Gündem
  • 25.9.2004 20:37

ARINÇ: ''TSK, HİÇBİR ZAMAN AB'YE KARŞI OLMAMIŞTIR''

ANKARA - TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''TSK, yani ordu hiçbir zaman AB'ye karşı olmamıştır ve bu tür projelerde öncü rolünü üstlenmeye çalışmıştır'' dedi.
     Arınç, Türkiye'deki yabancı basın mensuplarına TBMM'de öğle yemeği verdi ve sorularını yanıtladı. Bülent Arınç, yemek öncesi yaptığı konuşmada, TBMM'nin 22. Dönem'de büyük bir başarıyla çalışarak demokratikleşme ve AB konusundaki düzenlemelerin de yer aldığı 460'dan fazla yasayı çıkardığını, anayasanın çeşitli maddelerinde değişiklik yaptığını anlattı.
     Bazı konuların Türkiye'de tabu haline geldiğini, bunlar arasında ölüm cezasının, DGM'lerin kaldırılması, Medeni Kanun'un, TCK'nın değiştirilmesi, Etik Kurul'un kurulması ve benzeri hususların yer aldığını bildiren Arınç, TBMM Genel Kurulu'nun yarın olağanüstü toplanarak başta TCK olmak üzere gündemindeki üç tasarıyı da yasalaştıracağını söyledi.
     TBMM Başkanı Arınç, 3 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye'de istikrarın yakalandığını, TBMM'de güçlü bir iktidar grubu ile güçlü bir muhalefetin yer aldığını belirtti.
     Arınç, yaptığı kısa konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''AB'ye uyum noktasında ordunun şeffaflaşması konusunda ne gibi adımlar atılacağına'' ilişkin sorusu üzerine Arınç, şöyle konuştu:
     ''Türkiye için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin AB konusunda ne düşündüğü, bu konuda itirazları olup olmadığı, her zaman sorulmuş ve tartışma konusu olmuştur. Ordunun gücünün çok fazla olduğu, sivil gücün üzerinde etkide bulunduğu gibi itirazlar olmuştur. Bu itirazı konuların pek çoğu artık konuşulamaz. TSK'nın bir modernleşme ve Türkiye'nin 40 yıldan beri sürdürdüğü projesine karşı olumsuz tavır takınmadığı ortaya çıkmıştır.''
     Arınç, şunları söyledi:
     ''Sonuç itibarıyla Türkiye'de ordunun geleneksel bir yapısı, tarihten gelen bir gücü olduğu şüphesiz. Ancak bu güç hiçbir zaman Türkiye'nin demokratikleşmesi, özgürleşmesi, çağdaşlaşmasını istememezlik yapmadı ve bu konuda engel olmadı, bilakis destekledi.''

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER