Gündem
  • 3.11.2016 16:14

Atatürk Cumhuriyet Gazetesini 90 gün kapatmış!

"FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla soruşturma başlatılan Cumhuriyet gazetesinin, 27 Ekim 1934 tarihinde M. Kemal'in emri ile aykırı yayınlar yapma gerekçesiyle 90 gün kapatıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesi, 27 Ekim 1934 tarihinde Cumhuriyet'in 11. yıl dönümünde 10 yaşında iken M. Kemal'in emri, İnönü başbakanlığındaki CHP hükümeti tarafından "Hükümetin genel politikasına aykırı yayınlar yapmak", aynı şekilde CHP ve İnönü imzasıyla Cumhuriyet gazetesi 1940'ta hükümetin yayın politikasına aykırı yayınlar yapma gerekçesiyle 90 gün süreyle kapatıldığı ortaya çıktı.

YALAN YAZMA CUMHURİYETİ

28 Teşrinievvel/Ekim 1934 tarihli Resmi Gazete'de İnönü Hükümeti'nin Cumhuriyet gazetesinin kapatılmasına yönelik kararnamesinde Gazi Mustafa Kemal imzası da yer alıyor. Cumhuriyet'in suçu ise M. Kemal'in TBMM'de gizli celsedeki konuşmasında yer alan "Bugün dinletmeye yeltenilen musiki yüz ağartacak değerde olmaktan uzaktır" cümlesini "Bugün acuna dinletilmeye yeltenilen musikî bizim değildir" şeklinde yayınlaması. 27 Ekim 1934 ile 05 Kasım 1934 arasında kapalı kalan gazete 6 Kasım'da yeniden yayın hayatına başladı. Daha sonra ise İnönü tarafından 90 gün süreyle yeniden kapatıldı.

TERÖR ÖRGÜTÜ ADINA SUÇ İŞLEMEK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu yazar ve yöneticiler hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı. Soruşturma çerçevesinde, Turhan Günay, Bülent Utku, Aydın Engin, Mehmet Murat Sabuncu, Hikmet Aslan, Hakan Karasinir, Bülent Yener, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart ve Önder Çelik gözaltına alınmıştı.

AKIN ATALAY İÇİN YAKALAMA KARARI

Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın dün Almanya'nın Köln kentine gittiği öğrenilmişti.

Yeni Söz

Güncellenme Tarihi : 3.11.2016 16:16

İLGİLİ HABERLER