Asayiş
  • 31.10.2012 20:58

Asil Nadir annesinin verdiği parayla yaşamış!..

     İngiltere'de zimmetine 29 milyon sterlin geçirmekten önceki ay suçlu bulunan ve mahkum edilen Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir'le ilgili tazminat davası, Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.
     Asil Nadir'den, sahibi olduğu Polly Peck şirketinin eski hissedarlarına olan borçların ve Ağır Dolandırıcılık Dairesi'nin (SFO) hukuki masrafların da arasında bulunduğu yaklaşık 60 milyon sterlin tazminat ödemesi isteniyor. Nadir ise "Beş parasız olduğunu" savunuyor.
     İş adamı Hamit Cankut Bağana'nın ardından, Asil Nadir'in kız kardeşi Bilge Nevzat da mahkemede ifade verdi. Video bağlantısıyla duruşmaya katılan Nevzat, SFO'nun avukatı Philip Shears tarafından, "Türkuaz'a Dönüş" kitabındaki anılarıyla ilgili sorulara yanıt verdi. Avukat Shears, Bilge Nevzat'a Asil Nadir üzerinde şirketler olup olmadığına ve mal varlığına ilişkin detaylı sorular yöneltti.
     "Polly Peck krizi ve komplolar nedeniyle aile parası yok oldu" diyen Nevzat, annesi Safiye Nadir'in evlerini satarak borçları kapatmaya çalıştığını ifade etti.
     "Asil Nadir'in geçen 17 yıl boyunca ne işle meşgul olduğu" sorusuna Bilge Nevzat, "Maalesef çok şeyle uğraşamadı. Zor zamanlar geçirdi. Annemin verdiği parayla yaşadı. Kıbrıs'ta savurgan bir hayat tarzı yoktu" yanıtını verdi.
     Bilge Nevzat ayrıca "Asil Nadir, iş adamı olmak için doğmuş. Ama ne yazık ki bu elinden alındı" dedi. Yeni tanıkların dinleneceği tazminat davasına cuma günü devam edilecek.
    
     -Muhafazakar Parti'ye bağış geri istenmeyecek-
    
     Bu arada, Asil Nadir'in eşi Nur Nadir'in eşiyle ilgili yasal süreci yakından takip ettiği, Ürdün'de olmadığı, Londra ile KKTC arasında gidip geldiği ve İstanbul'a yerleşmeyi düşündüğü öğrenildi. İngiltere'deki yasal süreçte eşini yalnız bırakmayan 28 yaşındaki Nur Nadir'in, Ürdün'de ailesiyle olduğu bilgisi verilmişti.
     Öte yandan, Ağır Dolandırıcılık Dairesi (SFO), iş adamı Asil Nadir'in 22 yıl önce Muhafazakar Parti'ye bağışladığı 365 bin sterlini geri istemekten vazgeçti.
     Davaya bakan Yargıç Holyrode'un tanıkları dinlemesinin ardından, Nadir'in tazminat ödeyip ödemeyeceğine ilişkin bir karar verilmesi bekleniyor. Nadir'in tazminat talebini karşılamaması halinde, hapis cezasının artabileceği bildiriliyor.
     71 yaşındaki Nadir, önceki ay Polly Peck şirketinden zimmetine 29 milyon sterlin geçirmekten suçlu bulunmuş ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Asil Nadir, Londra'nın güney doğusundaki Belmarsh hapishanesinde tutuluyor. -
     Asil Nadir, şirketinin iflasının ardından 1993 yılında Londra'dan KKTC'ye kaçmış, 2010 yılında ise kendi ifadesiyle "adını temizlemek için" İngiltere'ye dönmüştü. - 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:33

İLGİLİ HABERLER