Yılbaşından itibaren tedavüle giren Türk Lirası'nda, 5 TL ile 50 lira arasındaki renk benzerliği vatandaştan sonra bankamatiklerin (ATM) de kafasını karıştırdı. İstanbul'da bir bankaya ait ATM, müşteriye 50 lira yerine 5 TL'lik kâğıt para verdi.
Rengi birbirine çok yakın olan bu iki banknot, alışverişlerde de birbirine karıştırılıyor. Kâğıt paranın sadece rengine bakan tüketiciler ile esnaf, parayı ya da para üstünü yanlış veriyor. Art niyetli bazı kişiler ise renk ve rakam benzerliğinden yararlanarak alışverişte karşıdaki kişiyi kandırmaya çalışıyor. Bu durum, sık sık tartışmalara yol açıyor. Paralardaki benzerlik sebebiyle Merkez Bankası'na pek çok şikâyet geliyor.
Vatandaşın kafasını karıştıran bu durum bankaların otomatik işlem makinelerini de yanıltmaya başladı. S.A. isimli vatandaş, geçen hafta sabah saat 07.10 sularında İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir bankaya ait ATM'den 200 TL çekmek istedi. Ancak makine, üç tane elli lira bir tane de beş lira verdi. Banka kapalı olduğu için işyerine dönmek zorunda kalan S.A., banka açılınca şikâyetini iletti.
Konuya ilişkin form dolduran vatandaş, şimdi bankadan cevap bekliyor. Merkez Bankası, gelen şikâyetler üzerine vatandaşları alışverişte dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı. Banka, "Paranın sadece rengine bakmayın. Bir banknotu diğer kupürlerden ayıran boyut farkı, hakim renk, kupür değeri, değişik Atatürk portresi ile arka yüzdeki resimlere de dikkat edin." açıklamasını yapmıştı.
5 ve 50 TL'lik kupürlerde hakim renk kahverengi ve sarı karışımı. Diğer 10, 20, 100 ve 200 TL'lik banknotlardaki hakim renkler ise birbirinden tümüyle farklı. Tüm banknotların ön yüzünde Atatürk portresi yer alıyor. 200 TL'nin arka yüzünde Yunus Emre, 5 TL'de Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, 10 lirada Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'de Mimar Kemaleddin, 50 lirada Fatma Aliye Hanım, 100 TL'nin arka yüzünde ise Itri portresi bulunuyor.
ATM'DEN ÇEKTİĞİNİZ PARANIZI SAYIN!

Hızlı Özet
“50 TL yerine 5 TL almış olabilirsiniz...”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TOKİ 20 bin konut için başvurular yarın başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan ‘Açık Satış Kampanyası’nda satışlar yarın başlıyor. Gelir ve ikamet şartı aranmayan kampanyada vatandaşlar, başvuru önceliğine göre 2,1 milyon liradan başlayan fiyatlar ve farklı ödeme seçenekleriyle konut sahibi olabilecek.

Memur ve emekli temmuzda ne kadar zam alacak?
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, memur ve emeklilerin heyecanla beklediği rakamı verdi. Enflasyon rakamları üzerinden değerlendirme yapan Karakaş, milyonları temmuzda bekleyen zammı açıkladı. İşte detaylar...

Türkiye'den yerli ve milli bir araç daha dünya pazarına açıldı!
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş (TÜRASAŞ) tarafından yerli ve milli imkânlarla üretilen DE 10 bin Manevra Lokomotifi dünya pazarına açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, aracın ilk ihracının yapılacağı ülkeyi açıkladı.

ABD-İran barışı piyasaları uçuracak!
ABD ile İran arasındaki savaş, piyasaları da alt üst etti. Milyonlar Orta Doğu'dan gelecek 'anlaşma' haberini beklerken, Bank of America'dan dikkat çeken bir rapor geldi.