Asayiş
  • 29.1.2016 20:34

Danıştay başörtüsü düşmanlığına devam ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik 2014 yılında değiştirilerek lise ve ortaokul öğrencilerine başörtüsü serbestisinin önünü açıldı. Yönetmelik değişikliğinin iptali için Yargıçlar Sendikası Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2014 yılında dava açtı. Açılan davaya ilişkin Danıştay Başsavcısı, düşüncesini Danıştay 8. Dairesi'ne sundu. Danıştay Başsavcılığı, ortaokul ve liseler ile çok programlı liselerde başörtüsü serbestliğini getiren yönetmeliğin iptalini istedi.

PEDAGOGLARIN GÖRÜŞÜ İSTENDİ

Danıştay 8. Dairesi'ne sunulan Danıştay savcısının görüş yazısında şu ifadeler yer aldı:"Dava konusu yönetmelik ile yapılan düzenleme kapsamında oluşacak olan farklılaşma nedeniyle çocukların bu durumdan nasıl etkileneceği pedagoji ilkeleri çerçevesinde konunun uzmanlarınca değerlendirilmelidir.

ÖNCE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Çocuk Haklarına Daire Sözleşme'nin çocuk hakları kapsamında yapılacak olan her türlü faaliyetin öncelikle çocuğun yararına olması gerektiği öngörüsü ve kabulünde bulunduğu hususu dikkate alındığında çocukların genel yararının sağlanıp sağlanamayacağının bu değerlendirme sürecinde irdelenmesi gerekmektedir. Davalı idare uzman kişilerin görüşlerine başvurulduğunu belirtmesine karşın dosya kapsamında böyle bir değerlendirmeye ilişkin belgeye rastlanmamıştır."

HUKUKİ BİR YANI YOK

Savcı, dava konusu düzenlemenin, uluslararası sözleşmelerde yer alan ilkelerin tam ve gereğince uygulanırlığını hukuken kabul edilebilir bir tespite dayanmadığı sonuç ve kanaatine vardığını belirtti. Savcılık, yönetmeliğin iptali gerektiği düşüncesini Danıştay 8. Dairesi'ne sundu.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:28

İLGİLİ HABERLER