Gündem
  • 30.3.2009 15:37

ARINÇ : ORTAYA ÇIKAN TABLO, HİZMETE OY VERİLMEDİĞİNİ GÖSTERDİ

MURAT YALÇIN-ÖZCAN AYDIN
MANİSA  - 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Arınç, başkanlığı kazanan MHP'li başkanı kastederek "Umarım her mahalleye hizmet eder, partizanlık yapmaz" dedi.


Manisa'da, belediye başkanlığı koltuğunu MHP'ye kaptıran AK Parti'de bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Parti il binasında yapılan toplantıya 22. Dönem TBMM Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, milletvekili Mehmet Çerçi, Belediye Başkanı Bülent Kar ve İl Başkanı Mustafa Uyumaz ile çok sayıda partili katıldı.


Toplantıda seçim sonuçlarıyla ilgili görüşlerini açıklayan Bülent Arınç, "Kazanacağımıza inanıyorduk ancak dört puanlık bir farkla MHP'nin adayı Sayın Cengiz Ergün kazandı. Biz sözümüzün eri insanlarız. Halkın iradesine saygılı insanlarız. Demokrasiye inanıyoruz. Sayın Cengiz Ergün'ü, sadece Sayın Cengiz Ergün'ü başarısından dolayı kutluyorum. Manisa Belediye başkanlığında umuyorum Manisa için hayırlı işler yapar. Manisa'mız onun hizmetlerinden yararlanır. Sayın Ergün'ü de telefonla arayıp tebrik ettim" dedi.


AK Parti'nin 2004 seçimlerinde 42 bin oy aldığına dikkat çeken Arınç, seçim sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "2004'teki bu oy miktarı yüzde 37 oy oranına tekabül ediyor. Burada MHP'nin aldığı oy oranı çok azdı. ANAP ve DYP o dönem yüksek oylar almıştı. Sonuçlara baktığımızda bizim oyumuz 57 bin 121'e çıkmış. Yani 15 bine yakın bir oy artışı var. Sayın Cengiz Ergün'ün partisi MHP'de 62 bin 796 oy almış. CHP 20 bin, Demokrat Parti ve ANAP tamamen buharlaşmış. Manisa'da 9 bin 500 civarında oy alan DTP dördüncü parti olarak ortaya çıkmış. Tabiiki seçim arasında artan seçmen var. Bu artan seçmen sayısına bakarak bu seçimlerde hem (2004'teki) kendi oyumuzu muhafaza etmişiz hem de aldığımız oyun üzerine 15 bin oy ilave etmişiz."


MHP'nin, 2004'te ANAP ve DYP'ye giden oyları tekrar kazandığını anlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Yani MHP'nin 2004'teki oyunun 62 bine çıkması için bir mucize olması gerekiyordu. Bunlar kendi partilerinin oyları değil, Manisa'da buharlaşan ve artık varlığından söz edilmeyen birkaç merkez sağ partisinin oyları olarak gözüküyor. Sonuca saygılıyız. Ancak sonucu tahlil etmek için sadece bu verilerden istifade etmek doğru olabilir."


HERKES AK PARTİ KARŞISINDA BİRLEŞTİ
Bu seçimlerde AK Parti karşısında diğerlerinin örgütlenerek birleştiğini iddia eden Arınç, şunları söyledi: "Yapılan plana göre her ne pahasına olursa olsun AK Parti'nin oyları aşağıya çekilecek ve AK Parti yıpratılacak, AK Parti iktidardan düşürülmek için propaganda yapılacaktı. Gizliden gizliye yapılan çalışma şuydu, hangi ilde AK Parti'nin karşısında hangi parti güçlüyse ona diğer partiler destek verecek. Bu çok açık bir çalışmaydı. Bunu biliyorduk. Mesela İzmir'de CHP güçlü, MHP'nin yüzde dört oyu var. İstanbul'da 15 milyonluk şehirde MHP'nin sadece yüzde dört oyu var. Demek ki MHP'den CHP'ye büyük bir destek var. Diğer partiler de bu mesajı almış görünüyor. İç Ege'de, Akdeniz Bölgesi'nde CHP'nin güçlü olduğu illerde CHP desteklendi, MHP'nin güçlü olduğu illerde MHP desteklendi."


Burada karşılarında tam bir blok gördüklerini anlatan Arınç, şöyle konuştu: "Bu blokun içinde MHP, ANAP, DP ve CHP var. CHP'nin bütün iddialarına karşın Manisa'da 20 bin oy almasının herhalde başka bir türlü izahı olmaz. Dolayısıyla AK Parti'ye karşı blokun bazı yerlerde netice verdiğini görüyoruz. Gerçi AK Parti il genel meclis oylarına bakıldığında yine başarılı. 16 büyük şehirin 10'unu resmen kazanmış, Adana'da da çekişmesini sürdürmektedir. Bu da çok büyük bir başarı."


AK PARTİ BAŞARILI
AK Parti'nin 40'dan fazla ilde tekrar belediye başkanlığını kazandığını anlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Manisa'da da 9 ilçede seçimleri kazandı. Saruhanlı, Akhisar, Turgutlu, Köprübaşı ve Soma'da ikinci kez kazandık. Kırkağaç ve Kula'da DP'den aldık belediye başkanlığını. Ahmetli'de CHP'den, Gördes'te MHP'nin elinden aldık belediye başkanlığını. Alaşehir, Sarıgöl, Demirci'de çok az oy farkıyla seçimi kaybettik. Benim görüşüm, AK Parti'ye karşı güçlü görünen partiye diğer partilerin destek vererek, AK Parti'yi güçsüz kılmak çalışmasının bir semere verdiği noktasındadır."


HİZMETE OY VERİLMEDİ
AK Parti adayı Bülent Kar'ın başarılı bir dönem geçirdiğini anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Bülent Kar'a olan inancımı şu an devam ettiriyorum. Elinden geleni yapmıştır. Manisa geçmiş 30-40 yılda görmediği hizmetleri bu dönemde almıştır. Bunlar dev eserler. Ortaya çıkan tablo, hizmete oy verilmediği, bu seçimlerde başka kriterlerin geçerli olduğunu göstermektedir. Eğer hizmete oy verilseydi, Manisa, Balıkesir kaybedilmezdi."


AK Parti'yi ve Belediye Başkanını yıpratmak için bazen sinsi bazen de açık kampanyalar yürütüldüğünü anlatan Arınç, şöyle konuştu: "Bunlara hepiniz şahitsiniz. Seçime 3 gün kala kasetler dağıtıldı. Aslında o kasetler bir aydan beri herkese postalanıyordu. Sümerbank olayı istismar edilmiştir. Bazı dedikodular kulaktan kulağa, evlerde, kahvehanelerde söylenmiştir. MHP bu konuda AK Parti'yi yıpratmak için diğer partilerin desteğiyle maalesef sayın başkanımızı karalayıcı, onu lekeleyici bir kampanya yürütmüştür. Bunun bu dünyada hesabı olur, öteki dünyada hesabı olur. Ama sonuçlara bu çalışmanın da etkili olduğunu maalesef görmekteyiz."


BİZ KARDEŞLİKTEN YANAYIZ
Manisa'ya doğu ve güneydoğudan gelerek yerleşmiş insanlar olduğunu dile getiren Arınç, bu insanlarla kardeş olduklarını söyledi.


Onlara her türlü hizmeti götürdüklerini anlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Manisa'nın her yerine adaletli ve eşit hizmet yapıldı. Maalesef MHP bu kenar mahalleleri ifade ederek, başkanımızın o mahallelere çok daha fazla hizmet yaptığını, merkezdeki yerlileri ihmal ettiğini söyleyerek bir ayrımcılık yapmıştır. Bu kardeşlerimize biz sırt dönemeyiz. Onlar Manisa'da yaşıyorlar. Bin yıldan beri aynı topraklarda aynı kaderi paylaşmışız. Biz barıştan, kucaklaşmaktan yanayız. Biz o kardeşlerimizi kucakladık."


DTP'nin Manisa'da 10 bin oy aldığını hatırlatan Arınç, DTP'nin de bölücülük yaptığını belirterek şunları söyledi: "DTP de maalesef başarılı oldu. Kaybeden Manisa oldu. Ama biz doğru bildiğimiz yoldan dönmeyeceğiz. Bizim eserlerimiz onları 20 sene idare etmeye yeter."


MHP'Lİ BAŞKAN'A ÖNERİLER
Anavatan ve Demokrat Parti ve diğer partilerin çabalarının MHP'ye oy kazandırdığını anlatan Arınç, şöyle konuştu: "Ancak kendi partiniz açısından aldığınız oy hüzün verici. Bundan sonra kendi partilerinizin içinde çalışmaya bakın. Başkalarının ekmeğine yağ sürmeyin. Sayın Cengiz Ergün'den ricam belediye başkanlığı görevinde ayrımcılık gözetmeden belediye hizmetlerine devam etmesidir."


MHP'li başkanın ayağı yere basan projelerle Manisa'ya hizmet etmesi gerektiğini anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Manisa Belediyesi'ne partizanlığı sokmamalı. Bize güvenen ve oy veren tüm seçmenlere teşekkür ederim. MHP üzerinde odaklanan tüm seçmenlere de takdirleri için saygı duyuyorum. Bu oyların Manisa'ya ne kazandırdığını, ne kaybettiğini göreceğiz. Umarız Manisa bütünlüğünü koruyarak hizmetlerden çok daha güzel bir şekilde faydalanır."
Bülent Arınç parti içindeki eksiklerle ilgili de değerlendirme yapacaklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Parti içinde istişare ve tahlil yaparak, eksiklerimizi gözden geçireceğiz. Nerede bir yanlışımız varsa biz onu tamir etmesini biliriz."
Toplantının sonunda Arınç, beş yıl belediye başkanlığı yapan ve seçimleri kaybeden Bülent Kar'ın elini havaya kaldırarak teşekkür etti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:39

İLGİLİ HABERLER