Asayiş
  • 30.1.2016 20:08

Rus uçağı Türk hava sahasını ihlal etti

Dışişleri Bakanlığı, 29 Ocak 2016 tarihinde saat 11.46’da Rusya Federasyonu Hava Kuvvetlerine ait bir adet SU-34 uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı.

İhlal öncesinde, Rusya Federasyonu uçağının, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edildiğini belirtilen açıklamada, "Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlal de Rusya Federasyonu'nun sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir. Rusya Federasyonu'na, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlal edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz. Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek arzu edilmeyen vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle Rusya Federasyonu'na ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz. Bu hususlar dün akşam Bakanlığımıza davet edilen RF Büyükelçisine tekraren ifade edilmiş, bahse konu ihlal kuvvetle protesto edilmiş ve kınanmıştır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı dün Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir adet SU-34 uçağının saat 11:46'da Türk hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı.

İşte Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının tamamı: Dün (29 Ocak 2016) TSİ 11:46'da RF Hava Kuvvetlerine ait bir adet SU-34 uçağı Türk hava sahasını ihlal etmiştir.

İhlal öncesinde, RF (Rusya Federasyonu) uçağı, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmiştir. Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlal de RF'nin sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir.

RF'ye, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlal edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz.

Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek arzu edilmeyen vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle RF'ye ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz.

Bu hususlar dün akşam Bakanlığımıza davet edilen RF Büyükelçisine tekraren ifade edilmiş, bahsekonu ihlal kuvvetle protesto edilmiş ve kınanmıştır."

DİYARBAKIR HEM RUSÇA HEM DE İNGİLİZCE UYARDI

Türk Hava Sahası’nı dün  ihlal eden Rus savaş uçağı, 24 Kasım 2015’te düşürülen uçak gibi SU 24 tipi. Rusya bu uçakları ağır bombardımanlar ve keşifte kullanıyor. Son olayda uçağın Azez-Menbiç hattında keşif uçuşu yaparken veya Halep’in kuzeyindeki muhalifleri bombaladıktan sonra ihlali yapmış olduğu değerlendiriliyor.

24 Kasım’da ihlali yapan uçak düşürülürken, Türkiye Hava Sahası’nı sınırın Kilis-Gaziantep hattında birkaç yüz metre ihlal eden uçağın düşürülmemesi dikkat çekti. Yetkililer Başbakan’ın talimatıyla “vur emri”nin Hava Kuvvetleri Komutanı’nda olduğunu belirtirken, bu kez neden vurulmadığı sorusuna, “Dışişleri’nin açıklaması, bir kez daha olursa gereken yanıtın verileceği mesajını içeriyor” yanıtını vermekle yetindiler.

İlk olayda ihlalin süresi yaklaşık 17 saniye olarak belirlenmişti. Son olayda ise sürenin daha az olduğu öne sürülüyor. Dışişleri’nin açıklaması, Rusya’nın 24 Kasım’daki olayda gündeme getirdiği dil sorununu ortadan kaldırmak için Türkiye’nin gereken önlemi aldığını da ortaya koydu. Askeri yetkililer, ihlali yapan uçağın pilotunun Diyarbakır’daki Birleştirilmiş İhbar Kontrol Merkezi’nce (BİKM) hem Rusça, hem de İngilizce uyarıldığını söylediler.

Rus pilotun birkaç kez “Burası Türk Hava Kuvvetleri. Türkiye Hava Sahası’na yaklaşıyorsunuz. İstikametinizi güneye çevirin” diye uyarıldıktan sonra, bölgeden uzaklaştığı bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:27

İLGİLİ HABERLER