Asayiş
  • 26.10.2016 13:56

Diyarbakır'da gergin dakikalar

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak ile Eşbaşkan Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından HDP Ve DBP’nin çağrısı üzerine, saat 11.00 sıralarından itibaren belediye binası önünde toplanmalar başladı. Uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa polis müdahale etti. Polisin tazyikli suyla müdahale ettiği kişilerden, aralarında eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin’in de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Valilik ise sağduyu çağrısı yaptı.

Diyarbakırda Kışanak gerilimi

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu kalabalığın biraraya gelip açık alanda açıklama yapmalarının yasak olduğunu belirten polis yetkilileriyle HDP’li vekiller arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Polisin TOMA ile tazyikli suyla müdahalesinden milletvekillerinin de etkilendikleri görüldü. Polisin belediye çevresinde aldığı önlem sürüyor.

Bu arada aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ nin de bulunduğu iş çevrelerini temsil eden 15 sivil toplum kuruluşu, eşbaşkanların gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Hem ülke olarak, hem bölge olarak zor bir süreçten geçildiği iş camiası olarak son gelişmelerden ciddi bir şekilde kaygı duydukları belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Darbe Komisyonu'nda Kışanak gerilimi

"Hepimizin bildiği üzere dün gece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları gözaltına alınmışlardır. Böylesi bir tutum demokratik sivil siyaset alanlarını daraltmakta, sivil siyasete olan inancı zayıflatmaktadır. Yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz sorunları daha da derinleştirmektedir. Bizler aşağıda imzası olan iş camiasının sivil toplum örgütleri olarak şunu ifade etmek isteriz ki; siyasal görüşleri ne olursa olsun bölgemizde sivil siyaset yapanlara dönük silahlı saldırı, operasyon, ve tutuklamaları doğru bulmadığımızı açıkça belirtmek isteriz. Bu tür girişimler ve tutumlar toplum olarak ihtiyacımız olan diyalog kanallarını tıkamakta sorunlarımızı içinden çıkılamaz bir hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Geçmişte yaşadığımız deneyimler bunu bize göstermiştir. Bu açıdan herkesi ve her kesimi sağduyulu davranmaya davet ediyor ve toplumu geren bu gözaltı kararına biran önce son verilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz."

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması gerekçe gösterilerek yapılan toplanma çağrılarına vatandaşların itibar etmemesini istedi. Valilik, kentte her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin daha önce yasaklandığını da anımsattı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülenPKK/KCK terör örgütü soruşturması kapsamında, dün Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Belediye Meclis üyesi Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını gerekçe gösteren bazı kesimlerin, basın organları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla bugünsaat 11.00'da Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrıları yaptıkları ve halkımızı kanunsuz eylemler yapmaya davet ettikleri tespit edilmiştir. Daha önce valiliğimizce kamuoyuna duyurulduğu üzere, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 12. maddesine, ayrıca 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11-m maddesine istinaden, ilimiz merkezinde 15.08.2016’dan itibaren, açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştı. Bu tür faaliyetler herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek amacıyla, yalnızca kapalı mekanlarda yapılabilmektedir. İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle Diyarbakır halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz” denildi.

Güncellenme Tarihi : 26.10.2016 13:58

İLGİLİ HABERLER