Asayiş
  • 15.11.2018 16:43

Suudi savcı: İdam cezası istedik

Suudi Arabistan Savcısı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Açıklamada, "Zanlılardan 5'i için idam cezası istendi" ifadelerine yer verildi. Cemal Kaşıkçı'nın ölüm nedeninin boğuşma ve öldürücü dozda ilaç olarak tespit edildi. Prens Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında soruşturma açıldı.

Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'ndan öldürülmüştü.

Suudi Arabistanlı savcı, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili "Zanlılardan 5'i için idam cezası istedik" açıklamasını yaptı.

Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'ndan öldürülmüştü.

CESET PARÇALANDI

Suudi savcılığından yapılan açıklamada cesedin parçalara ayrıldığı ve konsolosluk binasından çıkartıldığı açıklandı.

ÖLÜM NEDENİ AÇIKLANDI

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kaşıkçı'nın boğuşma ve aşırı dozda ilaç ile öldürüldüğü belirtildi.

SUUDİ ARABİSTAN'A GÖTÜRÜLEMEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ

Kaşıkçı'nın öldürülme olayına ilişkin yürütülen soruşturmada, cinayete sebep olarak Suudi gazetecinin Riyad'a götürülmek istendiği ancak Kaşıkçı'nın da bu duruma karşı gelerek ülkeye dönmeyi reddettiği, bu yüzden öldürüldüğü açıklandı.

Savcılıktan yapılan açıklamada ayrıca Kaşıkçı'nın öldürülmesi için verilen emrin Türkiye'de geldiği belirtildi. Emrin İstanbul'da ve ekipteki sorumlulardan biri tarafından verildiği belirtiliyor.

KAMERALAR BİLEREK BOULMUŞ

Suudi Savcılığının yaptığı açıklamada olay anına ilişkin görüntülerin alınamamasına sebep olarak konsolosluktaki kameraları kasten bozma ve sabotaj girişiminin olduğu söylendi.

KAHTANİ'YE YURT DIŞIAN ÇIKIŞ YASAĞI

Suudi Başsavcı'nın yaptığı açıklamada Prens Selman'ın danışmanlarından Kahtani hakkında soruşturma açıldığı belirtilirken, Suudi danışman hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Prens Selman'ın konuya yakınlığına rağmen soruşturmaya dahil edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor.

BİLGİLER TÜRKİYE İLE PAYLAŞILACAK

Savcılığın aldığı kararlara ilişkin Türkiye ile konu hakkında istihbarat ve veri paylaşımlarının yapılacakları belirtildi.

Türk işbirlikçi hakkında da yorum yapan Suudi savcılığı, konuya ilişkin görüntü ve belgelerin kendilerinde bulunduğunu, kişiye ait robot resmin çıkartıldığını söyledi.

SUUDİ BAŞSAVCI'NIN TÜRKİYE'YE ZİYARETİ

Suudi Arabistan Başsavcısı Suud El Muceb geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye gelerek Kaşıkçı cinayetine ilişkin bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Aralarında Başsavcılık ve MİT'in de bulunduğu adresleri ziyaret ederek cinayet hakkında kritik görüşmeler yapan Muceb, deliller ve istihbaratlar üzerinde fikir alışverişleri yapılmıştı.


 

Kaşıkçı cinayetindeki isimler için idam istendi

Kahtani kimdir?

Reuters, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölüm emrinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın danışmanı Kahtani tarafından verildiğini öne süren bir haber yayınlamıştı. Habere göre, Skype üzerinden konsolosluğu arayan Kahtani önce Cemal Kaşıkçı'ya hakaret etti ve ardından infaz timine 'bana bu köpeğin kafasını getirin' dedi. Haberde Skype görüşmesine ait kayıtların Türkiye'nin elinde olduğu iddia edildi.

DÜNYA

Kaşıkçı'nın ölüm emri Skype üzerinden geldi

Yeni Şafak, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin failleriyle ilgili süreci yazarak, idam veya iade seçeneği üzerinde durmuştu.

Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda vahşice öldürdükten sonra ülkelerine kaçan 15 kişilik Suudi infaz timinin yargılanmasına dair süreç işliyor. Suudi makamlarının 'tutukladık' dediği tim üyelerinin, Suudi Arabistan'daki yasalar gereğince cinayetten yargılanması ve bunun sonucu olarak da idam edilmeleri gerekiyor. Hukukçulara göreyse Suudi yönetimi işi cinayet dışına taşımak ve siyasi bir suçtan hüküm vermek niyetinde. Türkiye'de idam kararı olmadığı için infaz timinin ülkemize iadesinde ise bu seçenek ortadan kalkıyor.

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden sorumlu olan faillerin adalete teslim edileceğini belirtmişti.

Suudi Arabistan heyeti, Cenevre'de bir araya geldikleri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne Cemal Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili bilgi verdi. Heyet, yürütülen soruşturmanın sonunda saldırganların adalet önüne getirileceğini söyledi.

Riyad yönetimi, İstanbul'da işlenen cinayet nedeniyle zor durumda. Uluslararası tepkiler dinmezken, henüz cesedin yeri açıklanmış değil.

Güncellenme Tarihi : 15.11.2018 13:59

İLGİLİ HABERLER