Asayiş
  • 20.4.2015 23:55

Paralel operasyonda flaş tutuklama

İstanbul merkezli olarak ‘paralel yapı’ ya yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan 29 şüpheliden17’si tutuklanarak cezaevine gönderilirken 12’si serbest bırakıldı.
İstanbul merkezli olarak 20 ilde gerçekleştirilen 'paralel yapı'ya yönelik başlatılan soruşturmada İstanbul Nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nde sorgusu tamamlanan 29 şüpheliden aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 17’ şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilirken 12 şüpheli polis serbest bırakıldı. Mahkeme serbest bırakılan 10 şüpheli hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı koydu.
Şüpheliler Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı, Ali Kavlak, Yunus Memişbey, Veysel Barlas, Tunahan Tunçay, Talip Yıldırım, Said Gök, Ramazan Haktan Helvacı, Ramazan Bal, Polat Kongur, Metin Güneş, Mehmet Akif Sakarya, İsmail Erçelik, Ayhan Arıkanoğlu, Ahmet Kalender ve Ahmet Üzümcü ‘nün “Kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçlarından tutuklanmalarına karar verildi.
“GÖREVLERİNİN SAĞLADIĞI NÜFUZU KULLANDILAR”
Şüphelilerin İstanbul emniyet Müdürlüğü’nde suç tarihi itibari ile çeşitli şube ve bürolarda müdür, müdür yardımcısı, amir ve memur olarak görev yaptıkları, belirtilen tutuklama kararında, şüphelilerin bu görevleri dolayısıyla silahlı kolluk kuvveti olarak görev yaptıkları kaydedildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün hiyerarşik yapısı içerisinde altlık üstlük ilişkilerini kullandıkları kaydedilen kararda, şüphelilerin yasadışı örgütlenme oluşturdukları, devletin emniyet hizmetleri ve faaliyetleri kapsamında görevlerinin sağladığı nüfuz ve gücü yasaların verdiği yetkileri, görevlerinin gereklerine aykırı olarak kullanarak isnat edilen amaç suçlara ulaşmak amacıyla bir kısım araç suçları işledikleri hususunda kuvvetli suç şüphesi ve delilin bulunduğu belirtildi.
“ZİMMET SUÇLARI İLE MÜCADELE EDİYORMUŞ GÖRÜNTÜSÜ VERDİLER”
Şüphelilerin devletin yapısı dışında başka bir hiyerarşik düzene göre hareket eden bir yapıya göre hareket etmelerinin söz konusu olduğu , bu amaçla siyasal operasyonlara kalkışıldığına dikkat çekilen kararda “Bu amaçla zimmet ve benzeri bir takım suçlar ile mücadele ediliyormuş görüntüsü altında, adli mercilerde yanıltılmak suretiyle tutanaklar tutularak soruşturmaların başlatıldığı, bu soruşturmalar çerçevesinde soruşturma başlatılan suçlar ile ilgisi olmayan özellikle İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinin iletişiminin dinlenmesini sağladıkları, bu dinlemenin de istihbarat şube müdürlüğü kadrosuna atanan bir kısım amir ve memurların ne şekilde hareket edeceklerini önceden tespite çalışıldığı” bilgisine yer verildi.
“GİZLİ BİLGİLERİ YASAL GÖRÜNÜMLÜ SORUŞTURMALAR ADI ALTINDA TEMİN ETTİKLERİ ANLAŞILDI “
Bu amaç ile emniyet genel müdürlüğü istihbarat daire başkanının da dinlenmeye teşebbüs edildiği kaydedilen kararda, “Yapılan dinlemeler çerçevesinde dinleme yapacak personele MİT bölge başkanlığı ile soruşturma konuları ile ilgisi olamayan talimatlar verildiği, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme suçunun unsurları içerisinde yer alan devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararlar bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken belgeleri yasal görünümlü bir soruşturma adı altında temin edildiğinin anlaşıldığına dikkat çekildi.
“ GÖREVLERİ NEDENİYLE SİLAHLI BİR GÜÇ OLDUKLARI…”
Şüphelilerin Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ellerinde bulundurdukları kamu gücü nedeniyle cebir ve şiddet vasıtası olarak kullanmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevini yapmasını kısmen engellemeye teşebbüs ettikleri, personeli oldukları İstanbul Emniyet Müdürlüğü içerisinde görev ifa etmeleri nedeniyle zaten silahlı bir güç olduğu” kaydedilerek, bu itibarla bu şüphelilerin üzerlerine atılı suçlar yönünden tutuklanmalarına karar verildi.
GÖZALTI KARARI 13 NİSAN’DA ALINDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından başlatılan soruşturmada, aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 29 polis hakkında 13 Nisan’da yakalama ve gözaltı kararı alındı.
17 İLDE EŞ ZAMNLI OPERASYONLAR DÜZENLENDİ
"Paralel yapıya'' yönelik "casusluk, sahtecilik, yasa dışı dinleme, kişisel verileri kaydetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul başta olmak üzere aralarında Diyarbakır, Şırnak, Van, Bitlis, Çanakkale, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars ve Sivas'ında bulunduğu 17 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski çalışanları olan içlerinde Emniyet müdürü ve müdür yardımcılarının da olduğu 29 şüpheli gözaltına alındı.
ŞÜPHELİLERİN TAMAMI TUTUKLAMA İSTEMİYLE SEVK EDİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcıları, gözaltına alınan şüphelilerin ifadesini İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giderek aldı. Savcılık sorgusu tamamlanan 27 şüphelinin tamamı 17 Nisan Cuma günü tutuklama istemiyle İstanbul Nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Organize Suçlarla Mücadele eski Şube Müdürü ve Ankara bağımsız milletvekili adayı Nazmi Ardıç ile başkomiser Ali Kavlak’ın ifadesini ise adliyede alan savcılık Ardıç ve Kavlak’ı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.
Şüpheliler 17 Nisan Cuma günü sabah saatlerinde sevk edildikleri İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nde 4 gün sorgulandı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:56

İLGİLİ HABERLER