Asayiş
  • 28.12.2014 22:18

Cizre'de evler kevgire dönmüş

Cizre’de üç kişinin yaşamını yitirdiği Nur Mahallesi savaştan çıkmış gibi. Evlerin yakıldığı, caminin kurşunlandığı mahalleye bu sabah giren güvenlik güçleri önlemlerini arttırdı.

Mahallede pek çok ev kurşun delikleriyle dolu. Yakılan evlerin yanı sıra cami de kurşunlanmış. Mahalleye açılan neredeyse tüm yollarda iş makineleri ile kazılan çukurlar var.

‘Kardeşim işe giderken öldü’

Hacı Özer, Nur Mahallesindeki evinden babasına ait manav dükkânına gitmek üzere evden çıkan kardeşi Yasin Özer'in nereden atıldığı belli olmayan bir kurşuna hedef olarak öldüğünü anlatıyor:

“Dün sabah 09.00’da işe gitmek üzere evden çıkıyor. Cizre merkezinde manav dükkânımız var. Evden çıkıp biraz ilerledikten sonra vurulup düşüyor. Mermi kalbine gelmiş. Hastaneye gitti, ölmüştü. Dopdolu bir insandı. İşinde gücündeydi, hiçbir şeyle ilgisi yoktu. Buralarda niye bunlar yaşanıyor bilmiyorum.”

 

veli-gozungu
Fotoğraf: İlker Taş/Al Jazeera Türk
Veli Gözüngü camilerin bile kurşunlandığını söylüyor.

‘Camiye bile ateş açtılar’

Nur mahallesinde HÜDA-PAR’lıların oturdukları bölge çatışmaların odak noktası. Mahallede evler kurşun delikleriyle dolu. Mahalle sakinlerinden Veli Gözüngü caminin kurşunlandığını söylüyor.

“Mahallede burnumuzu bile dışarı çıkaramadık. Hem çevredeki tepelerde, Belediye’ye ait Kültür Merkezi’nin inşaatında ve ara sokaklardan ateş açıyorlardı. Ağır silahlar da kullandılar. Camimize bile ateş açtılar. Duvarları delik deşik.”

‘Babamı keskin nişancı vurdu’

Çatışmalarda evinin önünde öldürülen 65 yaşındaki Abdullah Deniz’in oğlu Lezgin Deniz babasının keskin nişancı tarafından boynundan vurularak öldürüldüğünü anlattı.

“Sabah evin kapısından çıkar çıkmaz tek bir mermi ile uzaktan vuruyorlar. Boynuna isabet etmişti mermi. Beni aradıklarında evimden dahi çıkamıyordum. Merdivene ayak basınca hemen ateş açılıyordu. Tahminim Kanas türündeki bir silahla vurdular. Polisi aradıksa da bir türlü gelmediler. Eğer böyle devam ederse biz kendi savunmamızı yapacağız, gerekirse silaha başvuracağız.”

Şemsettin Gözüngü evi yakıldığında çocuklarının içeride olduğunu anlatıyor.

‘Çocuklarımla birlikte yakmaya çalıştılar’

Nur mahallesinde çıkan olaylarda evi yakılan Şemsettin Gözüngü, yakıldığı sırada evde bulunan hamile eşi ve iki çocuğunun komşuları tarafından duvar delinerek kurtarıldığını söylüyor.

Eşim ve iki çocuğum evdeydi. Eşim hamile. Gelip kapıyı kırıp içeri girdikten sonra evi tutuşturuyorlar. Çevreden yardıma gitmek isteyenleri silahla tehdit ediyorlar. Kapı ve evin girişi alev alınca çıkamıyorlar dışarıya. Evin arkasından kazmalarla duvarı delerek çıkarıyor komşular. Evim tamamen kül oldu.”

Nur Mahallesinde özellikle HÜDA-PAR’lıların yaşadıkları bölgede yoğun çatışmanın izlerini görmek mümkün. Mahalledeki Nur Derneği ve bazı evlerin duvarını delen mermiler diğer duvara saplanmış. Evlerin yatak odalarının duvarları delik deşik.

Mahallede durum şimdilik sakin. Yakınları ölenler, cenazelerini bekliyorlar. Ölenlerin öğleden sonra toprağa verilmesi bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera Türk

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:18

İLGİLİ HABERLER