Gündem
  • 29.5.2006 16:30

ARINÇTAN DANIŞTAY SALDIRISI YORUMU

ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Başkanı Bülent Arınç, Danıştay'a yapılan saldırıyla ilgili açıklamasında, gerginliği düşürmek ve halkın moralini bozmamak gerektiğini söyledi.
Arınç, TBMM'de bugün düzenlediği TBMM İçtüzük Değişikliği ile ilgili basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Arınç, Danıştay saldırısıyla ilgili kendisinin söylediği sözlerin eleştirildiği ve saldırıyı nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine, Danıştay'a yapılan saldırı olayının neresinden bakılırsa bakılsın hain bir saldığı olduğunu söyledi. Saldırıyla ilgili herkesin görüş açıkladığını hatırlatan Arınç, herkesin olayın sıcaklığı içinde yorumlar yaptığını, kendisinin de yorumları olduğunu kaydetti.
Arınç, konuşmasının bir kısım kişiler tarafından bütünü dikkate alınmadan yanlış şekilde yorumlandığını belirtti. Arınç, "Kaldı ki o gün konuşulanlarla bugün geldiğimiz noktanın herkes açısından söylüyorum çok farklı yönleri olmuştur. Demek ki sorumluluk sahibi insanların olay çok sıcakken ve akan kan yerde duruyorken, olayı yönlendirmek saptırmak başka istikametlere çekmek gayreti yerine sağduyu ve serinkanlı olarak meselenin yargıyla ilgili bölümünün sonuçlanmasını beklemesi lazım. Dolayısıyla bugüne kadar söylenenler, yapılanlar hepimizi bazen üzmüştür, bazen soğukkanlı olarak, sağduyulu olarak düşünmeye davet etmiştir. Herkesin söyledikleri, yazdıkları da tarihe not edilmiştir. Yarın bu olay tamamen gün ışığına çıktığında, aydınlandığında herkes bu konuşmalarıyla olay arasındaki bağlantı sebebiyle ya 'doğru çıktım, haklı çıktım' diyecek ya da 'yanlış çıktım' diyecektir" değerlendirmesini yaptı.
Olayın, laik Cumhuriyet'e ve yargıya karşı yapılan bir saldırı olduğunu söyleyen Arınç, "Anayasal kurumlar, laik devlet düzeni, neresinden bakarsanız bakın olay vahimdir. Ama bu olayı sadece bir yöne çekmek gayretleri veya bundan bir menfaat ummak gayretleri bizim karşı olduğumuz hususlardır" diye konuştu.
Arınç, yakalanan, gözaltına alınan, serbest bırakılan kişilerle ilgili emniyetin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını da ifade ederek, bu dönemlerin, insanların duruşlarının, niyetlerinin ve bilinçaltının test edildiği zamanlar olduğunu söyledi.
Arınç, "Herkes bu zamanda söyledikleriyle yarın kendisini ölçme imkanı bulacaktır. Böyle günlerde gerçek siyaset adamları, gerçek devlet adamları, sorumluluk sahibi insanlar da ortaya çıkar. Ve bunlarla ilgili de toplumlar ya gerilimleri düşüren aklı selimle hareket eden bir noktaya gelir veya olayların daha da büyümesi, daha ileri noktalara ulaşması gibi sorunları üzerlerinde taşırlar. Bu dönemde de nasıl davrandıklarını gördük" dedi.
Kendisini eleştirmenin bazı siyasetçiler için adeta moda haline geldiğini dile getiren Arınç, konumu nedeniyle de siyasetçilerle birebir tartışmayı doğru bulmadığını belirtti. Arınç, "Ben tavrımdan vazgeçmemeye gayret ediyorum, onları da bu konuda daha dikkatli olmaları konusunda uyarmak istiyorum. Suçlu aramak, siyasi bir rant elde etme, olayı birilerinin üzerine yıkma gayretleri doğrusu siyasi ahlakla da toplumsal ahlakla da bağdaşacak şeyler değildir. Gerginliği düşürmektir doğru olan, halkımızın moralini bozmamaktır, halkımızın ümit ve güvenini kırmamaktır. Beraberliğimizi korumak için herkesin elinden geleni yapması doğru olan budur. Bizim siyaset anlayışımız da halkın refahını, mutluluğunu artırıcı tedbirler almaktır. Kendi söylediklerimle kamuoyunun önündeyim. Herkes kendi söyledikleriyle yaptıklarıyla da kamuoyunun önündedir. Olayın ilk başladığı saatlerden bugün geldiği şekil de herkesin gözlerinin önündedir" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER