Asayiş
  • 28.9.2016 16:30

Yeşil Artvin Derneği hakkında bir skandal iddiası daha

Derneğin Çevrecilik Adı Altında Artvin’deki Bir Çok Siyasi Parti Ve Stk’ya Ajanlık Suçu İşlettikleri iddia edildi

Artvin’de çevre hassasiyetini kullanarak imza atılan skandallara bir yenisi daha eklendi. Yeşil Artvin Derneği’nin, Artvin’de Cerattepe maden projesini engellemek için maden şirketinin belgelerini Almanya’ya göndererek adeta ajanlık yaptığı iddia edildi. Ülkemizdeki yasal bir şirketin Alman bankalarından kredi almaması adına Almanya Ekonomi Bakanlığı’na mektup gönderdiği ortaya çıkan derneğin, gönderdiği mektuba Artvin’deki siyasi partiler ve stklara da imza attırdığı belirlendi. Yani işlenen muhtemel bir ajanlık suçuna siyasi parti ve stkları da ortak etmiş olduğu ileri sürüldü.

 

Şubat 2016’daki Cerattepe Geriliminde Alman Parmağıiddialarından sonra şimdi de Alman Ajanlığı iddiası

Artvin’de ki Cerattepe gerilimine ilişkin her gün yeni bir iddia gündeme geliyor. Cerattepe Maden Projesi’ne karşı çıkan Yeşil Artvin Derneği’nin Almanlar ile işbirliği yaptığı iddialarının ardından şimdi de Alman Ajanlığı iddiaları gündeme geldi.

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetleri Şubat 2016’da ülkemizin gündeminde yer almıştı. Cerattepe gerginliği nedeniyle Artvin’de büyük olaylar yaşanmış ve dönemin Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu’nun devreye girmesi ile mahkeme kararı çıkana kadar maden şirketinin Cerattepe’dekifaaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmişti. Yaşanan bu gerilim öncesinde Yeşil Artvin Derneği’nin Başkanı Nur Neşe Karahan’ın ve Başkan Yardımcısı Bedrettin Kalın’ınAlmanya’da eğitim gördükleri ileri sürülmüş ve bu iddia ortaya çıkan fotoğraflarla ispatlanmaya çalışılmıştı. Bu iddia nedeniyle büyük eleştirilere maruz kalan Yeşil Artvin Derneği’ne ilişkin bir iddia daha ortaya atıldı. Bu iddia ise Alman Ajanlığı iddiası. Yeşil Artvin Derneği tarafından maden şirketine ilişkin belge ve bilgiler ile Alman Bankaları tarafından Cengiz İnşaat’a kredi verilmesinin önüne geçilmesi için resmi yazıldığı iddiaları gündeme geldi. Bu iddia dernek yetkilileri tarafından kabul edilirken, Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan’ın ‘Evet biz Almanya’ya mektup gönderdik. Gönderdiğimiz mektupta Yeşil Artvin Derneği'nin imza attırdığı siyasi partiler ile bazı stkların farklı yöndeki açıklamaları gündemi sarstı. Mektupta imzası bulunduğu belirlenen Saadet Partisi İl Başkanı Gültekin Soydan, Almanya’ya bilgi, belge ya da dilekçe göndermek maksadıyla bir imza atmadıklarını, ülkemizin dışındaki bir ülkenin resmi makamlarına belge, bilgi veya dilekçe gönderilmesini de doğru bulmadığını açıklaması şimdi de sahte imza attırılıyor iddialarını ortaya atılmasını sağladı.

“Ajanlık suçuna habersiz olarak siyasi partileri ve STK’ları da ortak ettiler” iddiası

Türkiye’de herhangi bir partinin il teşkilatının genel merkezlerinden habersiz yurt dışına gidecek bir evraka imza atmaları kanunen yasak olmasına rağmen Artvin’deki CHP, MHP, DP, BDP, SP İl Başkanlıkları Genel Merkezleri yerine Almanya hükümetine gönderilen mektuplara imza attırılması bir başka büyük skandal olarak değerlendiriliyor.

Dernek ve mektuba imza atanlar ajanlık suçundan yargılanabilirler

Yeşil Artvin Derneği’nin Almanya’daki bakanlıklar ve Almanya büyükelçiliklerine mektup gönderdiğini kabullenmesi ‘ajanlık’ suçu olarak görülebilir şeklindeki iddialar Artvin’de tartışılıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren bir derneğin, yada siyasi partinin ülkemizde yasal sınırlar içerisinde ticaret yapan bir firmayı yabancı bir ülkeye şikayet etmesi ve o firmaya ait belge ve bilgileri bu yabancı ülkeye gönderilmesinin hukuki karşılığı ‘ajanlık’ olarak değerlendirilmesi gerektiği ileri sürüldü.

Eğer Yeşil Artvin Derneği’nin Alman hükümetine bilgi ve belge göndermesi ajanlık olarak kabul edilir ise derneğin gönderdiği mektuba imza atan tüm stk ve siyasi parti temsilcileri ajan olarak mahkemelerde yargılanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecekleri yorumları yapılıyor.

Saadet Partisi İl Başkanı: Bizim böyle bir mektuptan haberimiz yok. Biz böyle bir mektuba imza atmadık

Ulusal medya da “Artvin Cerattepe geriliminin arkasında Almanya’nın parmağı var” iddialarının ardından Yeşil Artvin Derneği tarafından Alman hükümetine çeşitli belge, bilgi ve doküman gönderildiği iddiaları ortaya çıkmıştı. Bu iddialara kabul eden Dernek Başkanı yaptığı açıklamada; “ Artvin’deki sivil toplum kuruluşlarına da anlatılmış ve çağrı metni birlikte imzalanmıştır. Ekte açıkça görüleceği üzere bu çağrı metni sadece Yeşil Artvin Derneği tarafından değil, başta Artvin Barosu ile Mecliste gurubu bulunan CHP ve MHP Artvin İl Başkanlıkları, Mecliste bulunmayan diğer siyasi partiler, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sendikalar, Muhtarlıklar, Dernekler, Kooperatifler, Odalar, kulüpler, Gazeteciler olmak üzere toplam 51 sivil toplum kuruluşu tarafından imzalanmıştır. İmzalanan metinde sonuç olarak ekolojik bir yıkıma yol açacak, 25.000 kişinin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ihlal eden bu projeye destek olunmaması çağrısı yapılmaktadır. Olay bundan ibarettir” açıklamalarından sonra dilekçelerde imzası bulunan Saadet Partisi, kendilerine bu amaçla bir imza attırılmadığını ve bu amaçla Alman hükümetine bilgi, belge veya doküman gönderilmesini doğru bulmadıklarını açıkladı. Başkan Soydan verdiği röportajda; “ Almanya biliyorsunuz bizi 1.Dünya Savaşı’nda, Çanakkale Savaşı’nda sokan ve her zaman dost gibi görünüyor ama çok tehlikeli bir yaklaşımı var. Buna dikkat etmek lazım. Bizde bunu basından duyduk. Dernek yöneticilerinin Almanya’da eğitim gördüklerini, burada bir çok Almanların bulunduğunun tespit edilişini okuduk. Bu üzücü bir şey. Yani siz kendi iradeniz ile kendi düşünceniz ile kendi bölgenizde kendi insanınız ile birlikte istişare yapmayıp da dış güçlerle birlikte ortak hareket etmek insanlık dışı bir olaydır. Bunu mantık kabul etmez. Yeşil Artvin Derneği’nin Alman hükümetine belge, bilgi veya dilekçe göndermesi tamamen yanlıştır, böyle bir şey var ise kesinlikle kabul edilemez bir olaydır.

Bizden bu adla herhangi bir şekilde imza alınmamıştır. Hayırkatiyen öyle bir şeye müsaade etmeyiz. Derneğin böyle bir yaklaşımı tamamen yanlış. Özellikle ifade ettiğim gibi dernek burada kararı bu halk ile birlikte alması gerekir. Yani yabancı bir ülkenin bir takım yaklaşımları ve girişimleri ile buradaki olayları kendi arzu ettikleri istikamete sokmak doğru değildir. Bunu kabul etmek mümkün değildir.

Bizim partimizde imza atmaya yetkili bir arkadaşımız var ancak böyle bir şeye imza attı ise bize haber vermesi gerekir. Ama böyle bir şey ortaya çıkar ise tabi ki tepki gösteririz” ifadeleri olay ile ilgili şimdi “STK ve siyasi partilerden başka bir amaçla alınan imzalar Almanya’ya mektup göndermek için kullanıldı” iddialarını gündeme getirdi.

Bu skandal gelişmenin ardından şimdi bu belgede imzası olan siyasi partiler ve stkların yapacakları açıklamalar merakla bekleniyor. Yeşil Artvin Derneği daha önce Artvin’de yaşanan çevre geriliminin arkasında Alman parmağının olduğu, Almanya’da eğitim gördükleri ve Alman hükümetine Artvin’den bilgi ve belge gönderdiği suçlamalarına maruz kalmıştı. Geçtiğimiz günlerde de Dernek Artvin’deki esnaf ve vatandaşlara baskı kurarak eylem yapmaya zorlandığı iddiaları ile gündeme gelmişti.

Güncellenme Tarihi : 29.9.2016 09:40

İLGİLİ HABERLER