Gündem
  • 2.10.2005 00:13

ARINÇ'TAN MEDYAYA SİTEM : SAYIN GENELKURMAY BAŞKANI'NIN TAKDİRİNİ BİR DE SİZDEN GÖRSEM

ANKARA - TBMM Başkanı Bülent Arınç, AB konusunda gelinen noktayla ilgili olarak, ''Biz vakar içerisinde bekliyoruz. Onların alacağı karara, ibret vesikası olarak bakacağız'' dedi.
     Bülent Arınç, Yeni Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin, bugün Genel Kurul'da yaptığı konuşmaya ilişkin sorularını yanıtladı.
     Türkiye'nin kritik eşiği açtığını, AB konusunda alınacak karardan ekonomik olarak etkilenmeyeceğine dair sevindirici haberleri basında gördüğünü anlatan Arınç, bunun kendisini mutlu ettiğini vurguladı.
     AB süreciyle ilgili olarak, ''Sınavdan başarıyla çıktık. Yenik olan biz değiliz. Yapmamız gerekeni fazlasıyla yaptık'' diyen Arınç, Türkiye'nin önüne başka gerekçeler öne sürmenin dürüst olmayacağını kaydetti. Arınç, ''Bu mesaj kime, iç kamuoyuna mı?'' sorusuna, ''İç, dış, yukarı, aşağı... Kim duyduysa, kim anlarsa duysun diye söyledik. Kendi kendimize konuşmak için söylemedik'' dedi.
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün ''Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı bizim hislerimize tercüman oldu'' dediğini hatırlatan bir gazetecinin bunu nasıl değerlendirdiği sorusuna Arınç, ''Bu değerlendirmeyi bana sormayın. Bundan ötesi geyik muhabbetti... Beğenmişlerse ne kadar güzel bir şey. Takdir ediyor demektir. Keşke siz de böyle güzellikler yapsanız arada...'' dedi.
     Bir gazetecinin ''Hükümet, Ankara Anlaşması'na ilişkin ek protokolü hemen Meclis'e sevk edecekmiş. Buradaki süreç ne kadar sürer?'' şeklindeki sorusuna karşılık Arınç, şöyle konuştu:
     ''Sözleşmenin kanun haline gelebilmesi için Genel Kurul tarafından uygun bulunması lazım. Bu uygun bulunma konusu, Hükümet tarafından bir tasarıyla gönderilir. Önce Dışişleri Komisyonu'nda incelenir, bağlantısı varsa AB Uyum ve Anayasa Komisyonu'nda incelenir. Sonra Genel Kurul'a gelir. Oradan da salt çoğunlukla çıkar, nitelikli çoğunluk isteyen bir konu değil. Bu sürecin ne zaman başlayacağı ve biteceği Hükümet'in inisiyatifinde olan bir konu. Benim bir şey söylemem mümkün değil.''
     Ek protokol konusunda sivil toplum örgütlerinin oylamaya etkisi olup olmayacağını soran bir gazeteciye Arınç, ''Milletvekillerimiz Anayasa'ya yemin etmiş kişilerdir. Vicdani kanaatleri vardır. Bir konuyu araştırırlar, duyarlar, hissederler, toplumla içli dışlı olurlar, sonra kararlarını verirler'' karşılığını verdi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:00

İLGİLİ HABERLER