Asayiş
  • 30.7.2016 15:20

İşte FETÖ'nün yapılanma şeması

Konya'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen, "İç Anadolu imamı" olduğu öne sürülen kişinin de aralarında bulunduğu 77 şüpheliden 20'si gözaltına alındı. Örgütün yapılanması ile ilgili önemli bilgiler ele geçirildi.

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, örgüte finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak eden kişilere yönelik soruşturma başlattı. FETÖ/PDY'nin yapılanmasını deşifre etmeye çalışan ekipler, yaklaşık 750 kişinin ifadesine başvurdu. Şüphelilerle ilgili emniyet veri tabanı, açık kaynak, sosyal medya, HTS detay dökümlerinden analizler yapıldı. Çeşitli kurumlardan soruşturmaya ilişkin birtakım bilgiler temin edildi.

Veriler aracılığıyla FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yapılanmasında aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla haklarında yeteri kadar delil elde edilen şüphelilere yönelik operasyon kararı alındı.

İşadamarına tuzak ödül: 'Himmet'in sırrı

Konya merkezli 12 ilde gerçekleştirilmesi planlanan operasyonun ilk aşaması için bu sabah harekete geçildi. Polis, haklarında gözaltı kararı bulunan 77 kişiye ulaşmak için eş zamanlı operasyon başlattı. Belirlenen adreslere operasyon düzenlenen ekipler, 20 kişiyi gözaltına aldı. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, emniyete götürüldü. Gözaltı kararı verilenler arasında örgütün "İç Anadolu bölge imamı", "molla", "Konya il imamı", "eyalet imamlığı", "büyük bölge imamlığı", "il imamı sekreterliği", "il eğitim danışmanı", "eğitim kurumlarının genel müdürü", "mütevelli ve sohbet grupları hocası", "yapıya elaman kazandıran kişiler" ve "ders hocası finans grubu" gibi yapılanmalarda görev alan kişiler bulunuyor.

DİĞERLERİ ARANIYOR

Diğer şüphelilerin darbe girişimi sabahı kaçtıkları, kaçanlar arasında FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen'in yanında eğitim alan iki tane molla olduğu ayrıca, Konya bölge imamı olan Ahmet kod adlı Feyzi Şirin'in, İç Anadolu bölge ve 23 ilin imamı Cemil Koca'nın ve Samanyolu Televizyonu Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Kızıltepe'nin de bulunduğu 57 kişinin daha yakalanması için çalışmalar sürüyor.

FETÖ'nün şeması ortaya çıktı: İmam, manevi abi, muhasebeci...

KONYA'YI 4 EYALETE AYIRMIŞLAR

FETÖ’nün, Konya’da kurduğu yapı yaklaşık 20 yıl adeta bir makine gibi çalışmış. Örgütün Konya’yı Selçuklu, Meram, Karatay ve Mevlana olarak 4 eyalete ayırdığı, her eyalete bir tane sözde vali görevlendirildiği, valilerin altında kaymakamlar, onların altında da imamlar ve çeşitli yöneticiler tayin edildiği öğrenildi. Gözaltı kararı verilenler arasında örgütün "İç Anadolu bölge imamı", "molla", "Konya il imamı", "eyalet imamlığı", "büyük bölge imamlığı", "il imamı sekreterliği", "il eğitim danışmanı", "eğitim kurumlarının genel müdürü", "mütevelli ve sohbet grupları hocası", "yapıya elaman kazandıran kişiler" ve "ders hocası finans grubu" gibi yapılanmalarda görev alan kişiler bulunuyor.

FETÖ YAPILANMASI

Örgütün yapılanmasıyla ilgili detaylarda ise "İç Anadolu bölge imamı"nın 23 ilden sorumlu ve tüm bölgeyle ilgilendiği ortaya çıktı. Fetullah Gülen'in yanında yetişip, direkt ondan eğitim alan "molla"lar ise ilin "manevi abisi" olarak adlandırılıyor. 1980'li yıllardan beri değişik tarihlerde en az 4 yıl "Konya il imamlığı" yapan 6 kişi belirlendi.

İl imamının tüm faaliyetlerinden bilgisi olan ve yanında bulunan kişinin "il imamı sekreteri" (gölge imam), genellikle devlet kadrolarında önem arz eden, gizli belgelere kolay erişebilen ve adli soruşturmalarda etkin güce sahip örgüt üyelerinden sorumlu kişinin "il eğitim danışmanı", örgütün il içindeki mali kayıtlarını takip eden kişinin "il genel muhasebecisi", örgütün eğitimle ilgili yurt, okul ve dershane gibi kuruluşlarının takibini, eğitim ihtiyaçlarını yapan kişinin ise "il eğitim genel müdürü" olarak adlandırıldığı bildirildi.

Kentte daha önce örgütün çeşitli kademelerinde "bölge ve eyalet imamı" olarak görev yaparken Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Sinop ve Tokat'a giden kişiler de tespit edildi.

PARA TOPLANMASINA ÖNEM VERDİLER

"Selçuklu eyalet imamının", il imamının yetkilerini kullandığı, "büyük bölge imamlarının" eyalet imamına karşı sorumlu oldukları ifade edildi. "Selçuklu eyalet ve Selçuklu örgüt muhasebecisinin" örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladığı belirtildi. Konya'nın diğer ilçelerinde de "eyalet imamı", "büyük bölge imamı", "Meram eyalet muhasebecisi", "Meram örgüt muhasebecisi" şeklinde yapılanmaya gidildiği öğrenildi. "Eyalet ve örgüt muhasebecilerinin" örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladıkları, her ilçe için para toplayacak muhasebeciler seçildiği kaydedildi.

ÖRGÜTE ELAMAN KAZANDIRAN KİŞİLER DE AYNI

Örgüt içinde değişik "eyaletler"de görevlendirilen imamlara "büyük bölge imamları", "eyaletler"de değişik gruplara ders verenlere "grup/ders hocası", örgüt adına tahsilat yapanlara "örgüt muhasebecisi", örgüt içinde gruplara ders veren ve aynı zamanda gruba katılanlara para toplayanlara "ders/grup hocası", bulundukları ortamlarda örgüte yeni eleman kazandıranlara "eleman kazandıran" denildiği belirtildi.

DAR GELİRLİ ÇOCUKLAR SEÇİLDİ

"Büyük bölge talebe mesulü" olarak adlandırılan kişilerin ortaokul, lise ve dershaneye giden çocuklarla özel ilgilendiği, mezun olanları 5'lik puanlama sistemine göre meslek gruplarına ayırdıkları bildirildi. Dar gelirli başarılı çocuklarla ortaokuldan itibaren ilgilenen örgüt üyelerinin, deşifre olmamaları için örgütün hiçbir okul, yurt ve toplantısına katılmalarına izin vermediği, çocukların askeri okul ve diğer üst makamlara yerleşmelerine yardımcı oldukları öğrenildi. Bu kişilerin her birinin kendileriyle ilgilenen ağabeyleri olduğu, askeri öğrencilerin cep telefonu kullanmadıkları, otobüs duraklarında buluştukları ağabeylerine çeşitli evlerde bilgiler verdiği belirtildi.

SINAV SORULARI VERİLMİŞ

FETÖ okullarında ve dershanelerinde eğitim verdiği öğrencilerin içinde başarılı olanlar cemaat ağabeyleri tarafından tespit edilip, başarılı oldukları alanlarda eğitim verildiği ifade edildi. Ayrıca ilkokul düzeyinden itibaren üniversiteye kadar yetiştirilen öğrencilere TEOG, SBS, LYS gibi önemli sınavlar öncesinde sınav sorularının verilerek yüksek puanlar almaları sağlandığı ortaya çıktı.

Güncellenme Tarihi : 30.7.2016 15:12

İLGİLİ HABERLER