Asayiş
  • 16.1.2018 11:38

Türkiyede Boşanma Davalarının Önemi

Boşanma davaları türkiyenin özellikle son 25 yılında çok büyük nitelikte önem kazanan davaları arasında yerini almış görünmektedir. Bunun hem soyut manada hem de somut manada birden fazla sebebi vardır. Değişen demografik yapının birbirinden soyutlaşarak kültürel yozlaşma yaşaması anlaşamamanın verdiği önemli unsurlarından biridir. Şehirleşme metropolitan yapıya geçilerek komşuluk kültürü, arkadaşlık ve dostluk, bağlılık sadakat gibi manevi kavramların anlamını oldukça yitirir bir hal alması, insanların eğitim seviyelerindeki uyuşmazlık, farklı hayal dünyalarına sahip olması veya hayata yeterli düzeyde adapte olamaması gibi birden fazla değişik teoriler ve sorun üzerine düşünceler üretilebilir. Önemli olan şey türkiyede boşanma davalarının neden bukadar yoğun bir hal aldığından çok, insanların gelecekteki aile yapılarının bozuluğ bozulmayacağı ile ilgilidir.

Esas sorun budur aslına bakarsanız. Birçok gazeteye avukatlar demeç veriyorlar. Örneğin kayseri boşanma avukatının bir demecini görüyorsunuz gazetelerde, boşanma sürecinde mal mülk için veya nafaka için, tazminat talepleri üzerinden insanların birbirleri ile kavga ettiği hatta cinayetlere varan şeylerle karşılaşıldığı üzerine. Bu ruh hali bile boşanma davalarına bakan avukatlar üzerinde çok yoğun derecede etki bıraktığını bize gösterebilir. Boşanma davalarının günümüzde iki çeşidi vardır, aile yapılarını sonlandıracak ve birlikteliklerine devam etmemeyi düşünen insanlar bu 2 çeşidin birer parçasıdır.

Birincisi anlaşmalı ayrılıklardır. Anlaşarak boşanan çiftler boşanma sürecinin uzamasına hiç ortam vermezler. Paylaşılması istenen mal veya mülk varsa bu paylaşılır kağıt üzerinde bir anlaşma metni yapılır imzalanır ve avukata teslim edilir. Boşanma avukatı da bunu alır mahkemede kanıt olarak iletir. Birde tabi nafaka gibi veya tazminat gibi hususlar üzerinde anlaşma yapılırsa yine bu kağıt üzerinde bir kanıt tedil etmesi bakımından uygulanır ve avukata verilir. Anlaşarak boşanmak isteyen çiftler avukata gelip başvurduklarında, avukatın yapması gereken ilk iş taraflar arasında yapıcı konuşmalarla sondefa da olsa ikna edilmesi yönünde şeyler olmalıdır. Yani bu işin vicdani sorumluluğunun yerine getirilmesi önemli bir adımdır, avukatlar da üstüne düşen vazifeyi profesyonelce icraa etmeden önce bunu yapmalıdır. Mesela çoğu yerden duyuyoruz kayseri avukatları da bu şekilde işlem yapıyorlarmış. Boşanmak için gelen çiftlerle tane tane konuşup onların gerçekten boşanmakta ısrarcı olup olmadıklarını ölçüyorlarmış.

Diğer boşanma türüyse çekişmeli ayrılıklardır. Boşanma avukatlarını bazen hayatından soğutacak duruma getirebilirler. Çünkü fikir ayrılıkları, hayat görüşlerinin farklılığı, sadakatsizlik veya mal paylaşımı üzerine anlaşamama gibi durumlarda avukatlar yapıcı üsluplarını koruyarak tarafların kendi menfaatleri gereği savunmalarını yapmalarını sağlamaktadırlar. Mahkeme heyetine nekadar çok pozitif ve gerçek kanıt sunulursa boşanma davasında adalet o derecede eşit bir şekilde icraa edilir. Boşanmak isteyen bir çift var evlatları üzerinde vekaletin kimde kalacağı bilinmiyor ancak her iki taraf da çocuğun vekaletini kendi üzerine almak istiyor. Bu durumda avukat ilk olarak iki tarafla da mantıklı düşünülmesini sağlamak için konuşmalarda bulunmalıdır. Kayseri boşanma avukatları da böyle yaptığı için türkiyedeki hemen hemen her avukatlık bürosunda bu tarz işlemler uygulanmaktadır diyebiliriz.

Bu avukatlar her iki tarafla görüşmesinin sonucunda ortaya çıkan doneler itibari ile mahkeme nezlinde uygun profildeki kişiye çocuğun verileceğini taraflara beyan eder ve profesyonel şekilde savunmaların yapılmasına aracılık edere diğer deyişle.Eksik veya hatalı bilgilerden uzak, tamamen saydam şekilde ifadelerin metinlere girilmesi, kanıtların sunulması mahkeme tarafından da önem taşımaktadır. Bu yüzden boşanma avukatları ile konuşurken muhakkak abartı gereksiz ve yanlış bilgi vermekten çekinerek hareket ediniz. Sonuçta bu davaların geri dönüşü yoktur ve hiçkimse istediği şekilde kararını istediği zaman değiştirmek gibi bir lükse de sahip değildir. O yüzden resmiyeti profesyonellikle birleştirip, süreci en sorunsuz şekilde atlatmak boşanacak çiftler için de mantıklı olacaktır.

Güncellenme Tarihi : 16.1.2018 11:38

İLGİLİ HABERLER