Asayiş
  • 21.7.2016 16:52

Genelkurmay açıklamasındaki Akın Öztürk detayı dikkat çekti

Genelkurmay'ın bugün yaptığı açıklamada eski Hava Kuvvetleri Komutanı, YAŞ üyesiAkın Öztürk'le ilgili de bir bölüm yer aldı. Açıklamada, özetle saat 16.00'da MİT'ten istihbarat gelince toplantı yapıldığı, Uçuşların durdurulmasına ilişkin işlemlerin saat 19:26 itibarıyla tamamlandığı kaydedildi. Ancak Tüm uyarılara karşın 21:45'ten itibaren değişik tanıtıcı kodlar ve çağrı isimleriyle kalkışların yapıldığı belirtildi.

Açıklamada bundan sonra yapılanlar anlatıldı, "İllegal çete mensubu hain teröristlerce (FETÖ) öncelikle Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinin kontrol altına alınmasının istenmesi üzerine İstanbul’da bulunan Hv.K.Komutanı Org.Abidin ÜNAL tarafındanAnkara’da Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Vekiline Hava Kuvvetleri Harekat Merkezinin teröristlerden temizlenmesi ve tüm bağlantıların kesilmesi talimatı verilmiştir. Talimatın gereği yapılarak Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi işlevsiz hale getirilmiştir. Aynı anda tüm yetkilerin Eskişehir’deki Hava Harekât Merkezinde olduğu, Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinin hiçbir talimatının yerine getirilmemesi, Hv.K.Komutanı talimatı olmadan hiçbir uçuşa izin verilmemesine ilişkin direktif, mesaj ile tüm birliklere yayımlanmıştır.

TSK'dan 15 Temmuz açıklaması

AKIN ÖZTÜRK’Ü ARADI, “KALKIŞLAR İLLEGAL, GİDİP İKNA ET”  DEDİ

Ayrıca Hv.K.Komutanı Ankara’da AKINCI Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın ÖZTÜRK’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü AKINCI’dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle AKINCI’ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir" denildi.
Açıklamadaki bu bölüm akıllara darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün ifadesini getirdi.

DETAY VERİLMEDİ

Tutuklanan eski Hava Kuvetleri Komutanı Akın Öztürk, savcılık ifadesinde darbe girişimine katıldığı iddiasını reddetmişti. Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal tarafından arandıktan sonra kalkışmayı durdurmak için Akıncı Üssü'ne gittiğini savunmuştu. Öztürk'ün bu ifadesi Genelkurmay açıklamasında doğrulandı. Ancak Genelkurmay açıklamasında Akın Öztürk'ün Abidin Ünal'dan gelen direktifleri uygulayıp uygulamadığına dair bir detay verilmedi.

Genelkurmay'dan darbe girişimi soruşturması

ÖZTÜRK'ÜN İFADESİ

Öztürk ifadesinde şunları söylemişti: "Ben Akıncı Üssündeki Lojmanda akşama kadar vakit geçirdim. Düğün sahibi Mehmet Şanver'i aradım. Tebrik ettim. Bir süre sonra o da beni tekrar geri aradı. Uçakların alçak uçuş yaptığını, ne olduğunu sordu. Televizyonda alt yazı geçtiğini söyledi. Bende bu sırada televizyonda gelişmeleri izliyordum. Hava Kuvvetleri Komutanı da bu düğünde idi. Beni aradı ve uçuşların Ankara'da alçak geçiş yaptığını, bu duruma müdahale et dedi. Bende bunun üzerine üs komutanlığınatelefon ettim. Görüştüğüm kişi üs komutanı ve misafir olarak orada bulunan Kubilay Selçuk'tu. Genelkurmay Başkanı'nın da üste olduğunu söyledi. Bende hemen yanına gittim. Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu. Bana 'Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et" dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım. Bu sırada İstanbul'da tankların üzerine insanlar çıkmıştı. Üste oda içerisinde televizyon açıktı. Bunları görebiliyordum. Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli’ye darbenin başarılı olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp ikna etmeye çalıştım.Kendilerine itiraz ettikçe bağırıp çağırdım. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanı da onları ikna etmeye çalıştı. 3-4 kez bunları tekrarladım. Benim onlara emir verme yetkim yoktur. Ancak bir büyük olarak, Hava Kuvvet Komutanı Abidin Ünal'ın isteği üzerine onlara telkinde bulunup ikna etmeye çalıştım. Bu sırada soyadını bilmediğim Ömer isimli bir Amiral de oraya geldi. Benim telkinlerim sonuç verdi. İkna oldular. Yeni uçak üsten havalanmadı. Havadakilerin görevleri devam etti. üsse dönen uçaklar bir daha gönderilmedi."

Güncellenme Tarihi : 21.7.2016 16:53

İLGİLİ HABERLER