Gündem
  • 7.8.2009 00:36

ARITMAN, CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN AF İSTEDİ...

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, çeşitli cezaevlerinde ölümcül hastalıklarla mücadele eden birçok tutuklu ve hükümlü olduğunu belirterek, bu kişilere daha iyi koşullarda tedavi görebilme ya da son günlerini sevdiklerinin yanında geçirebilme imkanının verilmesinin insanlık borcu olduğunu belirtti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den af yetkisini kullanmasını istedi.

Cezaevlerinde 20 ağır hasta hükümlü ve tutuklu bulunduğunu ifade eden Arıtman, şunları kaydetti:

"Bu insanlar kendilerine bakamayacak kadar ağır hastadır, başkalarının bakım ve yardımına muhtaçtırlar. Ayrıca çok iyi tıbbi tedavi ve bakımla yaşam kaliteleri yükseltilebilir ve yaşamları bir süre daha uzatılabilir.

Bu insanların hepsi Cumhurbaşkanı Gül'ün affettiği Erbakan'dan çok daha fazla hasta ve başkalarının bakımına muhtaçtırlar. Cumhurbaşkanı bu insanların dinine, mezhebine, kökenine, siyasi görüşüne ve hangi suçtan tutuklu veya hükümlü olduklarına bakmaksızın af yetkisini kullanmalıdır. Erbakan'ı affedip bu ağır, ölümcül hastalığı olan, bakıma muhtaç insanları affetmemesi yaptığı görevin tarafsızlık koşuluna aykırıdır ve Cumhurbaşkanlığı görevini bireysel tercihleriyle taraflı yaptığına bir örnek daha teşkil edebilir.

Suçu ne olursa olsun çok ağır, ölümcül hasta olan insanları cezaevlerinde tutmak alenen işkence yapmaktır. Böyle cezalandırma olmaz, böyle bir uygulamayla insan haklarına dayalı, çağdaş-hukuk devleti olunmaz. Ben kendim için ölüyor olsam dahi Cumhurbaşkanı Gül'den bir yudum su bile istemem. Ama bir hekim milletvekili olarak, insanlık adına bu ağır, ölümcül hastalığı olan tutuklu ve hükümlüleri affetmesini istiyorum."

Kimler affedilmeli?

Canan Arıtman, affedilmesini istediği hükümlü ve tutukluların isimleri ile boğuştukları hastalıkları ise şöyle sıraladı:

1. Güler Zere : 4. Derece Ağız Kanseri / Kahramanmaraş Elbistan Cezaevi

2. Erol Zavar : Mesane Kanseri / Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi

3. Aynur Epil : Bağırsak Kanseri

4. Gülezar Akın : Hipofiz Tümörü / Adıyaman E Tipi Cezaevi

5. A. Samet Çelik : Kan Kanseri / Kırıklar 2 No'lu F Tipi Cezaevi

6. Hasan Mert : Kan Kanseri

7. Nizamettin Akar : Gırtlak Kanseri

8. Gazi Dağ : Belden aşağısı felçli / Antalya E Tipi Cezaevi

9. Yusuf Kaplan : Vücudunun %80'i felçli

10. İnayet Mete : Kalp Ameliyatlı Ağır Siroz Hastası

11.Menduh Kılıç : Ağır Siroz hastası

12. Remzi Aydın : Tekerlekli Sandalyeye mahkum, Felçli

13. Halil Güneş : Kemik Kanseri / Diyarbakır D Tipi Cezaevi

14.İsmet Ayaz : Çölyak Hastalığı / Adıyaman E Tipi Cezaevi

15. Nesim Kalkan : Çölyak Hastası

16. Mustafa Gök : Wernicce Korsakof Hastası / Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi

17. Bekir Şimşek : Wernicce Korsakof Hastası

18. Mehmet Yeşiltepe : Hidrosefali Hastası / Tekirdağ F Tipi Cezaevi

19. İzzet Turan : Böbrek yetmezliği

20. Halil Yıldız : 82 yaşında, sağlık sorunları nedeniyle başkalarının yardımı olmadan yaşamını sürdüremiyor. / Antalya L Tipi Cezaevi

CHP'li Soysal'dan soru önergesi

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysalda kanser hastası olan hükümlü Güler Zere'nin sağlık durumunu TBMM gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Soysal, 14 yıldır cezaevinde yatan Zere'nin, ''damak kanseri'' olduğu gerekçesiyle tahliyesini istediğini belirtti.

Soysal, Zere'nin tahliyesi için gerekli raporların elde olmasına rağmen, tahliyenin bir türlü gerçekleşmediğini bildirerek, şu soruları yöneltti:

''Zere'nin cezaevinden çıkarılması için Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanması yönünde bir hazırlık çalışması yapılmakta mıdır? Bakanlığınızın ölüm riskiyle karşı karşıya olan tutuklu ve hükümlüleri belirlemek üzere bir çalışma yapmış mıdır? Şu anda Zere ile aynı durumda olan kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır?''

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da aynı konuya ilişkin verdiği soru önergesinde, Zere konusunda Adalet Bakanlığının hemen devreye girip girmeyeceğini öğrenmek istedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:53

İLGİLİ HABERLER