Dünya
  • 18.8.2009 03:01

ASYA SALLANIYOR!..

Tayvan, Morakot tayfunun etkisinden kurtulamadan 6,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. TSİ 02.05'de meydana gelen depremin merkezinin ülkenin doğu sahiline 188 kilometre uzakta ve 11 kilometre derinde olduğunu belirten Tayvan Merkez Meteoroloji Bürosu, ilk belirlemelere göre can kaybı veya maddi zarar bulunmadığını bildirdi.

Amerikan Jeoloji Araştırma kurumu da, ilk açıklamasında depremin büyüklüğünü 6,9 olarak verirken, daha sonra bunu 6,7 olarak değiştirdi.

Bu ilk depremin ardından Tayvan, 6,4 büyüklüğünde yeni bir depremle yeniden sarsıldı.Amerikan Jeolojik Enstitüsü (USGS) tarafından yapılan açıklamada, Tayvan açıklarında meydana gelen ikinci depremin merkez üssünün Japonya'nın en güneyindeki adalar çevresinde saptandığı belirtildi.

Depremlerin sık görüldüğü bölgede bulunan Tayvan, halen 8 Ağustos'tan bu yana ülkeyi vuran Morokot tayfununun olumsuz etkilerini halen ortadan kaldıramadı. Devlet Başkanı Ma Ying Jeou tarafından yapılan açıklamada, tayfundan kaynaklanan can kaybının 500'ü bulabileceği ifade edilmişti.

Tayvan'da son dönemde meydana gelen en büyük depremlerden biri Eylül 1999'da görüldü. 7,6 büyüklüğündeki depremde 2 bin 400 kişi öldü, 50 bin bina yıkıldı veya kullanılamaz duruma geldi.

JAPONYA'DA TSUNAMİ ALARMI
Uzak Doğu’da depremle sallanan ikinci ülke de Japonya oldu.

Japon Meteoroloji Ajansı, ülkenin güney kıyısının 6,8 büyüklüğündeki depremle sarsıldığını bildirerek, tsunami uyarısında bulundu.

Ajans açıklamasında, deprem merkezinin Tokyo'dan 1,600 kilometre uzakta, ülkenin güneyindeki Okinawa adası açıklarında ve 10 kilometre derinlikte olduğu kaydedildi.

Polis yetkilileri, yaklaşık 40 bin kişilik nüfusu bulunan adada ilk belirlemelere göre can kaybı veya maddi zarar meydana gelmediğini söyledi.

Yetkililer, elektrik, su ve gaz şebekelerinde herhangi bir sorun görülmediğini vurguladı.

İki gün önce de Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:42

İLGİLİ HABERLER