Asayiş
  • 27.12.2014 20:20

Cizre'deki savaşın nedeni IŞİD çıktı

Cizre’de PKK yanlıları ile Hüda-Par’lılar arasındaki çatışmalarda 3 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Olayların başlamasıyla ilgili iki taraf birbirini suçluyor.

Konya'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu da İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile telefonla görüşerek Cizre'de yaşananlara ilişkin bilgi aldı.

Cizre’de ölü sayısı 3’e yükseldi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde iki grup arasında çıkan çatışmada bir kişi daha hayatını kaybetti.

Cizre'nin Nur Mahallesi Botaş Caddesi'nde iki grup arasında çatışma çıktı. Gece yarısı başlayan ve öğlene kadar devam eden çatışmada Yasin Özer ile Abdullah Deniz Hayatını kaybetmiş, Hakim Budak, Nedim Kültür ve Hekim Kasırga isimli vatandaşlar ise yaralanmıştı. Gündüz başlayan ve gecede devam eden olaylarda 16 yaşındaki Barış Dalmış tüfek saçmalarının vücuduna isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Dalmış, doktorların bütün çabalarına rağmen hayatını kaybetti. 

Sabah 03.00'da Cizre'nin Nur mahallesinde YDG-H ile HÜDAPAR yanlıları arasında çıkan çatışmada oğlu Hüda-Par yöneticilerinden olan 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG-H'li gruptan 19 yaşındaki Yasin Özer sabah saatlerinde yaşamını yitirmişti. Bugün öğleden sonra da devam eden çatışmalar sırasında Nur mahallesindeki evine gitmek isteyen 15 yaşındaki Barış Dalmış, çatışmanın ortasında kaldı. İki grubun çatışması sorasında pompalı tüfeklerle açılan ateşte göğsüne isabet eden saçmalarla ağır yaralanan Barış Dalmış, kaldırıldığı Cizre Devlet Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde ilçe merkezinde silah sesleri kesilirken, bazı sokaklarda gösteri yapan gençlere polis gaz bombalarıyla müdahalesini sürdürdü. İlçenin bazı mahallelerinde küçük çapta olaylar devam ediyor.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada ise, "Bugün Cizre İlçesi'nde meydana gelen olaylar sebebiyle daha önceki açıklamamızı ilave olarak Cizre Devlet Hastanesi'ne yaralı olarak getirilen Barış Dalmış isimli vatandaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Ayrıca yoğun bakımda bulunan bir yaralının kimliği tespit edilememiştir" denildi.

DİCLE: CİZRE OLAYI DERİN BİR PROVOKASYON

Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Hatip Dicle ise, Cizre'de yaşanan olayların çözüm sürecine yönelik gelişmeleri içine sindiremeyen ve toplumu uçlaştırarak bundan çıkar sağlayan derin güçlerin bir provokasyonu olduğunu söyledi. Cizre'deki olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hatip Dicle şunları söyledi:

"Cizre'de bugün yaşanan olayların çözüm sürecine yönelik gelişmeleri içine sindiremeyen ve toplumu uçlaştırarak bundan çıkar sağlayan derin güçlerin bir provokasyonudur. Çözüm ve müzakere süreci ağır işlemesi bu tür provokasyonlara da gerekli zemini ve zamanı sağladığı açıktır. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın yaptığı görüşmeler ve başlatılan bu müzakere sürecinin ne kadar gerekli ve hızlı bir şekilde yaşamsallaşması gerektiği bir kez daha görülmektedir. PKK-Hizbullah çatışması olarak körüklenmek istenen olayların sağ duyulu bir şekilde çözmek esas temel görevimizdir. Bu konuda basın mensuplarına da özellikle de kullanılan dil konusunda birleştirici ve yapıcı olmaları temenni ve ricamızdır. Hüda-Par ve çevreleriyle gerek yurt dışı gerek ise yerelde direk diyalogların devam ettiği bilgimiz dahilindedir. Bu tür toplumda ağır yaralara neden olacak olaylar da ilk yapılması gereken yangını önce söndürmektir. Daha sonra yapılması gereken oturup ikna temelinde yaşananların ortaya çıkarılması ve bunu kamuoyuyla paylaşmaktır. Şu aşamada kim haklı kim haksız durumundan çok, yaşanabilecek toplumsal olayların ve ölümlerin önüne geçmek herkesin asıl görevidir. DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek gerek ise Hüda-Par Genel Başkanı Yrd. Hüseyin Yılmaz ile yaptığım görüşmeler tamamen bu temeldedir. toplumun barış ve huzur içinde yaşama hayallerine dönük yapıcı bir çağrıda bulunmak tarafların ortak beyanıdır. Çözüm süreci konusunda destekleyici ve gösterdikleri çaba, provokasyon amaçlı yapılacak her türlü engelin kaldırılması için tarafların açık gözlü ve temkinli davranması önemlidir. Bu temel de yaşanan olaylarda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Çözüm umudunu zedeleyen her türlü şiddeti kınadığımızı taraflara itidal çağrısı yaptığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Karşılıklı suçlamalar

Hüda-Par yöneticileri Nur Mahallesi'nde kendilerine yakın kişilerin evlerine saldırıldığını ve bazı evlerin ateşe verildiğini söyledi. Hüda-Par Diyarbakır İl Başkanı Şehmuz Tanrıverdi, Al Jazeera'ye Nur Mahallesi'nde saldırganların sokaklarda hendek kazarak evlere ateş açtığını, bunun sabaha kadar sürdüğünü anlattı. Tanrıverdi sabah saat 10.00 sıralarında polisin mahalleye girdiğini söyledi.

Al Jazeera Türk’e konuşan HDP’ye yakın bir kaynak ise saldırıyı ilk olarak Hüda-Par’lıların gerçekleştirdiğini öne sürdü ve evlerin yakıldığı iddiasını reddetti.

İlçede gerginlik halen devam ediyor. Zaman zaman uzun namlulu silah sesleri duyuluyor. İlçe merkezine sevk edilen polis ekipleri sokaklara kazılan hendekler sebebiyle olaylara müdahale etmekte zorlanıyor.

Cizre’de bu sabah esnaf işyerlerini açmadı.

Hüda-Par: Silahlarla ateş ettiler, evleri yaktılar

Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz bir yazılı açıklama ile olaylar hakkında şunları söyledi:

"Gece 03.00 sıralarında Şırnak’ın Cizre ilçesi Nur Mahallesi’nde hendekler kazıldıktan sonra bu mahallede bulunan Hür Dava Partisi üyelerinin evlerine yönelik PKK - YDGH’liler tarafından uzun namlulu silahlarla başlatılan saldırılarda evler saatlerce ateş altında tutulmuş, bunun sonucunda bir parti üyesi hayatını kaybetmiş, birden fazla ev de yakılmıştır. Cizre ilçesinde dindar Kürtlere yönelik saldırılar ilk değildir. Geçtiğimiz haftalarda da üyelerimizin ve mütedeyyin kişilerin evlerine yönelik silahlı saldırılarda bulunulmuştu. Bu saldırılarda da emniyet güçleri iş işten geçtikten sonra müdahalede bulunmuştu. Hükümettin kamu düzeninden anladığı kamu kurumlarının ve kamu görevlilerinin güvenliğidir. Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanmadığı bir ortamda kamu düzeninden söz edilemez. Son saldırıda da ilk andan itibaren emniyet müdürlüğü ve diğer yetkililere haber verilmesine rağmen müdahale edilmemiş, durum basında yer aldıktan sonra gündüz saat 10.00 sonrası, yani 7 saat sonra müdahale edilmiştir. Saat 09.00 sonrası Şırnak il valisi durumu yeni öğrendiğini basına söylemiştir. Sadece bu durum bile yaşananların ne kadar vahim olduğunu göstermektedir.

"Saldırıların görüntü kaydı var"

Yılmaz, sözünü ettiği saldırılara ilişkin görüntü kaydının bulunduğunu söyledi:

"Saldırılar kameralar tarafından kaydedildiği halde DBP eş başkanı kendisine yakışan bir şekilde olayları tersyüz ederek partililerimiz tarafından saldırı yapıldığını iddia etmiştir. Bu tür sorumsuz ve ateşe benzin dökmekle eş anlamlı açıklamaların faydasının olmayacağını ve gerçeğin üzerini örtemeyeceğini artık kendileri de anlamalıdır."

DBP: Bütün güçler provokatif girişimden uzak durmalı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır'da olaylara ilişkin bir açıklama yaptı. Bu tarz gelişmelerin uzun süredir bölgede yaşandığını belirten Yüksek, "Olaylarda partili kardeşimiz hayatını kaybetti. Ancak buna karşılık şiddet ve silahla bir karşılık verilmemelidir" dedi.

Yüksek, "Bütün güçlerin böylesi bir provokatif girişimden uzak durmalarını istiyoruz. Bunun yaratacağı sonuç hiçbir güce ve kesime yaramayacaktır. Biz Kürtlerin arasında bir iç çatışmanın yaşanmasını istemiyoruz. Silahlı hiçbir çatışmanın yaşanmasını tasvip etmiyoruz" diye konuştu. Açıklamaya HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile partililer katıldı.

HDP'li Yüksekdağ: Karanlık bir provokasyon tezgâhlandı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da partisinin Muğla İl Kongresi'nde, Cizre'deki olaylara değindi; "Yine karanlık bir provokasyon tezgahlandı. İki insanın yaşamını yitirmesine neden olan bir karanlık tezgahla, bir kışkırtma ve provoke etme saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Cizre'de bugün yaşanan budur" dedi. Yüksekdağ, "Kendisine Hüda-Par adı veren ve kendisini bir siyasi parti olarak adlandıran bir mekanizmanın, bir yapının bir kışkırtma makinesi gibi devreye sokulmasıyla yaşanmış bir olaydır bu gelişmeler" ifadesini kullandı.

6-7 Ekim olayları ile artan gerilim

Güneydoğu'da PKK yanlıları ile Hüda-Par arasındaki gerilim 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği 6-7 Ekim olayları sırasında zirveye çıkmıştı. Kobani'ye destek eylemleri sırasında 9 Hüda-Par üyesi de öldürülmüştü.

Ölenlerden 16 yaşındaki Yasin Börü ile arkadaşları Riyad Güneş, Ahmet Dakak ve Hasan Gökguz Diyarbakır'da linç edilmişti. Olayla ilgili soruşturmada 26 kişi tutuklanmış durumda.

 

Kaynak: Al Jazeera ve DHA

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:20

İLGİLİ HABERLER