Asayiş
  • 26.6.2016 12:55

PKK'nın camideki katliamının acısı dinmedi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde asker kıyafeti giyen PKK'lı teröristlerin 24 yıl önce aralarında imamın da bulunduğu 10 kişiyi öldürdüğü olayın acısı dinmiyor.

Silvan ilçesine bağlı Yolaç (Susa) köyünde 26 Haziran 1992'de camide ibadet edenleri PKK'lı teröristlerin dışarı çıkarıp silahla taradığı olayda yaşamını yitiren 2'si çocuk 10 kişinin yakınlarının acısı, ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.

Saldırıda 4 oğlunu kaybeden Hacı Mustafa Fidancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yıl önce köy camisinde ibadet edenlerin PKK'lı teröristlerce katledildiğini anımsattı.

Çocuklarının sürekli köy camisinde ibadet edip, dini sohbetler yaptığını ifade eden Fidancı, "Ölene kadar unutmayacağız. Gencecik oğullarımızı katlettiler, ahirette iki elim yakalarında olacak." dedi.

Anne Remziye Fidancı ise teröristlere lanet okuyarak, "PKK'lı teröristler oğullarımı katletti. Oğullarım namazını kılıp, Kur'an okuyorlardı. Kimseleri incitmemişlerdi, üstelik herkes onları çok severdi." ifadesini kullandı.

Olaydan yaralı kurtulan Fesih Çetinkaya da köy camisinde her yatsı namazından sonra Kur'an-ı Kerim ve siyer dersi gördüklerini, bu nedenle teröristlerden saldırı öncesi camiye gitmemeleri yönünde tehdit aldıklarını söyledi.

"Arkadan ateş ettiler"

Asker üniforması giyen 10-15 teröristin kendilerini dışarı çıkardığını dile getiren Çetinkaya, şunları anlattı:

"Daha sonra amcam Hüseyin Çetinkaya'ya seslenip, kendileriyle götüreceklerini söylediler. PKK'lı teröristler bir arkadaşımıza 'Hani Allah'ın gelsin seni kurtarsın.' demesinin ardından amcam Hüseyin 'Allah'ım her yerdedir, sizleri perişan edecek. Biz, sizlere ne yaptık ki bize bu zulmü yapıyorsunuz?' diye yanıt verdi. Daha sonra amcam Hüseyin'i aramızdan ayırıp, caminin yan tarafına götürdüler. Bizleri ise ellerimizi arkadan bağlamış bir şekilde yüzümüzü duvara döndürüp, arkadan ateş ettiler. Amcam Hüseyin'i beraberlerinde götürüp işkence ile öldüreceklerdi fakat teröristlere direnince onu da katlettiler."

"Kur'an okuyup dini sohbet ederdik"

Teröristlerin yaptığı katliamın acısının dinmediğini aktaran Çetinkaya, "Her gün akşam ve yatsı namazında camiye geliyorduk. Camide namaz sonrası Kur'an okuyup dini sohbet ederdik, Peygamber Efendimizin hayatını öğreniyorduk." şeklinde konuştu.

Çetinkaya, katliamda kendisi dahil 5 kişinin yaralı kurtulduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdü:

"PKK'lı teröristler ya bizden olacaksınız ya da buraları terk edeceksiniz. Bize katılıp dağlarda mücadele edeceksiniz.' dediler. Bizler de bu zulümlerini kabul etmedik. PKK, bölgede geçmişte mazlum Kürt halkını katlettiği gibi şimdi de aynı şeye devam ediyor. PKK bölgede dindar Müslümanları katlediyor."

Olay

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç (Susa) köyüne 26 Haziran 1992 tarihinde asker kılığında gelen PKK'lı teröristlerin, camideki 15 kişiyi dışarı çıkardıktan sonra uzun namlulu silahla kurşuna dizdiği saldırıda, Hüseyin Çetinkaya (32), Said (30), Meki (21), Medeni (19) ve Zeki Fidancı (15), Ahmet Kantar (40) ve oğlu Emin Kantar (14) , Adnan Kantar (19), Ali Uslu (28) ve cami imamı Haluk Ugas (21) yaşamını yitirmiş, 5 kişi de yaralanmıştı.

DİYARBAKIR - FİKRET KAVGALI

Güncellenme Tarihi : 26.6.2016 13:04

İLGİLİ HABERLER