Gündem
  • 22.7.2009 13:53

ARTEZYEN KUYUSUNDAN GAZ ÇIKTI

HAKAN ÇAL -AKSARAY

Aksaray merkeze bağlı Kutlu beldesinde, yaklaşık 12 yıl önce 200 metre derinlikte açılan ancak su çıkmadığı için kullanılmayan sondaj kuyusundan önceki gün gece aniden büyük bir basınçla gaz fışkırmaya başladı. Kutlu beldesi ve Yapılcan köyünde oturan vatandaşlar yerden yaklaşık 50 metre yüksekliğe basınçla yükselen gazı su zannedip büyük bir kaynak bulunduğunu düşünerek sevindi.

Arsa sahibi Mehmet Yapılcan, kuyunun gece geç saatlerde aniden artezyen yapmaya başladığını belirterek, "Kuyu kendiliğinden artezyen yapmaya başladı. Gece sabaha kadar bu şekilde aktı. Sabah saatlerinde bu artezyenin seviyesi epey düştü. Seviyenin düşmesiyle su daha fazla akmasın diye kuyunun ağzına bir kör tıpa ekipmanı yaptırdık. Ancak kuyuyu kapatamadan basınç seviyesi tekrar yükseldi. Haliyle zaten bu basınca herhangi bir müdahale yapmamız mümkün değil" dedi.

Artezyende incelemede bulunan Jeoloji Mühendisi Osman Usta ise, kuyudan fırlayan taşların kil taşı olduğunu belirterek, sondaj kuyusunun gaz sıkışması sonucu patlamış olabileceğini söyledi. Osman Usta, "Bu kuyunun püskürdüğü malzeme gördüğünüz gibi kil taşı. Bu hadise sıkışmış gazın kuyudan kendi kendine şu anda serbest olarak akışa geçtiğini gösteriyor. Yüksek bir basınç ile püskürüyor. Muhtemelen karbondioksit gazı olduğu anlaşılıyor. Belli bir süre akacak ondan sonra kendi kendine kuyu göçerek durması gerekiyor. Çünkü başında her hangi bir vana veya bir kontrol mekanizması olmadığı için kendiliğinden sönmesi, yavaşlaması beklenecek. Büyük bir basınç olduğu için şu anda beklemekten başka yapılacak bir işlem gözükmüyor" dedi.

Kuyudan basınçla çıkan gazın ne zaman söneceğini kestirmenin zor olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisi Usta, "Kuyunun ne zaman göçeceği yada gaz basıncının ne zaman azalacağını kestirmek çok güç. Sabaha kadarda basınç ortadan kalkabilir haftalarca da sürebilir. Sondaj kılıfının 200 metre derinlikle olduğu ifade ediliyor. Boru rezervin altındaysa uzun sürer ama rezervin üzerindeyse kısa süre sonra kesilecektir" şeklinde konuştu.

Jandarma ekipleri meraklı vatandaşların kuyuya yaklaşarak zarar görmesini engellemek için bölgede önlem aldı. Kuyudan gazla birlikte zaman zaman taş parçaları da yükselerek yere düşüyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:09

İLGİLİ HABERLER