Gündem
  • 22.11.2019 15:13

"Asgari ücrete yüzde 15 zam planlanıyor"

Asgari ücret zammı yıl sonunun yaklaşmasıyla Türkiye'nin ana gündem maddeleri arasındaki yerini aldı. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret zammının görüşüleceği ilk toplantının tarihi belli oldu. Asgari ücret için ilk komisyon toplantısının 2 Aralık 2019 Pazartesi günü yapılacak. Gazeteci-yazar Faruk Erdem yazısında asgari ücrete yüzde 15 zam yapılmasının planlandığını belirtti.

Asgari ücret zammı yıl sonunun yaklaşmasıyla Türkiye'nin ana gündem maddeleri arasındaki yerini aldı. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret zammının görüşüleceği ilk toplantının tarihi belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret için ilk komisyon toplantısının 2 Aralık 2019 Pazartesi günü yapılacağını duyurdu. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirecek. Toplantının ardından ikinci toplantının tarihi de açıklanacak. İkinci toplantı sendikaların ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Peki, 2020 asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Asgari ücret zammı Türkiye'nin bir numaralı gündemine yerleşmiş durumda. Milyonlarca asgari ücretli, 2020 yılında ne kadar ücret alacağını merak ediyor. Geride bıraktığımız yıl asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapılma kararı alınmıştı. Enflasyonun yüzde 24 seviyelerinde olduğu dönemde asgari ücrete yüzde 26 zam yapıldı. Zamla birlikte asgari ücret 2020 TL oldu. Brüt asgari ücret ise 2.558 TL olarak ortaya çıktı. Milyonlarca kişi 2019 yılında 2.020 TL ücret aldı. Yeni yıla 1 ay kala asgari ücretlilerin merakı arttı. 2020 yılında ödenecek asgari ücret komisyon görüşmelerinin ardından belli olacak. İlk toplantının tarihi Bakan Selçuk tarafından açıklandı. İşte tüm detaylar...

Bakan Selçuk tarihi duyurdu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ilk asgari ücret komisyon toplantısını 2 Aralık 2019 Pazartesi günü gerçekleştireceklerini duyurdu. Toplantı hükümetin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Komisyon Bakanlık ve işçi sendikaları taraflarında ayrı ayrı toplanacak. Son toplantı Bakanlık'ta gerçekleşecek ve zam duyurulacak.

İlk asgari ücret ne zaman ödenecek?

Aralık ayında başlayacak zam maratonu yaklaşık 1 ay sürecek. Toplantılarda iki taraf şartlarını ve taleplerini iletecek. Bakanlık ile sendikalar ortak bir noktada buluşmaya çalışacak. Bakanlık ve sendikaların 1 Ocak'a kadar anlaşması gerekiyor. Çünkü ilk asgari ücret 1 Ocak 2020'de ödenecek.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem bu konuda önemli bir yazı kaleme aldı. Faruk Erdem yazısında, önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücret için değerlendirmelerde bulunan Erdem, asgari ücretin enflasyonun altında ezilmeyeceğini belirtti.

Erdem yazısında birçok noktaya dikkat çekerken, yüzde 15 zam yapılmasını beklediğini belirtti.

İşte Faruk Erdem'in yazısının 7 milyonu aşkın asgari ücretliyi ilgilendiren o kısmı;

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere aralık ayında toplantılarını yapacak. 7 milyona yakın çalışanı doğrudan ilgilendiren ve 81 milyonun gelirini, ödemesini etkileyen asgari ücret birçok hesaplamada da kullanılıyor.

Halen asgari ücret, net 2 bin 20 lira 90 kuruş ve brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olarak uygulanıyor. Şimdi herkesin merak ettiği konu 2020 yılında asgari ücretin ne kadar artacağı. Aslında bu güne kadar yapılan asgari ücret artışlarına baktığımızda yaklaşık bir rakam tahmin etmek mümkün oluyor.

Son 10 yıllık artışlara bakıldığında 2016'daki yüzde 30'luk artış dışında tüm zamlar bir önceki yılın enflasyonunun 2-5 puan üzerinde gerçekleşmiş durumda.

2.500 liraya ulaşabilir

Yeni Ekonomi Programı'nda ve Merkez Bankası'nın tahminlerinde 2019 yılının enflasyon oranının yüzde 12 civarında olması bekleniyor. Bu rakamdan yola çıkılınca asgari ücretteki artışın yüzde 15 civarında olacağı beklentisi oluşuyor.

Buna göre net asgari ücret 2.323 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine pazarlıklarla yapılacak seyyanen artışların eklendiği düşünülürse 2.500 liralık net rakam da öngörülebilir. Tabi bu rakama ulaşmak için pazarlıkların sonucunu beklemek gerekiyor."

Güncellenme Tarihi : 22.11.2019 15:14

İLGİLİ HABERLER