Asayiş
  • 30.9.2015 13:04

Türkiye 50 bin kişiyi ölümden kurtardı

Türk kara sularında yakalanan göçmen sayısı 2014’te 15 bin kişi iken; 2015’in daha ilk 8 ayında 48.279’a ulaştı. Son 1,5 yılda insan kaçakçılığı yapan onlarca çete çökertilirken, 200’den fazla “organizatör” yakalandı.

BİNLERCE GÖÇMEN AVRUPA'YA AKIN ETTİ

Hollanda, İsveç gibi bazı AB ülkelerinin bu yıl başından itibaren mülteci alacaklarını açıklamalarıyla, binlerce göçmen Avrupa’ya akın etti. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koodinötörlüğü umuda yolculuğun korkurç bilançosunu açıkladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan elde edilen verilere göre deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olaylarında 2014 ve 2015 arasında yaklaşık %400’lük artış olduğu tespit edildi. Türk Arama Kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı 2014’te 574 olayda 14.961 kişi iken; 1 Ocak-15 Eylül 2015 tarihleri arasında yaşanan 1428 olayda, toplam 53.874 düzensiz göçmen denizden sağ olarak kurtarıldı. Umuda yolculuğun başladığı noktalar ise Suriye, Afganistan, Myanmar ve Irak...

EN FAZLA SIĞINMACI TÜRKİYE’DE

Birleşmiş Milletler rakamlarına gore dünyada 50 milyondan fazla kişi mülteci statüsünde veya yerlerinden edilmiş durumda bulunuyor. 2015 itibariyle dünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesi Türkiye, en büyük kaynak ülke ise Suriye. 2.2 milyon Suriye ve Irak vatandaşına ev sahipliği yapan Türkiye, sığınmacılar için tek başına 7.6 milyar dolar harcama yaptı.

UMUDA YOLCULUKTA ÖLDÜLER

Umuda yolculukta deniz yolunu seçen mültecilerden 2.812’si hayatını kaybetti. Can kayıplarının neredeyse tamamı Libya ve Tunus üzerinden Malta, İtalya’ya yönelen düzensiz göç hareketleri esnasında gerçekleşti. Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olayları raporlarına göre; Avrupa ülkeleri, karasularına giren mültecilerin hayatını geri itme operasyonları ile tehlikeye sokarken, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın en büyük önceliği insan hayatı. Akdeniz’de Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda ölüm oranları %1.6 iken, Türkiye’nin kendi bölgesinde gerçekleştirdiği titiz kurtarma operasyonlarında bu oran %0.1’e kadar düştü.

GÖÇ ROTASI EGE’YE KAYDI

Türk Sahil Güvenliğinin Doğu Akdeniz’de düzenlediği Safe-MED operasyonları sayesinde Doğu Akdeniz göç rotası Ege’ye kaydı. DoğuAkdeniz’de çok sayıda göçmeni taşıyan, Akdeniz’e kıyısı olan Libya, Mısır, Lübnan, Suriye gibi ülkelerden göçmen taşımacılığı yapan ve personeli tarafından seyahat sırasında terk edilen “HayaletGemiler” sorunu sıfıra indi.

EGE’DE UMUT HAREKATI

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, Ege Denizi’nde düzensiz göçün engellenmesi ve can kayıplarının en aza indirilmesi için 1 Mayıs’ta başlatılan “EGE’DE UMUT HAREKÂTI” halihazırda 2 arama kurtarma gemisi, 58 sahil güvenlik botu, 3 mobil radar, 9 helikopter, 2 uçak ve toplam 1.100 personelin katılımı ile devam ediyor.

200 KAÇAKÇI YAKALANDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, Ege Denizinde Türk Arama Kurtarma sahasında düzensiz göçün engellenmesi amacıyla yürütülen mücadele kapsamında, son üç yıllık dönemde gerçekleştirilen 892 operasyonda 22 bin 810 göçmen denizden sağ olarak kurtarıldı. Emniyet ve Jandarma’nın titiz çalışmalarıyla 2014’ten beri 200 göçmen kaçakçısı yakalanarak yasal işlem yapılmak üzere ilgili birimlere teslim edildi.

DEFALARCA DENİYORLAR

Sahil Güvenlik Komutanlığı raporlarında yer alan “Davranış profilleri incelendiğinde, mevcut tüm tehlikelerin göçmenlerce göze alındığı ve geçmeyi başarana dek bu tür tehlikeli yolculukları tekrar tekrar denemekten çekinmedikleri net bir biçimde görülmektedir. Düzensiz göçü ortaya çıkaran nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe düzensiz göç hareketlerini tamamen engellemek mümkün gözükmemektedir” ifadesi dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:10

İLGİLİ HABERLER