Asayiş
  • 26.9.2016 10:00

Doların Moody's'e ilk tepkisi belli oldu

Dolar/TL Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi ardından güne yükselişle başladı, satışların bonoya da yansıması bekleniyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesi ardından dolar/TL Cuma günü seviyelerine göre güne yükselişle başladı.

Moody's açıklaması öncesi Cuma günü saat 18.00'de 2.9550 civarında işlem görendolar/TL haftasonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test ettikten sonra TSİ 08.30'da 2.9921/2.9930 seviyesinden işlem gördü.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.13 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabahaynı saatte 3.1754/3.1765, 3.31'in hemen altında olan euro/TL ise 3.3586/3.3601 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA SERT DÜŞÜŞ

Borsa İstanbul güne yüzde 4,4 düşüşle, bankacılık endeksi ise yüzde 5 düşüşle başladı.

Sanayi endeksi ise güne yüzde 3,9 düşüşle başladı.

PİYASALARDA SATIŞ BASKISI BEKLENİYOR

Bankacılar satış baskısının bugün üç ihalenin de gerçekleşeceği bono piyasalarına da yansımasını bekliyorlar.

Reuters'a konuşan Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "İki yatırım yapılabilir notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kuruluşunda yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar" dedi ve ekledi:

"Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak."

"BÖYLE BİR DURUMLA EN SON 1994'TE KARŞILAŞILMIŞTI"

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, “Türkiye'nin göreceli olarak güçlü makroekonomik yapısı nedeniyle satışların bir noktadan itibaren sınırlanacağı kanaatindeyiz. Bu adım ile birlikte 2013 yılı Mayıs ayından bu yana yatırım yapılabilir (IG) ekonomiler sınıfında yer alan Türkiye bu özelliğini kaybetmiş oldu. Bir ülkenin IG olması için en az 2 rating kuruluşundan bu notu alması gerekiyor. Türkiye şu an sadece Fitch'ten bu nota sahip ki yakın geçmişte Türkiye'yi negatif izlemeye alan Fitch'in de bu yönde bir adım atmasından endişe duyuluyor.  Sonuç itibariyle, kararın arkasındaki nedenler ne olursa olsun, Türkiye 40 aylık bir sürenin ardından IG özelliğini yitirdi. En son böyle bir durumla 1994 yılında karşılaşmıştı” dedi.

TEK YATIRIM YAPILABİLİR NOTU FITCH'TEN

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Güncellenme Tarihi : 26.9.2016 10:01

İLGİLİ HABERLER