Gündem
  • 29.4.2013 18:59

Askeri casusluk iddianamesinde yok yok!

İddianamenin, 'Pandora' veri tabanındaki suç örgütüne bilgi ve belge sağlayan Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'daki yapılanması ve astsubaydan üst rütbeli subaylara kadar fişlenen bazı askeri personel ile suç örgütüne bilgi ve belge kazandıran personele dair bölümleri okundu. Suç örgütünün 'Pandora' veri tabanında bulunan 'china heyeti 1 kasim 2010' isimli dosyada, 1 Kasım 2010 tarihinde Çin Merkez Bankası yetkilileri ile yapılan toplantı notuya ilişkin "Çin Merkez Bankası yetkilileri ve çeşitli şirket yöneticilerinden oluşan heyetin, Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik, Türk Lirası ve Çin Yuanı kullanımının ele alındığı toplantı sonunda, Türkiye'de banka kuruluşu ve şube açılmasına ilişkin kapsamlı bilgilendirme için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna (BDDK) yönlendirdiklerine dair belgeler bulunduğu" belirtildi.

Örgütün, 'Hükümetlerarası Rus-Türk Karma Ekonomik İşbirliği Komisyonu' üyelerini listelediği, 'Proje Finansmanı Mali Koşullar' başlıklı belgede ihracat ve ticaret kredileriyle ilgili bilgi ve kullanım koşullarını anlatan metinler bulunduğu, 'Turkish Treasury Simulation Model for Debt Strategy Analysis' (Türkiye Hazinesi Borc Strateji Analizi Simulasyon Modeli) başlıklı İngilizce bir belgenin kaydedildiği ifade edildi.

Hollanda'nın 2005- 2009 yılları arasında yetiştirdiği, ürettiği ürünler, hangi üründen kaç dolar gelir elde edildiğine dair bir belgeleri arşivleyen örgütün, İsveç'te yerleşik Türk işadamları hakkında bilgilerin de kaydedildiği bildirildi.

KAMUFLE ÇATIŞMASI

'PKK kıyafeti giyen askerlerin duruşma tutanağı' adlı dosyada, 'TC Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi Ankara' ve 'Gerekçeli karar' başlıklarında, 1994 yılında PKK kıyafeti ile kamufle olarak istihbari çalışma yapan askeri bir tim ile bu timi PKK'lı zannederek başka bir askeri birlik ve birliğe bağlı köy korucularının çatışmaya girmesine ilişkin yapılan yargılamaya ilişkin hazırlanmış 16 sayfa evrakın taranmış görüntüsünü içerdiği tespit edildi.

'Tekin Ümit hakkındaki hüküm' dosyasında ise, 'TC Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı Ankara' ve 'Hüküm gönderildiği' başlıklarında, Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanlığı'na hitaben Jandarma Tuğgeneral Tekin Ümit hakkında askeri mahkemenin gerekçeli kararının gönderildiğine ilişkin Hakim Albay Genelkurmay Yardımcı Askeri Savcısı Faruk Özeroğlu adıyla hazırlanmış 17 sayfalık belgenin taranmış görüntülerini içerdiği saptandı. Örgütün 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Menfaatleri' ve 'Türkiye Cumhuriyeti'nin milli hedefleri ve milli güvenlik siyaseti' başlıklarında dosyalar kaydettiği bildirildi.

DALMIŞ DENİZALTILARI TESPİT

Veri tabanı içerisinde, 'Haydrafon' adıyla kaydedilen dosyada, Çanakkale'de Methal ve Liman Grup Komutanlığında bulunan ve Çanakkale Boğazı'ndan geçebilecek dalmış durumdaki denizaltıları tespit etmek üzere algılayıcıları boğaz altına kurulmuş olan pasif bir akustik tespit sistemlerinin aktiflik durumlarını anlatan metinlerin ve raporların bulunduğu kaydedildi. 2008-2009 yıllarına ait 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'nda tespit edilen bütün aksaklık ve zaafiyet alanları fotoğraflarının yer aldığı veri tabanında, Bakım Komutanlığı'na bağlı 660 personelin bilgilerini içeren dokümanlar tespit edildi.

BALKAN ÜLKELERİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI

'Gizli' olarak nitelendirilen 'TC Dışişleri Bakanlığı Kuzey Doğu Akdeniz Genel Müdür Yardımcılığı' ve 'Başbakanlık Hazine Müsteşarlığına' konulu belgelerde, KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonuna alternatif finansman sağlanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı, 'İçişleri Bakanlığı ön inceleme raporu mülkiye müfettişliği' ve 'İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı' başlıklarındaki dosyalarda bazı valiler hakkındaki iddialara ilişkin yapılan incelemelere dair belgelerin bulunduğu belirtildi.

'Büyükelçilere tahsisli araçlar' isimli klasörde, büyükelçilerin isimleri, nerede çalıştıkları, makam arabaları ve özellikleri hakkında toplanan bilgilerin yer aldığı, 'Görev kağıdı takip çizelgesi' dosyasında resmi araç, plaka, marka ve şoförlerinin isimleri hakkında toplanan bilgilerin yer aldığı, 'Ziyaret çizelgesi' dosyasında ise Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan ülkelerinin cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanlarının ziyaretlerine ilişkin bilgilerin tespit edildiği belirtildi.

PANDORA'DA NELER VAR

İzmir'deki 'gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında, verilen aranın ardından öğleden sonra okunmasına devam edilen iddianamede, suç örgütünün "Pandora" veri tabanında, işadamı Cem Uzan ve Kemal Uzan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yaptığı başvurulara dair Dışişleri Bakanlığı belgeleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına düzenlenmiş üç adet dosyanın da olduğu bildirildi.

BİLGE KÖYÜDE VAR

"Hasan Duruer-Mardin-2009" adlı dosyada, Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyü'nde 04.05.2009 tarihinde meydana gelen ve 44 vatandaşın hayatını kaybettiği olayla ilgili 58 sayfalık araştırma raporunun bulunduğu kaydedildi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ DOSYASI

İddianamede, örgütün veri tabanında "Orta Doğu'daki gelişmeler" klasöründe, Tunus, Mısır, Libya, Körfez, Bahreyn, Yemen, alt başlıklarından oluşan ve İngilizce olarak düzenlenmiş belgeler bulunduğu, "Bahreyn 26 Mayıs" isimli dosyada, "İranlı yetkililerle görüşmelerde kullanılmak üzere konuşma notu"nun kaydedildiği belirtildi.

BAŞBAKAN'IN PRENSLE GÖRÜŞMESİ

"3 Bakan Konusma Irak" dosyasında ise "Türkiye-Irak Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı 15 Ekim 2009 Bağdat/konuşma metni" bir belgenin saptandığı bildirildi.

"Sayın Başbakan veliaht" isimli dosyada, "Sayın Başbakanımızın Suudi Arabistan veliaht prensi Sultan Bin Abdülaziz Al Saud ile görüşmesinde istifade edebilecekleri konuşma notu" şeklinde içeriğe sahip "Siyasi ve askeri konular - İsrail, Lübnan, Yemen, Bahreyn, Libya, Mısır, Tunus" alt başlıkları halinde düzenlenmiş ve bu ülkelerin son durumları ile ilgili bilgiler içeren altı belgelerin tespit edildiği ifade edildi.

UZAN AİLESİ DE PANDORA'DA

Pandora veri tabanında kayıtlı, Dışişleri Bakanlığı'nın "Uzan Observations" isimli İngilizce dosyada, "Kemal Uzan ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) başvurular" başlıklı, "Cem Uzan-Not" adlı klasörde, "AİHM'e yapılan Cem Cengiz Uzan başvurusu hakkında not" başlıklı belgelerin bulunduğu bildirildi.

BAŞBAKAN'IN DOSYALARI

Veri tabanında ayrıca, "Bozcaada Kararı" isimli belgenin başlığının "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 6 Ekim 2009 tarihli Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Kararı Hakkında Not' şeklinde olduğu belirtildi. Pandora'dan ayrıca, Recep Tayyip Erdoğan adıyla hazırlanmış 1 sayfa, "mektup2' ve "milli2' isimli dosyaların içerisinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan adıyla hazırlanmış toplam 2 sayfadan oluşan belgeler olduğu da belirtildi.

MAYINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

Örgütün ayrıca, hizmete özel gizlilik dereceli "Mayın ve bubi tuzaklarına karşı alınacak tedbirler", "İntikaller ve arazi arama/taramalarında mayına karşı alınacak tedbirler", "PKK sızma ve baskın Taktikleri", "Terörist taktik ve teknikleri", "İç güvenlik harekatında intikaller", "Tehlikeli bölgeler" başlıklarında belgeleri arşivlediği ifade edildi.

SAVUNMA SANAYİ PROJESİ

Veri tabanında, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile bir firma arasında imzalanan "MİLGEM Projesi prototip gemi dizayn hizmetleri ve platform ve donatım malzeme ve hizmetlerinin tedarik sözleşmesi" ve "4100-Genesis MİLGEM savaş yönetim sistemi" ve "TC Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müşteşarlığı ile TUŞAS Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ arasındaki ATAK Programı alt yüklenicilik sözleşmesi" belgeleri tespit edildi.

KADIN ZAAFLARI TESPİT EDİLSİN

Örgüt lideri şüpheli Bilgin Özkaynak'tan ele geçirilen "Pandora" veri tabanında yapılan incelemelere göre, suç örgütünün hedefine aldığı kişilerle ilgili çeşitli çalışmalar yaptığı, isimleri tespit edilen eskort kadınlar ve örgüt adına faaliyet gösteren sivil memur kadınların özellikle kadın zaafı olan kişileri hedeflerine koyduğu, bu kişilerle cinsel birliktelik yaşadıkları, ilk olarak cinsel ilişkiye alıştırılan kişilerin daha çok kadın ve cinsel birliktelik vaadiyle bilgi ve belge getirmelerinin temin edildiği, bu birlikteliklerin gizli kameralarla kayıt altına alınarak, bilgi ve belge getirmek istemeyen kişilere karşı şantaj unsuru olarak kullanıldığı, örgüt adına faaliyet yürüten kadınlarla birlikteliğe yanaşmayan kişilerin takip edilerek varsa başka kadınlarla görüntülerinin şantaj yapmak amacıyla gizlice çekilerek, bu yönde kullanıldığının anlaşıldığı iddianameden okundu.

Mahkeme başkanı Atilla Rahman, iddianamenin okunmasına yarın devam edileceğini belirterek duruşmaya ara verdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER