Asayiş
  • 29.4.2016 16:03

Milyonluk teröristin esrarengiz hikayesi

Muş’un Varto ilçesi Teknedüzü Köyü’nde geçen 6 Nisan’da düzenlenen operasyonda sağ yakalanan ve başına 1 milyon lira ödül konulan PKK’lı terörist Mehmet Hayme’nin yakınlarına, 2001 ile 2008 tarihlerinde iki kez, "Oğlunuz çatışmada öldü" denilerek 2 cenaze verildiği ortaya çıktı.

Varto ilçesine bağla Teknedüzü Köyü ve kırsalında 6 Nisan’da 49’uncu Komando Tugay Komutan Yardımcılığı ve Muş İl Jandarma Komutanlığına bağlı birliklerce düzenlenen ’Şehit Piyade Uzman Çavuş Suat Ocak-56’ adlı operasyonda sağ yakalanan ve başına 1 milyon lira ödül konulan PKK’lı terörist Mehmet Hayme ile ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Dönemin Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliği ile Bingöl İl Jandarma Komutanlığı arasındaki yazışmalarda, PKK’lı Hayme’nin daha önce iki çatışmada öldürüldüğü belirtilerek ailesine 2 cenaze verildiği anlaşıldı. Bura göre Bingöl Yedisu kırsalında 2001’de çıkan ve 20 PKK’lının öldürüldüğü çatışmada öldürülenlerden birinin, 1999’da 17 yaşındayken örgüte katılan Mehmet Hayme olduğu belirtilerek ailesine bir cenaze teslim edildi. Aile teşhis yapmadan cenazeyi Diyarbakır’da defnettikten 6 ay sonra Hayme’nin çatışmadan sağ çıktığı belirlendi.

Aynı durumun 3 Şubat 2008’de bir kez daha meydana geldiği yazışmalarda ortaya çıktı. Bingöl’de öldürülen 10 PKK’lıdan birinin Mehmet Hayme olduğu bildirilince, baba Şafi Hayme oğlunun cenazesini teşhise gitti. Tanınmayacak haldeki cesetlerden birini oğlunu benzeten Şafi Hayme o cenazeyi de Diyarbakır’a getirerek daha önce oğlu diye defnettiği diğer cenazenin yanına toprağa verdi. Ancak, bu kez 3 ay sonra ikinci kez Mehmet Hayme denilerek aileye verilen cenazenin de Hayme’ye ait olmadığı ve kırsalda ’Devrem-Deniz’ kod adı ile faaliyetlerini yürüttüğü ortaya çıktı.

OĞLUYLA GÖRÜŞMÜŞ

Diyarbakır’da yaşayan, aynı zamanda DBP il yönetiminde görev yapan baba Şafi Hayme olayı doğrulayarak, daha önce kendisine verilen 2 cenazenin de DNA testlerinin yapılmadan verildiğini, ancak iki olaydan kısa bir süre sonra oğlunun yaşadığının ortaya çıktığını söyledi. Baba Hayme, oğlu denilerek kendisine verilen cenazelerden birinin hala sahipsiz olduğu, diğerinin ise Suriye uyruklu bir PKK’lıya ait olduğunun sonra ortaya çıktığını söyledi.

Oğlunun 6 Nisan’da Muş’un Varto ilçesi kırsalında düzenlenen operasyonda sağ yakalandığını söyleyen baba Şafi Hayme, Ankara Sincan Cezaevine gönderilen oğlu ile görüştüğünü söyledi. Şafi Hayme, 4 PKK’lının ölü ele geçiildiği operasyonda oğlunun başına konulan 1 milyon lira ödül nedeniyle öldürülmediğini de iddia etti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:21

İLGİLİ HABERLER