Asayiş
  • 28.12.2014 21:49

İşte Cizre'de öldürülen PKK'lılar

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cuma gecesi yaşanan olaylarda ölen Yasin Özer ve Barış Dalmış’ın cenazeleri 'intikam' sloganlarıyla toprağa verildi. Gerilimin sürdüğü ilçeye çevre illerden zırhlı araç takviye edildi.

cizre-cenaze

 

Cenazeleri karşılamak için binlerce kişi toplandı. Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Nur Mahallesinde önceki gün sabaha kadar süren çatışmalarda ölen YDG-H’li Yasin Özer ve Barış Dalmış cenazeleri otopsi yapılmak üzere götürüldükleri Diyarbakır’dan ilçeye getirildi. Uzun araç konvoyları ile İdil yolundan ilçeye getirilen cenazeleri kalabalık bir grup karşıladı.

‘İntikam’ sloganlarının atıldığı konvoya HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Selma Irmak, Siirt Eski Belediye Başkanı Selim Sadak ve Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret eşlik ettiler.

 

zirhli
 
İlçeye zırhlı araç takviyesi yapıldı.

Cizre merkezinden geçen kalabalık konvoy buradan Cizre Asri Mezarlığı’na yönelirken konvoydakiler ölenlerin ve Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdılar. Cenazeler burada toprağa verildi.

Özer ve Dalmış dışında olaylarda hayatını kaybeden bir başkası ise HÜDA-PAR ilçe yöneticisi Aziz Deniz’in babası Abdullah Deniz. Onun cenazesinin de Malatya'daki otopsinin ardından Pazartesi günü ilçeye getirilmesi bekleniyor.

Demirtaş'tan taziye ziyareti

Ailelere taziye ziyaretinde bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş olaylarda Cizre'nin normale dönmesini istemeyenlerin parmağı olduğunu söyledi:

"Görünen o ki burada taraflar arasındaki bir çatışmadan çok, ciddi bir şekilde burada devlet içerisinde örgütlenmiş, kümelenmiş gruplar Cizre’nin normale dönmesini istemiyor. Hükümet provokasyon arıyorsa kendi içine bakmalı ve içindekileri ayıklamalı bunun gereğini yapmalı ve halka da bu konuda sağlıklı bilgi vermeli."

 

İlker Taş/Al Jazeera Türk

Demirtaş provokasyon sonucu olduğunu söylediği olayların büyümemesi için parti olarak çaba gösterdiklerini belirtek şunları söyledi:

Vekillerimiz, parti yöneticilerimiz iki günden bu yana Cizre’deler ve hem olayların büyümemesi için provokasyonun büyümemesi için uğraşıyorlar hem de gerçekten bu olayın aslı astarı nedir onu araştırıyorlar. Elimizde edindiğimiz bazı bilgiler var bu bilgiler doğrultusunda bizler de tedbirlerimizi alacağız. Fakat herkes bilsin ki buradaki arkadaşlarımızın partililerimizin hiç kimseye dönük ne saldırgan bir tutumu vardır ne de politikası vardır. Ne de bundan sonra böyle bir tutum olacaktır. Herkes açıklamasını buna göre belirlemelidir. Biz burada kendi ülkemizde halkımızın içinde kalıcı barış için çaba sarf ediyoruz bu tutumumuzu değiştirmeyeceğiz.

Zırhlı araçlar Cizre’de

Cizre sokaklarındaki gerginlik cenazenin getirilmesi ile birlikte arttı. İlçenin çeşit mahallelerinde toplanan gruplara polisler gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ediyorlar.

 

cizre olay
 
İlçede tansiyon yüksek.

Doğu Anadolu illerinden güvenlik amacıyla talep edilen zırhlı araçlar ilçeye ulaştı. Van, Bitlis, Muş, Kars ve Ağrı’dan getirilen yaklaşık 15 araç Cizre Çevik Kuvvet merkezinde toplandı. Daha önce de ilçeye Diyarbakır, Mardin ve Adana’dan zırhlı araç takviyesi yapılmıştı.

‘Hendeklerden giremedik’

Olayların yaşandığı Nur Mahallesine müdahale etmemekle eleştirilen güvenlik güçlerinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, müdahale için bölgeye gittiklerini ancak kazılan hendekler nedeniyle olay yerine giremediklerini belirtti.

 

hendek
 
Polis kazılan hendekler nedeniyle Nur Mahallesine giremediklerini söylüyor.

Saldırının planlı yapıldığını savunan polis yetkilisi hendeklerin belediyeye ait iş makineleri tarafından kazıldığını iddia etti.

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Nur Mahallesinde önceki gün sabaha kadar süren çatışmalarda YDG-H’li Yasin Özer ve Barış Dalmış ile HÜDA-PAR ilçe yöneticisi Aziz Deniz’in babası Abdullah Deniz yaşamını yitirmiş olaylarda üç kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:18

İLGİLİ HABERLER