Asayiş
  • 30.7.2016 00:08

Darbe karşıtı uçakların İncirlik'ten kalkmasını engellemiş

FETÖ'nün darbe girişimine yönelik Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda yaşanan olayların ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi Eskişehir'deki 6. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nden İncirlik'teki 154. Filo'ya ait uçakların darbe girişimini bastırmak için havalanması yönünde talimat geldi.

Talimatın iletildiği saatlerde Hava Trafik Kontrol Kulesi'nde bulunan ve kendilerine ulaştırılan emri duyan Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, verilen emri F-16 pilotlarına iletmeyince F-16 pilotları, darbe girişimini bastırmak için kalkış yapamadı.

Emri yerine getirmeyen Van, üsteki 7 tanker uçağın darbecilere yardım için hazır hale getirmesi yönünde askerlere talimat verdi. Bu uçaklardan 3'ü yakıt ikmalinde kullanılırken, diğer 4'ü kalkış yapmadı.

DARBE GİRİŞİMİNE KATILACAK PİLOTLARI DİNLENDİRMİŞ

Tuğgeneral Van'ın ayrıca darbe girişimine katılacak pilotlara ve uçuş ekibine önceden dinlenip hazır olmaları yönünde emir verdiği öğrenildi.

Darbe günü de havanın sıcak olması gerekçe gösterilip tatile gidecek personel için mesai saatini 15.00'te bitirmeleri talimatı veren Van'ın, yakıt dolumu ve bakım yapan vardiya personeline ise üsse ait telsiz hatları ve cep telefonlarından görüşme yapmamaları, yüz yüze haberleşmeleri konusunda uyarıda bulunduğu belirlendi.

İDDİALARI REDDETMİŞTİ

İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Van, savcılık ifadesinde, "Tanker uçaklarını, 16 Temmuz sabahı F-16'lara yakıt nakli için neden kaldırdınız?" sorusuna, "Darbe girişimi yapan uçaklar her yeri bombalıyordu. Bu uçakları engellemek için havalanan F-16'lara yakıt nakli için tanker uçaklar kaldırıldı." cevabını vererek hakkındaki iddiaları reddetmişti.

Güncellenme Tarihi : 29.7.2016 23:25

İLGİLİ HABERLER