Gündem
  • 26.1.2014 00:33

Arınç, 'Okullarda Çerkezce öğretilebilir'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Çağrı Düğün Salonu'nda Bursa Çerkes Kültür Derneği tarafından düzenlenen geceye katıldı. Kafkas halklarının mücadelesini yakından takip ettiğini anlatan Arınç, kendisinin gönlünde en büyük kahramanın Şeyh Şamil olduğunu dile getirdi. Arınç, "Ruslara karşı mücadelelerinde ne kadar büyük kahramanlıklar yaşadığını çok iyi bilen ve okuyan bir kardeşinizdim. En büyük kahraman İmam Şeyh Şamil'di. Onu çok seviyordum, onu her zaman okuyor; çocuklarıma, dostlarıma, arkadaşlarıma da tavsiye ediyordum. Şamil; Dağıstanlı, çok büyük kahramanlık göstermiş. Annesiyle, evladıyla, halkıyla, kardeşleriyle yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Sonra İstanbul'da padişah tarafından ne kadar büyük bir sevgiyle karşılandığını, Hicaz'a gittiğini, orada şehit olduğunu da biliyorum. İmam Şamil, bizim gençliğimizin gözünde de çok büyük kahramandı. Çocuklarıma ismini veremedim ama en güzel torunlarımdan birinin adı, Şamil'dir. Benim eşim de Çerkez. Başörtüsünden dolayı başımıza gelmeyen kalmadı. Siyasi hayatımda bütün eleştirileri göğüslemek zorunda kaldım. İnanın 35 yıllık siyasi hayatımın en büyük destekçisi bana bu mevkileri nasip eden Cenab-ı Hak'tır şüphesiz ama, insan planında eşimden en büyük desteği, cesareti, dirayeti bir Çerkez kızından gördüm. Allah'a şükrediyorum" dedi.

"TALEP OLDUĞUNDA ÇERKEZCE ÖĞRETİLMESİ DE MÜMKÜN OLACAK"
Çerkezlerin bürokraside çok güçlü olduğunu dile getiren Arınç, "Sizler işinizi iyi yapan, dürüst, çalışkan, bayrağımıza, vatanımıza sevgili insanlarsınız. Sizden hiçbir zarar gelmedi. Çok şükür Türkiye'nin temelinde, gücünde sizlerin çok büyük katkıları ve destekleri var. Dil, bir insanı temsil eder. Bunu mutlaka gençlerimiz de konuşmalı. Şimdi artık okullarda tercihli dersler konusunda talep olduğunda Çerkezce öğretilmesi de mümkün olacak. Maalesef genç çocuklarımızın, evlatlarımızın Çerkezceyi bilmediğini görüyorum, duyuyorum. Bu bir eksikliktir. İkincisi tarihten gelen olayları hiçbir zaman unutmamak lazım. Ben her dinlediğimde gözlerim yaşarır. Büyük Göç'ü herkes çocuklarına anlatmalı. 1800'lü yılların sonunda Rusya'dan zulmen sürülen Çerkezlerin hikayesini, yaşanmış olayları, mutlaka herkes bilmeli. Biz tarihimizle, kültürümüzle varız" ifadelerini kullandı.
Çerkez halklarının mücadelesini desteklediklerini anlatan Arınç, "Gürcistan ve Rusya ile zaman zaman yaşanan sıkıntıları da bölgedeki ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerini de daha sıcak tutmanın gayreti içindeyiz" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Arınç'a bir tablo hediye edildi. Yöresel oyunlarla devam eden geceye; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu ve AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun da katıldı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:11

İLGİLİ HABERLER