Asayiş
  • 21.4.2015 16:40

KPSS hırsızlığında BOMBA gelişme

KPSS'de usulsüzlük iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada şüphelilerin tespitinde, sınav kitapçıkları üzerinde yapılan incelemelerin önemli rol oynadığı belirtildi. Operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan şüphelilerden bazılarının, imha edilmesi unutulan bir kutuda yer alan bin 250 sınav kitapçığının incelenmesi sonucu tespit edildiği iddia edildi.

2010 yılında düzenlenen KPSS sorularının usulsüz bir şekilde dağıtılması sonucu, bazı kişilerin haksız şekilde devlet memuru olarak atanması iddialarına ilişkin soruşturma sürüyor.

KİTAPÇIKLARIN OLDUĞU KUTU BULUNDU İDDİASI

KPSS'de usulsüzlük iddiaları üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten polislerin, 'paralel yapı' iddialarının talimatına rağmen imha edilmesi unutulan kitapçıkların yer aldığı bir kutuyu bulması, şüphelilerin tespitini kolaylaştırdı. Kutuda bulunan bin 250 kitapçığın alanında uzman üniversite öğretim üyelerince incelenmesini isteyen polis, uzman ekipten gelen "ölçme ve değerlendirme" raporları doğrultusunda şüpheli listesini genişletti.

YANLIŞ SORUYU BİLE DOĞRU YANITLAMIŞ

Özellikle kitapçıklardaki matematik sorularının bulunduğu bölümlerin incelenmesi sonucu, bazı adayların sınavda tam puan almasına rağmen kitapçık üzerinde hiç işlem yapmadan doğru sonucu bulması dikkati çekti. Ayrıca yine bazı adayların en az 3 işlem gerektiren bir soruyu kitapçık üzerinde hiçbir karalama yapmadan çözdüğü, yanlış olduğu sınavdan sonra duyurulan soruyu doğru yanıtladığı belirlendi. Kitapçıkları inceleyen ekibin, karşılaştığı bu durum üzerine, "Adayların sınavdan önce soruları görmeden doğru olarak cevaplaması mümkün değil" şeklinde rapor hazırladıkları kaydedildi.

Sınavda tam ya da tama yakın puan alan adaylar ile sınav kitapçıklarının incelenmesi sonucu hakkında kuvvetli şüphe bulunan adayların karşılaştırılmasında, eşleşenlerin şüpheli olarak değerlendirildiği belirtilirken, soruşturmanın genelinde bu durumda yaklaşık 500 kişinin bulunduğu ve bu kişilerin düzenlenecek operasyonlarda gözaltına alınacağı bildirildi. Ankara merkezli devam eden soruşturmada gözaltı sayısı 40'a ulaşırken, 5'i yurtdışında olduğu belirlenen 32 zanlının yakalanmasına çalışılıyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:55

İLGİLİ HABERLER