Ekonomi
  • 2.12.2021 21:10

Asgari ücrette büyük maaş artışı yolda

Asgari ücret 2022 zammında peş peşe açıklamalar! Asgari ücrette büyük maaş artışı yolda

Asgari ücret 2022 zammıyla ilgili son dakika haberleri peş peşe geliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret maaş zammıyla ilgili yüksek bir zam yapılacağı sözünü verirken "Bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir netice olacak" dedi. Diğer yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret zammını belirlemek için ilk kez toplandı. Bakan Bilgin de konuyla ilgili anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre işçiler asgari ücretin 3750-4000 lira işveren de 3500-3750 lira arasında olmasını istedi. İşte 2022 zamlı maaşlarla ilgili son dakika gelişmeleri..

işveren, hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret zammını belirlemek için ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işçi ve işverenin asgari ücret beklentisine yönelik anketin sonuçlarını açıkladı. İşçiler asgari ücretin 3750-4000 lira arasında, işveren de 3500-3750 lira arasında olmasını istedi. Bakan Bilgin, "Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız. İş verimliliğini artıran bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum" dedi.

 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN İKİNCİ TOPLANTININ TARİHİ BELLİ OLDU

Doğrudan 8 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak bütün vatandaşları ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç dün başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda işveren tarafını TİSK işçi tarafını da Türk-İş temsil ediyor. İkinci toplantı 7 Aralık'ta Türk-İş, üçüncü toplantı da 9 Aralık'ta TİSK'te ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Taraflar görüşmelerin dört oturumda tamamlanması konusunda hemfikir.

TOPLUMUN BEKLENTİLERİ KARŞILANACAK

Bakan Bilgin, açılış konuşmasında enflasyon ve ekonomideki dalgalanmalar karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceklerini vurguladı. Bilgin, "Asgari ücretin bir boyutu, teknik olarak ülkenin içinde olduğu enflasyonu, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücreti ortalama beklentileri karşılayacak ve toplumda hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesidir" dedi. Bakan Bilgin, "Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabilir. Büyüme sürecinin sorunları da var. Büyümede mühendisten işçiye bütün emekçilerin katkıları var. Sorunları da sosyal politika araçlarıyla çözelim, azaltalım. Asgari ücret bu anlamda önem kazanıyor. Döviz, kurda yaşanan dalgalanma belirli bir şekilde istikrara kavuşacak şeylerdir. Makro gösterge büyüme, istihdam, büyümenin kalitesi, üretim kapasite artışıdır. Ülkenin içindeki enflasyonu, harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri karşılayacak bir oranda belirlenmesidir" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRETE BÜYÜK ZAM MÜJDESİ

Başkan Erdoğan grup toplantısı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine üç konuda önemli açıklamalar yaptı ve asgari ücrete yüksek bir zam yapılacağı mesajı verdi. Erdogan, "Biz milletimizi ezdirmeyeceğiz. Şimdi de asgari ücret çalışmasını Bakan'ımız başlattı, kısa zamanda inşallah onu da açıklayacağız. Asgari ücret noktasında da bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde inşallah bir neticeyi açıklamış olacağız" dedi.

604 İŞVEREN 2500 İŞÇİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Bakan Bilgin, yeni dönem asgari ücret beklentilerini tespit etmek amacıyla yapılan araştırma kapsamında Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve yönetici, 2500 işçi ile görüşüldüğünü belirterek, anketin sonuçlarını paylaştı. Bakan Bilgin, "Yapılan çalışmada işverenler 3500-3750 lira arasında asgari ücretin olmasına yönelik çoğunluk oluştu. Çalışmaya katılan işverenlerin yüzde 74'ü işten çıkarmaların artabileceğini belirtti. Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken profesyonel yöneticiler 6 bin liranın üzerinde artışlar istemişlerdir. Küçük işletmeler ve mikro işletmeler elinin altında işçi çalıştıranlar onlar da asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe neden olabileceği sorununu dile getirdiler" dedi.

İŞVEREN 2022 İÇİN DAHA İYİMSER

Bu kapsamda imalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile yüz yüze görüşme yapıldı. İşverenlerin 2022 yılından ihtiyatlı bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 34'ü "Yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı" sorusuna 3501 ile 3750 lira arasında cevabını vererek en yüksek oranı oluşturdu. Bu rakamı yüzde 19.3 ile 3251 lira ile 3500 lira arasında olmalı diyenler, yüzde 13.7 oranı ile de 3751 lira ile 4000 lira arasında olmalı diyenler izledi. "Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı" sorusuna katılımcıların yüzde 74.3'ü evet yanıtını verirken yüzde 25.7'si ise hayır yanıtını verdi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ İŞVERENDEN YÜKSEK

Çalışma kapsamında işçilerle yapılan görüşmelerin sonucu da paylaşıldı. Buna göre "Asgari ücretli işinizin yanı sıra ek bir iş yapıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 87'si hayır, yüzde 13'ü evet yanıtını verdi. "Yeni dönem asgari ücret ne olmalı?" sorusuna katılımcılar ağırlıklı olarak yüzde 37.3 oranı ile 3750 lira ile 4000 lira arasında beklenti ortaya çıktı.

4000 ile 4500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4500 lira üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 olarak araştırma sonuçlarına yansıdı. "Ailenizde sizden başka çalışan var mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 61'i hayır, yüzde 39'u evet yanıtını verdi. "Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 40.3'ü evet, yüzde 59.7'si hayır yanıtını verdi.

TÜRK-İŞ: VERGİ ORANI İNDİRİLSİN

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretle dört kişilik bir ailenin hayatını idame etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Hem işveren hem hükümet ve çalışanlar olarak ortak noktaya gelmiş durumdayız. Enflasyon üzerindeki artışı işveren de kabul ediyor.

Bundan da memnun kalıyoruz. Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız. Artık yüzde 20-27'ler çalışanlar için adil bir vergi sistemi olmadığını kabul ediyoruz. En az ücretten vergi alınmasının sonu gelmiş olması lazım. AGİ ile bu durumun çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

TİSK: ASGARİ ÜCRET TEŞVİKİ SÜRSÜN

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, "Asgari ücret tespitinde istihdamın korunması, yeni istihdamın korunmasına fayda sağlayan asgari ücret teşvikinin 2022 yılında devam etmesine, işveren maliyetlerinin istihdamı artıracak adımlar atılmasını istirham ediyoruz. Ülke olarak birlikte büyüyebilmek esastır. Çalışanlarımızın refahını koruyacak artışa şimdiden evet diyoruz" diye konuştu.


 

Güncellenme Tarihi : 2.12.2021 21:34

İLGİLİ HABERLER