.2005 19:10

ARINÇ: ''AVUSTURYA'NIN TUTUMU, TÜRK HALKINI RENCİDE ETMİŞTİR''

ANKARA - TBMM Başkanı Bülent Arınç, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Avusturya Ulusal Parlamentosu Başkanı Andreas Khol'a, Avusturya'nın tutumunun Türk halkını rencide ettiğini ifade ederek, ''Biz, 17 Aralık'ta bir söz verildiğini ve bu sözün tutulmasını, devlet geleneği olarak düşünüyorduk'' dedi.
     TBMM Başkanı Arınç'ın Khol ile yaptığı ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi.
     Heyetlerarası görüşmede Arınç, 17 Aralık'ta devlet başkanlarının aldığı kararın, bugün dışişleri bakanları toplantısından aynı şekilde çıkmasını beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
     ''Türk halkı bu kararı bekliyordu. Ancak çok şaşırarak ve üzülerek görüyoruz ki Avusturya'nın tutumu nedeniyle bu karar alınamamıştır. Avusturya'nın bu tutumu, Türk halkını rencide etmiştir. Biz, Lüksemburg'ta bir problem çıksa bile bunu başka ülkelerden bekliyorduk. Asla Avusturya'dan beklemiyorduk. Çünkü aramızda bir problem bulunmuyordu. Devlet başkanlarının imza attığı metnin Lüksemburg'ta çıkmamasını çelişki olarak görüyoruz. Biz, 17 Aralık'ta bir söz verildiğini ve bu sözün tutulmasını devlet geleneği olarak düşünüyorduk. Ama Avusturya'nın bu tutumu buna uymamaktadır. Biz Türkiye olarak üzerimize düşen her görevi yerine getirdik.''
     Avusturya Ulusal Parlamentosu Başkanı Khol da Türk halkının Avusturya'nın tutumundan rencide olduğunu bilmenin kendisini üzdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Böyle bir niyetimiz yoktu. Gerçekten rencide etmek gibi bir niyetimiz yoktu. Umuyorum geç olsa da güç olmaz. Bu gecenin sonunda bir anlaşmaya varılmasını umuyorum.
     Hollanda ve Fransa'da Avrupa Anayasası referandumlarla reddedildi ve Avrupa'da yüzde 65'lik bir kesimin, sizin üyeliğinize karşı olduğu anketlerde çıkıyor. Referandumlar Avrupa'da bir travma yarattı ve bu travmanın etkisi devam ediyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeleceğine inanıyorum. Bugün geç de olsa problem çözülecektir ve iyi bir sonuç alacağımızı umuyorum.'' Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER