Asayiş
  • 18.1.2018 14:42

İstanbul'da 'SİM kart bloke' vurgunu

Aralarında banka çalışanı Eray A., ve Hilal B.'nin de bulunduğu 39 kişi gözaltına alındı

Banka müşterilerinin internet hesaplarını ele geçirerek 600 bin liralık vurgun yapan 39 kişilik çete çökertildi. 2'si bankacı 22 çete üyesi tutuklanırken çetenin geliştirdiği 'SİM kart bloke' sistemi deşifre oldu.

Habertürk Haber Merkezi'nden Nihat Uludağ'ın aktardığı bilgilere göre, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 33 vatandaşın EFT ve havale yöntemleriyle hesaplarının boşaltıldığı şikayeti üzerine çalışma başlattı. Soruşturmada, liderliğini cezaevi firarisi olan Osman Ö.'nün yaptığı siber çetenin, 2 banka çalışanından müşteri bilgilerini yüzde 50 komisyon karşılığında alarak vurgun yaptıkları belirlendi.

SAHTE KİMLİKLE HESAPLARI ÇALDILAR

Çete üyelerinin, bankacı suç ortaklarından müşteri bilgilerini aldıktan sonra, onların adına sahte kimlikler çıkartarak, GSM şirketlerinden yeni simkart aldıkları tespit edildi. Simkart değişikliği nedeniyle bankanın gerçek müşterinin cep telefonunu bloke ettiği, bu esnada devreye giren çete üyelerinin bankayı arayarak hesabı yeni aldıkları simkarta tanımlattıktan sonra, hesaplardaki paraları EFT ve havale yöntemiyle kendi hesaplarına gönderdikleri tespit edildi.

Siber polisi, çetenin tüm üyelerini tespit ettikten sonra operasyon düzenledi. Aralarında banka çalışanı Eray A., ve Hilal B.'nin de bulunduğu 39 kişi gözaltına alındı. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, banka müşterilerine ait 58 simkart, 49 cep telefonu, laptop ve tablet bilgisayarlar, harddisk, flashbellek, hafıza kartı, CD'ler, banka kredi kartları, banka cüzdanları ile banka müşterilerinin hesaplarından çekilmiş 48 bin 905 lira ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen çete üyelerinden, 2'si bankacı 22 çete üyesi tutuklandı, 13 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 4 zanlı da polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Dolandırıcılar Siber Şube tarafından çökertildi

İstanbul’da, iki banka çalışanından aldıkları bilgilerle 600 bin TL’yi hesaplarına aktaran çete çökertildi. 39 kişinin gözaltına alındığı operasyon anı polis kamerası tarafından görüntülendi.

İstanbul’da, iki banka çalışanından aldıkları bilgilerle 600 bin TL’yi hesaplarına aktaran çete çökertildi. 39 kişinin gözaltına alındığı operasyon anı polis kamerası tarafından görüntülendi.

Dolandırıcılar Siber Şube tarafından çökertildi

 600 BİN LİRALIK VURGUN

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, banka hesaplarından bilgileri dışında parası çekilen kişilerin şikayeti üzerine çalışma başlattı. Siber polisi yaptığı 6 aylık teknik ve fiziki çalışmalarda şüphelilerin arasında 2 bankacı bulunduğunu belirledi.

Polisin yaptığı tespitlerde bankacılarından gelen İstanbul’da, iki banka çalışanından aldıkları bilgilerle 600 bin TL’lik vurgun yapan, ik ve hesap bilgileriyle sahte kimlik yapılıyordu. Daha sonra bankadaki cep telefonu numaraları iptal edilerek yeni numaralar veriliyordu. Bankayı arayarak yeni telefon numarasını bildiren dolandırıcılar bu hatlara gelen doğrulama mesajlarıyla hesaplara girerek paraları kendi hesaplarına aktarıyordu.

Dolandırıcılar Siber Şube tarafından çökertildi

SAHTE BELGELERLE GERÇEK KİMLİK

Şebeke lideri olduğu iddia edilen Osman Ö.'nün üzerinde Emrullah Y. adına düzenlenmiş bir nüfus cüzdanı ele geçirildi. Cezaevi firarisi olduğu öğrenilen Osman Ö.'nün üzerindeki kimlikte değişiklik yapılmadığı ve nüfus dairesinden alındığı tespit edildi. Osman Ö.'nün gerçek olan kimliği sahte belgelerle aldığı anlaşıldı.

PARALARI ÇEKERKEN KAMERADA

Zanlılar, dolandırıcılık yöntemiyle elde ettiği paraları çekerken bankaların güvenlik kameraları tarafından görüntülendi. Görüntülerde ayrıca özel harekat polislerinin desteğiyle zanlılara operasyon düzenleniyor. Gözaltına alınan zanlılar emniyete götürülüyor.

Dolandırıcılar Siber Şube tarafından çökertildi

 5 İLDE 39 KİŞİYE OPERASYON

Yapılan tespitlerin ardından Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü İstanbul’da, iki banka çalışanından aldıkları bilgilerle 600 bin TL’lik vurgun yapan,  ekipleri İstanbul, Bilecik, Tokat, Hatay ve İzmir'de eş zamanlı baskınlar düzenledi.

Şebeke lideri olduğu iddia edilen Osman Ö. ve banka çalışanları Hilal B. ve Eray A.'nın da arasında bulunduğu 39 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Yapılan operasyonda 49 cep telefonu, 58 sim kart, 4 dizüstü bilgisayar, 5 tablet, 6 harddisk, 26 banka ile kredi kartı, tabanca ve 48 bin 905 lira para ele geçirildi. Polis ekipleri yaptığı çalışmalarda 33 kişinin hesaplarından 600 bin lira çekildiğini belirledi.

Dolandırıcılar Siber Şube tarafından çökertildi

 22 KİŞİ TUTUKLANDI

Vatan Caddesi'ndeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan 39 şüpheliden Osman Ö. ve Banka çalışanları Hilal B. ve Eray A.'nın da arasında bulunduğu 22 kişi tutuklandı. 13'ü adli kontrol olmak üzere 17 kişi serbest bırakıldı.

Güncellenme Tarihi : 18.1.2018 12:46

İLGİLİ HABERLER