Asayiş
  • 23.8.2014 13:39

Tek katlı evin altından bakın ne çıktı

KAYSERİ’deki Merkez Melikgazi İlçesi'ndeki Ağırnas Mahallesi'nde ailesinden miras kalan evi temizleyen 50 yaşındaki Mustafa Bozdemir, evin 4 kat altına kadar uzanan bir yeraltı şehri buldu. 80 bin euro harcayıp, 100 kamyondan fazla toprak çıkararak yeraltı şehrini temizleyen Bozdemir, "Miras kalan tek katlı ev sanıyorduk, 5 katmış haberimiz yok" diye konuştu.
Fransa’da oturan 6 çocuk babası Mustafa Bozdemir’e, Kayseri’ye 27 kilometre uzaklıktaki Melikgazi İlçesi'ne bağlı Mimar Sinan’ın boğup büyüdüğü Ağırnas Mahallesi’nde 5 yıl önce tek kat ev miras kaldı. 5 yıl önce evi görmeye gelen Bozdemir, temizlik çalışmaları sırasında evin 4 kat altına kadar uzanan yeraltı şehri buldu. Mustafa Bozdemir, bunu Kayseri Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Yapılan incelemede geçmişiyle ilgili kesin tarih verilemeyen ancak, Roma Dönemi'ne ait olduğu tahmin edilen yeraltı şehrindeki kazı çalışmalarını aldığı izinle sürdüren Bozdemir, şöyle dedi:

"Evi, aslına uygun restore ederken alt katları da temizlemeye karar verdim. Temizledikçe eksi bir, eksi iki, eksi üç derken en sonunda eksi dörde ulaştık. Evimiz anne ve babamdan bir katlı olarak miras kaldı. Restorasyon çalışmaları anında eksi dört kata indik. Oysa evimiz üst kat ile birlikte 5 katlı imiş. Çalışmalarımız çok titizlikle yapılıyor. Aşağı yukarı çalışmamızın kazı olarak yüzde 80'i tamamlanmış durumda. Şimdiye kadar 100 kamyonu geçmiş hafriyat çıkardık. Bunun hepsi elle kazılarak ile çıkartıldı. Yaklaşık 2 bin 500 metre kare alandaki temizleme çalışmalarında 10 kişilik ekip görev aldı. Yeraltı şehrinin temizliği sırasında çeşitli kalıntılara da rastlanıyor. Çoğunluğunu insan kemiklerinin oluşturduğu bu kalıntılar Erciyes Üniversitesi’nden bir ekip tarafından inceleniyor."

Emekli işçi Mustafa Bozdemir, ortaya çıkarttığı yeraltı şehrini yerli ve yabancı turistlere gezdireceğini de dile getirdi

Faruk ÇUHADAROĞLU/ KAYSERİ, (DHA)
 
 

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:22

İLGİLİ HABERLER