Asayiş
  • 30.11.2015 01:50

2 general ve 1 albay tutuklandı

Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının, kamuoyunda ''Selam Tevhid'' olarak bilinen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine savcılık soruşturmayı derinleştirmişti.

 

“Selam Tevhid'de Kumpas'' soruşturması kapsamında, Ocak 2014'te Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması eylemiyle ilgili şüpheli sıfatıyla önceki gün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne çağrılan dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve Emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun ifadeleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından alındı.

CASUSLUK VE DARBECİLİK
Cumhuriyet Başsavcıvekili Fidan, 3 subayı tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. Mahkemeye çıkarılan Tümgeneral İbrahim Aydın ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'na “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamaları yöneltildi.

ÖRGÜT KURMA SUÇLAMASI
Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun ise “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanması istendi. Şüphelilerin sorguları nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapıldı. Aydın, Celepoğlu ve Cihangiroğlu mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine yollandı.

ADI İLK KEZ BALYOZ'DA GEÇTİ
Hamza Celepoğlu'nun adı ilk olarak Balyoz'da kumpas soruşturmasında tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'yu dinletmesiyle duyuldu. Savcılık, Celepoğlu hakkında HSYK'dan izin istemiş, HSYK 3. Dairesi beklenen soruşturma iznini vermişti. Dosya, o tarihte terör savcılığı ile ilgisi olmamasına rağmen geçtiğimiz günlerde açığa alınan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'e tevdi edilmişti. Subaylarla ilgili gelen hemen her dosyada işlem yapan Seçen, soruşturma sonucunda Hamza Celepoğlu'na dava açılmasına gerek görmemişti. Fikret Seçen, Celepoğlu'nu 'suçsuz' bulurken Celepoğlu'nun emrinde görev yapan istihbarat şubedeki personel hakkında dava açılması dikkat çekmişti.

BARANSU'YU DİNLETTİ
Celepoğlu ile ilgili önemli bir ayrıntı da Baransu'yu yasa dışı olarak dinleten subaylardan biri olan Van İl Jandarma Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün 5 yıl 10 hapis cezasına çarptırılırken, kendisinin herhangi bir hapis cezasına çarptırılmaması olmuştu. O dönem albay rütbesinde olan Celepoğlu, kısa bir süre sonra tuğgeneralliğe terfi ettirilerek Adana'ya Jandarma Bölge Komutanı olarak atanmıştı. Celepoğlu, beraberindeki 500'e yakın askerle Suriye'deki Türkmenlere MİT gözetiminde giden 7 yardım TIR'ını savcılık talimatı ile Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde aratarak bir kez daha gündeme oturmuş ve soruşturmaya dahil edilmişti.

122 şüpheli için iddianame hazırlandı
1 Ocak ve 19 Ocak 2014 Adana-Ceyhan ve Hatay-Kırıkhan ilçelerinde Suriye'deki Türkmenlere yardım malzemesi taşıyan MİT'e ait TIR'lar durdurulması olayı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Selam Tevhid örgütüne kumpas soruşturmasına dahil edilmişti. Soruşturma kapsamında aralarında 26 askerin de tutuklu bulunduğu 55 tutuklu yer alırken 122 şüpheli hakkında İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı. Hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Kasım'da kabul edilmişti.



GÜLTEKİN AVCI DA TUTUKLNDI
Aynı soruşturmada eski savcı Gültekin Avcı da tutuklanmıştı. Elde edilen deliller doğrultusunda, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında 11 Kasım'da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

MİT MENSUPLARI İÇİN SUÇ UYDURDULAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan, TIR baskını ve TIR'lardaki malzemelerden numune alınıp kısa bir sürede kriminal analiz raporu alınması ve MİT mensuplarının suç uydurularak dinlemesi olaylarında parmağı olduğu iddialarıyla Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve Jandarma Kriminal Laboratuarları eski Daire Başkanı Emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu hakkında gözaltı kararı almıştı.


26 ASKER TUTUKLU

1 Ocak ve 19 Ocak 2014 Adana-Ceyhan ve Hatay-Kırıkhan ilçelerinde Suriye Türkmenleri'ne yardım malzemesi taşıyan Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR'lar durdurulması olayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Selam Tevhid örgütüne kumpas soruşturmasına dahil edilmişti. Soruşturma kapsamında 55'i tutuklu (26'sı asker) toplam 122 şüpheli hakkında İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı. Hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Kasım'da kabul edilmişti.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:26

İLGİLİ HABERLER