Asayiş
  • 8.2.2016 23:13

HDP Cizre'deki ölü sayısını açıkladı

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "30'a yakın kişi yanmış halde bulundu, bedenlerinde kurşun izi yok" dedi. Yangın çıkan binada 62 kişinin bulunduğu bilgisini aldığını söyleyen Sarıyıldız, "Bunlardan 30'a yakını yanarak can verdi.Daha önce de 9 kişi yanmıştı. Öldürülenlerin cenazeleri de bu binada bulunuyordu. Şimdi de Petröl'ün arkasındaki evde 30'a yakın kişinin yanmış halde bulunduğu ve bedenlerinde kurşun izi olmadığı bilgisi bize ulaştı" dedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki bir bodrum katında yaralıların günlerdir ambulans beklediği tartışmalarına bir de operasyonla ilgili birbiriyle çelişen açıklamalar eklendi. TRT Haber bodrum kata operasyon düzenlendiğini ve 60'a yakın PKK'lının öldürüldüğünü duyurdu, ardından bu haberi geri çekti. Şırnak Valiliği ise detay vermediği bir operasyon açıklamasında "10 PKK'lı öldürüldü" dedi. HDP'ye göre ise, '30 kişi yanarak öldü.' Başbakan Davutoğlu, Valilik açıklamasına itibar edilmesini istedi.

PKK'ya yönelik operasyonların en yoğun olduğu yerlerden biri olan Şırnak'ın Cizre ilçesindeki bir bodrum katında yaralıların olduğu iddiaları günlerdir tartışılıyor. TRT Haber televizyonu pazar günü geçtiği bir son dakika bilgisinde, "Cizre'de 60'a yakın terörist etkisiz hale getirildi" dedi. TRT Haber'in internet sitesinden daha sonra kaldırılan bu haberde, "Güvenlik güçleri Şırnak Cizre'de teröristlerin kontrolündeki bodrum kata girdi. Çatışmada 60'a yakın terörist etkisiz hale getirildi" ifadeleri yer aldı.

Aynı saatlerde HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "İki saat önce iki büyük patlama gerçekleşti. Sonrasında böylesi bir iddia ortaya atıldı. Binadakiler yanarak yaşamını yitirenin 9 kişi ve katledilen bir kişi dışında 52 kişinin olduğunu bizimle paylaşmışlardı. Öyle anlaşılıyor ki oradaki binadır. Elimizde net bir bilgi yok. Ama böyle bir vahşet yaşanmış olabilir. Günlerdir mahsur kalan insanların hastaneye taşınmasını istedik. Böyle bir şey yaşandıysa çok büyük katliamdır" ifadelerini kullandı.

Daha sonra PKK'ya yakın ANF'ye konuşan Sarıyıldız, "Bir binada 30'a yakın kişi yanmış halde bulundu. Bedenlerinde kurşun izi yok" dedi.

Valilik: 10 terörist etkisiz hale getirildi

8 Şubat Pazartesi günü Şırnak Valiliği'nin yaptığı açıklamada ise, "Cizre'de terör örgütü mensuplarına yönelik operasyonda dünden bu yana 10 terörist etkisiz hale getirildi" denildi. Ancak söz konusu operasyonun bodrum katına dönük olup olmadığı belirtilmedi.

Başbakan: Valilik açıklamasına itibar edilsin

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi olarak kendilerinin teyit etmediği hiçbir habere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu konuda da Valilik açıklamasına işaret etti. Davutoğlu, "Silah deposu haline getirilen Silopi, Cizre, Sur’da bütün önlemlerimizi alırız" dedi. Açıklamaları şöyle:

"Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lâzım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi."

"Önümüzdeki kısa bir süre içerisinde inşallah Cizre'de operasyon tamamlanacak. Türkiye'de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde, kamuoyunu olumsuz şekilde etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir. Bu konularda da kamuoyumuzun dikkatli olması icap eder."

"Güç kullanma yetkisi güvenlik güçlerinde"

"Bilinsin ki Türkiye Cumhuriyeti devleti Avrupa standartlarında bir demokrasidir. Avrupa standartlarında bir demokrasi teröre karşı hangi tedbirleri alıyorsa biz o tedbirleri alırız. Bu konuda gelecek eleştirileri dinleriz ama bizim için en kutsal şey, vatandaşlarımızın can, mal, namus ve genel insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Cizre ve Silopi'de yürüyen operasyonlar, yanı başında hiçbir devlet otoritesi kalmamış bir bölgeden sızan teröristlere karşı yürüyen faaliyetlerdir. Dünyanın hiçbir yerinde, demokratik bir ülke, halkına hesap veren bir ülke, ülkesinin bir bölgesinde, bir başka silahlı grubun bulunmasına müsamaha göstermez. Demokrasilerde güç kullanma yetkisi, sadece ve sadece halka hesap vermek durumunda olan meşru güvenlik güçlerindedir."

HDP'liler devlet yetkililerinin bölgeye ambulans göndermediğini savunarak, gidip yaralıları kendileri almak istiyor.

Hükümet ise, hem Sağlık Bakanlığı hem de HDP'li belediyenin ambulanslarının yaralıların olduğu söylenen bodrum kata yönlendirildiğini ancak ambulanslara ateş açıldığını belirtiyor. Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10 112 ambulansı, 1 helikopter ambulans ve 1 uçak ambulansın görevlendirildiğini açıklamış ancak "Muhtemelen yaralı hiç yok. O kadar süre beklendi, getirilen yaralı olmadı" demişti.


 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER