Asayiş
  • 22.8.2016 13:57

MİT 50 bin Fethullahçıyı böyle KIRDI

Antalya’da FETÖ/PDY üyesi olmak suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklanan çok sayıda adliye, emniyet ve üniversite çalışanın MİT’in yürüttüğü ‘ByLock’ soruşturmasına takıldığı ortaya çıktı. Hürriyet muhabirinin resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre; özellikle üniversiteler bünyesindeki birçok üst düzey isim bu program sayesinde deşifre olmadan bilgi paylaşımı yapmış.

Antalya'da geniş kapsamlı olarak devam eden FETÖ/PDY operasyonları kapsamında haklarında işlem yapılan kişi sayısı 3 bine ulaştı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda devam eden operasyonların yerel istihbaratların yanı sıraAnkara’dan aktarılan bilgi ve belgeler doğrultusunda sürdürüldüğü belirtildi.

MİT İZ ÜSTÜNDE

Öte yandan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası terör polisinin operasyonlarında gözaltına alındıktan hemen sonra tutuklanan adliye, emniyet ve üniversiteçalışanlarının büyük bölümünün Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yürüttüğü ‘ByLock’ (FETÖ/PDY üyelerinin kullandığı gizli mesajlaşma yazılımı) soruşturmasına takıldığı öğrenildi.

ÜNİVERSİTE MERCEK ALTINDA

Özellikle Akdeniz Üniversitesi’ni kapsayan FETÖ/PDY operasyonlarında MİT’ten gelen ‘ByLock listelerin etkili olduğu belirtilirken, çok sayıda üniversite personelinin ‘ByLock’ yazılımı üzerinden görüşme yaptığı, bu görüşmelerin MİT tarafından deşifre edilmesi sonrası aralarında üst düzey isimlerinde bulunduğu personellere operasyon başlatıldığı vurgulandı.

ANTALYA’DA KULLANILMIŞ

Operasyonlar sonunda sadece Antalya’da 49 hâkim-savcı, 41 emniyet mensubu, 96 akademisyen tutuklandı. Soruşturmalar kapsamında tutuklanan toplam kamu personeli ise 428. Hürriyet muhabirine konuşan üst düzey bir yetkili, “Gizli mesaj yazılımını kullanan personeller tek tek tespit ediliyor. Antalya’da bu yazılım üzerinden veri paylaşımı yapan çok sayıda kamu personeli var. Tespiti yapılanların büyük bölümü zaten ya gözaltında ya da tutuklandı” dedi.

BYLOCK NEDİR, NASIL ÇALIŞIYOR?

Darbe girişimcilerinin kendi aralarında haberleşmek amacıyla kullandıkları ‘ByLOck’ özel bir cep telefonu uygulaması. MİT bilişim uzmanları, Litvanya tarafından oluşturulduğu ifade edilen Whatsapp benzeri haberleşme yazılımını kullanan yaklaşık 53 bin kişiyi tek tek tespit etti. Belirlenen isimlerden oluşan listeler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gönderilerek, kimlerin devlet görevlisi, kimlerin özel sektör çalışanı olduğu ayrıştırıldı. ByLock iletişim sistemi Whatsapp, Telegram benzeri bir uygulama değil. ByLock’u kullanmak isteyenler, mutlaka kendisini tanıyanların referansıyla üye olabiliyor. Üyeler, 8 haneli bir şifre kullanmak zorunda. ByLock, son derece güvenli bir uygulama olarak tanımlanıyor.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2016 13:59

İLGİLİ HABERLER