Asayiş
  • 1.7.2016 03:15

İşte İstanbul'u kana bulayan yılanın başı

Emniyet, Atatürk Havalimanı’nı kana bulayan eylemi planlayan ve ‘yılanın başı’ denilen Çeçen terörist Ahmet Çatayev’in izini sürüyor. Aynı terörist, Sultanahmet ve Taksim’deki saldırıların da organizatörü

Atatürk Havalimanı'ndaki (AHL) hain saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Polis kanlı saldırının organizatörü olarak "Yılanın başı" diye adlandırdığı bir ismi yakalamak için insan avı başlattı. Çeçenistan uyruklu Ahmet Çatayev isimli teröristin, DAEŞ'in İstanbul sorumlusu olduğu belirtiliyor.

 Polis, "Yılanın başı"nı yakalamak için dün Anadolu ve Avrupa yakasında 16 ayrı adrese operasyon düzenledi. Operasyonlarda 4'ü yabancı 13 şüpheli gözaltına alındı. Ancak havalimanı saldırısının dışında, Taksim ve Sultanahmet'teki saldırıları da organize ettiği belirtilen Çatayev henüz yakalanamadı.

 BİRİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

 Polis, kanlı saldırıyı düzenleyen canlı bombaların uyruklarını tespit etti. Buna göre; canlı bombalardan biri Özbek, biri Dağıstan uyruklu Rus, üçüncüsü de Kırgız vatandaşıydı. Dağıstan uyruklu teröristin adı ise Osman Vadinov. Üçünün de Rus pasaportu vardı. Polis, olay yerinden toplanan ceset parçalarından kimlik tespitinin zor olması nedeniyle kamera görüntülerini inceleyip görüntü eşleştirmesi yapıyor.

5 KİŞİ RAKKA'DAN GİRDİ

 Rus vatandaşı olan terörist, Fatih'te kiraladıkları evde pasaportunu bıraktı ve bu pasaport ile yaklaşık 1 ay önce Türkiye'ye giriş yaptı.

 Teröristler, 5 kişilik bir tim olarak Suriye Rakka'dan gelip mayısta Türkiye'ye giriş yaptı. Örgütün özel birliklerinden eğitimli olan 3 canlı bomba, İstanbul'da Pendik ve Bahçeşehir'de kaldı. Örgüt evlerinde kalıp saldırı planı yaptı. Olay günü de örgütün Fatih Horhor'daki eleman transfer evinde, kendileri için hazırlanan intihar yeleği ve silahları alarak yola çıktılar.

 3 canlı bombayı, İstanbul'da evlere götürüp yerleştiren ve ardından saldırının planını yapıp olay yerine gönderen bir organizatör vardı. Örgütün İstanbul sorumlusu olan organizatör, polis tarafından "Yılanın başı" olarak adlandırıldı. Bu organizatör, Taksim ve Sultanahmet'teki 2 ayrı saldırıya da organize etti.

 3 ŞÜPHELİ FİRARİ...

 Terörle Mücadele ekipleri dün erken saatlerde DAEŞ terör örgütüne yönelik Pendik, Eyüp ve Başakşehir'de operasyon düzenledi. Özel Harekât timlerinin destek verdiği operasyonda önceden belirlenen 16 adrese baskın yapan polis, örgütle bağlantılı oldukları tespit edilen ve aralarında yabancıların da bulunduğu 13 kişiyi gözaltına aldı. Aranan "yılanın başı" ile olayın gözcüsüne ise ulaşılamadı. 3 kişinin de firari olduğu belirtildi.

 Arama yapılan adreslerde yüklü miktarda dijital malzeme ve veriye el kondu. Çok sayıda silah ele geçirildi. Kelepçelenerek ekip otolarına bindirilen şüpheliler, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilerek sorgulanmak üzere İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

LAKABI 'TEK KOL'

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının organizatörü olarak aranan kişi, Çeçenistan uyruklu Ahmet Çatayev... Bir dönem Çeçenistan İslam Emirliği'inde faaliyet gösterip ardından Emir Umarov'un ölmesiyle DAEŞ'e katılan Çatayev, Rusya'da 2000'lerin başında hapis yatarken kangren olan kolu kesildiği için Tek Kol lakabıyla tanınıyor. Çatayev, 2003'te cezaevinden kaçtı.

Güncellenme Tarihi : 1.7.2016 03:24

İLGİLİ HABERLER