Asayiş
  • 27.10.2016 12:39

Gaziantep'deki düğün bombacısına şok emir

Gaziantep'te, 56 kişinin yaşamını yitirdiği kına gecesi saldırısındaki canlı bombanın Türkçe konuşan 22-23 yaşlarında bir erkek olduğu açıklandı.

Gaziantep'te 20 Ağustos günü Besna ve Nurettin Akdoğan çiftinin düğünü öncesinde yapılan kına gecesinde canlı bomba saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda çoğunluğu çocuk 56 kişi ölürken, 94 kişi de yaralanmıştı. Kamuoyunda büyük tepkiye yol açan saldırının ardından başlatılan soruşturmada kentte IŞİD’in Alevilere yönelik saldırı hazırlığında olduğu saptanıp, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Soruşturmanın derinleşmesiyle 16 Ekim günü hücre evi baskınında Gaziantep 'IŞİD emiri' olduğu belirtilen Mehmet Kadir Cebael polis tarafından vurulduktan sonra eve döşediği patlayıcıyı infilak ettirerek ölmüştü.

'KINA GECESİNİ KANA BULAYAN CANLI BOMBA 22-23 YAŞLARINDA'

Soruşturma ve peş peşe yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 39 şüphelinin sorgulamalarıyla kına gecesi saldırısının detayları da aydınlatıldı. Gaziantep Valiliği, yazılı bir açıklamayla saldırıyı gerçekleştiren kişinin bir ay boyunca Cebael tarafından motive edilen ’22-23 yaşlarında, uzun saçlı, kirli sakallı, Türkçe konuşan bir erkek’ olduğunu açıkladı. Canlı bombanın bir ay kadar Cebael’in evinde kaldığı, Cebael’in "Eylemi yapacak kişi sabırsızlanıyor, vazgeçebilir, bir yer bulun, amel yapalım" dediği belirtildi.

Açıklamada olay günü Ahmet isimli bir militanın hazırladığı yeleği eylemciye giydirdiği, koli bandıyla vücuduna sardığı, üzerine gömlek ve ceket giydirdiği, sakat görünmesi için kolunu sardığı, sonra ona “Bombayı patlatmadan evvel kollarını kaldır ki etkili olsun” dediği aktarıldı. Valilik açıklamasında, "Bir taksiye bindirerek daha sonra Suriye’deki irtibat kurduğu kişiye bilgi verdiği, karşıdaki şahsın da ‘Erkekler nerede çoksa oraya eylem yapsın’ dediği, Mehmet Kadir Cebael’in de eylemciye bu şekilde talimat verdiği tespit edilmiştir" denildi.

'YENİ BİR KÜRT DÜĞÜNÜ BULUN'

Valilik açıklamasında, canlı bomba saldırısının ardından Cebael'in yeni bir Kürt düğünü bulunması için talimat verdiği de belirtilerek şöyle denildi:
"Mehmet Kadir Cebael ile M.Ş.E kendi aralarında yaptıkları konuşmada, (patlama olayının olduğu kına gecesini kastederek) M.Ş.E.'nin 'bir şehit var, çok sayıda ölü var' Mehmet Kadir Cebael'in de 'doğrudur çok ecir kazandın, Allah senden razı olsun, demiri kesen Ahmet büyük kesmiş, bize yeni bir kürt düğünü bulun' dediği, Ankara'da ki patlamada kullanılan bombayı kendisinin hazırladığını, bu nedenle polis tarafından arandığını, o patlamadan dolayı yakalanan kişileri kastederek 'yanlış yaptılar, iki araba birleşmeyeceklerdi, beni dinlemediler, yakalandılar' dediği, 'Hacı Ali'nin tarlasındaki malzeme hala gömülü duruyor mu?' diye sorduğu, M.Ş.E'nin de 'evet hala gömülü' dediği, Mehmet Kadir Cebael'in 'ellemeyin orada kalsın' dediği tespit edilmiştir. Hacı Ali diye belirtilen şahsın H.P. isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir. Yer gösterme sonucu 23.10.2016 tarihinde H.P.'ye ait olan tarlada yapılan aramalarda, gömülü vaziyette 22 kilo TNT patlayıcı madde ele geçirilmiş, bu patlayıcıların Mehmet Kadir Cebael'in talimatı doğrultusunda M.Ş.E., H.P. ve M.K. tarafından gömüldüğü tespit edilmiştir. 20.08.2016 tarihinde ilimizde düzenlenen kına gecesinde meydana gelen canlı bomba saldırısı aydınlatılmış, tespit edilen failleri ile bu olayla irtibat, iltisak ve bağlantısı olan 39 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 19'u adliyeye sevk edilmiştir. Olayların önlenmesine yönelik emniyet tedbirleri, istihbari ve operasyonel çalışmalar en üst seviyede devam etmektedir."
 

Güncellenme Tarihi : 27.10.2016 12:54

İLGİLİ HABERLER