Gündem
  • 30.9.2010 09:50

AVCI'DA ÇIKAN SAHTE KİMLİKLERİN SIRRI NE?

Avcı'nın sahte belgeleri ne zaman ve neden hazırladığı ya da hazırlattığı araştırılıyor

Devrimci Karargah örgütüne yardım ve yataklık yaptığı gerekçesiyle tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın evinde yapılan aramada bazı sahte kimlik belgeleri bulundu. Üzerinde Avcı'nın fotoğrafı bulunan Süleyman G ismine düzenlenmiş nüfus cüzdanı, Sabit K. ismine düzenlenmiş sürücü belgesi ve yine aynı isme düzenlenmiş pasaport ile Mahmood Aselenga A. ismine düzenlenmiş pasaport polisleri şaşırttı. Avcı'nın makam odası ve evinde yapılan aramalarda ayrıca 5 cep telefonu ve bunlara ait sim kartları, 3 adet USB bellek, 70'e yakın CD, 4 ajandı, 4 adet de not defterine el konuldu.

Yapılan operasyonda ele geçirilen malzemeler incelemeye alındı. Sahte ehliyet, pasaport ve kimliklerin ne amaçla hazırlandığı ve ismi yazılı olan kişilerin kim olduğu araştırılıyor. Bu arada Hanefi Avcı'nın evinde ve makam odasındaki aramaların krize neden olduğu ortaya çıktı. Soruşturma savcısı aramaları İstanbul veya Eskişehir'den polislerin yapmasını istemedi. Bu yüzden Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'ndan bir ekip oluşturularak Eskişehir'e gönderildi ve aramaları bu ekip gerçekleştirdi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Hanefi Avcı gibi iyi bir istihbaratçı ve bir emniyetçinin evinde sahte kimlikler bulunması kafaları karıştırdı. Gözaltına alınacağını tahmin eden bir polis müdürünün evinde aleyhine olabilecek belgeleri neden bulundurduğu merak konusu. İşte merak edilen cevap bekleyen sorular?

1 Gözaltına alınabileceğini tahmin eden bir emniyet müdürü aleyhine delil olabilecek sahte kimlikleri evinde neden bulunduruyor? Sahte kimlikleri kendi hazırlattıysa neden?

2 Avukat ve tahliye başvurusu yapılmasını istemedi. Neden tutuklu kalmak istiyor?

3 Savcı ifade vermek istemeyen Avcı için soruları birkaç gün önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Pazartesi günü Ankara Adliyesi'ne gidip soruları cevaplasaydı belki tutuklanmayacaktı. Neden gününde adliyeye gitmedi?

Neden bile bile gözaltı kararını bekledi?

4 Bir dönem işkence yaptığı iddia edilen Necdet K. ile şimdi yakın arkadaş olan Hanefi Avcı'ya örgüt tuzak mı kurdu? Evinde kalacak kadar Avcı'ya yakın olan K. intikam mı aldı?

3 CEZAEVİ DEĞİŞTİRDİ

Hanefİ Avcı tutuklandıktan sonra 3. cezaevi değişikliğini yaptı. Önce Paşakapısı Cezaevi'ne götürülen Hanefi Avcı burada kalmayı kabul etmeyince Metris Cezaevi'ne götürüldü. Dün de Silivri Cezaevi'ne nakledildi. Avcı'nın neden Metris'ten Silivri'ye nakledildiği konusu netlik kazanmadı.

NE DEDİLER?

DELİL OLMADAN TUTUKLAMA OLMAZ

İçİŞlerİ eski Bakanı Saadettin Tantan, Hanefi Avcı'nın tutuklanmasıyla sonuçlanan süreçle ilgili ortaya dökülen bilgilerin yönlendirme içerebileceğini de söyledi. Avcı'nın evinde yapılan arama sonrası sahte kimlik, pasaport ve ehliyet bulunduğu iddialarını sorduğumuz Tantan, şunları söyledi: 'Bu süreçte yanlış bilgi de gelebilir, yönlendirme bilgi de olabilir. Hiçbir mahkeme delil olmadan tutuklama kararı vermez. Hiçbirimiz Hanefi'nin dosyasını bilmiyoruz. Gazetelerde yazanları biliyoruz sadece ve bunların da ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz.

Burada şu var; daha önceki kamu görevlilerinin yaşadığı sıkıntılarda da hep muhbirlik müessesesinin zaafiyetleri ortaya çıktı. Esas üzerinde durulması gereken konu bu. Diyelim ki, muhbiri bir olayda kullandın. Bu muhbir çok önemli bilgiler veriyorsa ve bir takım fındık kabuğunu doldurmayacak kişisel zaafiyetleri varsa, kamu görevlisi bunu sorun etmeyebiliyor. Bu hatalardan dolayı ilişkide olanları tutuklarsanız istihbarat yapamazsınız. Okuduğum kadarıyla Hanefi'nin Bostancı'da yaşanan ve bir emniyet amirinin şehit olduğu saldırıdan önce dinlenmesi söz konusu değil. Daha önceki muhbiriyle görüştüğünde telefonu dinlemeye takılıyor.'

Ben, Hanefi'ye kurban olurum

Emnİyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ilişkisi olduğu iddia edilen edebiyat öğretmeni Kezban Küçük, 'Ben ona kurban olurum. Gurur duyuyorum onunla' dedi.

NTV'de Mirgün Cabas'ın sunduğu canlı yayınlanan 'Herşey' adlı programa katılan Küçük, özetle şunları söyledi

- Hanefi Bey'le Edirne'deki 'hızlı okuma kursu' vesilesiyle tanıştık, benim öğrencimdi. Harika bir insandır.

- 'Yalnızca evlenmemiz şartıyla sevgili olabiliriz' dedi. İkimiz de boşanma sürecini başlattık.

- Avcı ile zaman zaman görüştük. İlişkimizi coşkulu bir şekilde yaşadık, birbirimizi sevdik. Biz fikir sevgilisiydik.

- (Devrimci Karargah Örgütü) Adı geçen örgütün adını bile söylemekte zorluk çekiyorum. İddialar asılsız. Necdet Kılıç'ın evinde 1-2 kez görüştük. Kesinlikle onları tanımıyorum.

- Kendisi tutuklandıktan sonra bana, 'Sakin ol, tutuklama çıktı, bir şey olmayacak, korkma, rahat rahat uyu. Seni çok seviyorum. Bir tek sen yetersin.

Bir tek sen dünyaya bedelsin' mesajı gönderdi.

- ('Pişman mısınız?' sorusu üzerine) Ben ona kurban olurum, pişman değilim. Haksız yere götürüyorlar.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN:

Avcı'yı bağımsız yargı tutukladı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karadağ Parlamentosu Başkanı Ranko Krivokapic ile görüşmesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hanefi Avcı'nın tutuklanmasıyla ilgili bir soru üzerine Şahin, 'Sayın Avcı'nın tutuklama kararını yasama organı vermedi, yürütme organı da vermedi, bağımsız yargı organları
verdi. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Diyeceğimiz hiç hiç bir şey yok.

Bu bir yargı sürecidir, hep beraber takip edeceğiz' dedi.

Tutukluluğa itiraz bilmecesi

Emnİyet Müdürü Hanefi Avcı, önceki gün çıkarıldığı nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Avcı’nın tutuklanmasına yönelik itiraz dilekçesi dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne ulaştı. Avcı’nın İstanbul Barosu'nca atanan avukatı, dilekçeyi nöbetçi hakime havale ettirdikten sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine sundu. Ancak Avcı'nın itiraz etmeyeceği yönünde açıklama yapması üzerine söz konusu dilekçenin geri çekildiği öğrenildi.

'HER ŞEY KOMPLO'

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık’ın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk ettiği Avcı'nın mahkeme ifadesinin detayları ortaya çıkmaya başladı.

İstanbul nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hakim Rüstem Eryılmaz'a ifade veren Avcı, 'Hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. Her şey komplo. Örgüte herhangi bir yardımda bulunmadım' dedi. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan Necdet K.'yıı tanıdığını söyleyen Avcı, 'Necdet K.'yı çok eskiden tanırım. İyi arkadaşımdır' diye ifade verdi.

Genelkurmay: Avcı ifade verdi, Çubuklu'yla görüşmedi

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, kitabındaki ve kitabın yayımlanmasından sonrasındaki iddialarının, Askeri Savcılıkça yürütülmekte olan muhtelif soruşturmalar ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgisinin tespiti için, tanık sıfatıyla 27 Eylül'de ifadesinin alındığını belirterek, ancak ifade esnasında 'Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da hazır bulunduğu' şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada, 'Askeri Savcılığımıza gelen Avcı'nın ifadesi Genelkurmay Askeri Savcısı Hakim Albay Yavuz Şentürk ve bir yardımcı askeri savcı tarafından alınmış, bu sırada odada savcı ve zabıt katibi dışında hiçbir kimse bulunmamıştır. Aynı süre içerisinde Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun ifadenin alındığı askeri savcı odasına gelmesi ve ifadesi tespit edilen Hanefi Avcı ile görüşmesi söz konusu olmamıştır' denildi.

KILIÇDAROĞLU : Avcı'nın eşine telefon

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı'yı arayarak, geçmiş olsun dileğini ve üzüntülerini iletti.

CHP'den yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu, 'Haliçte Yaşayan Simonlar kitabı nedeniyle 'hedef adam' haline getirilen ve gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı'yı telefonla aradı' denildi. Kılıçdaroğlu'nun, Avcı'dan eşinin gözaltı ve sorgu süreciyle, evinde yapılan aramalar hakkında bilgi aldıktan sonra, geçmiş olsun dileğiyle, üzüntülerini ilettiği belirtildi.

CİNDORUK: O mu kitap mı tutuklandı?

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, parti genel merkezinde İnsani Değerler Derneği Genel Başkanı Mehmet Bozdemir ve beraberindekileri kabul etti.

Cindoruk kabulde, 'Bir çizgi de çizmek istiyorum; bir ülkede bir kitap yazdı diye bir insan tutuklanıyorsa orada adalet duygusuyla ilgili kuşkumuz vardır. Acaba o kitabın yazarı mı tutuklanmıştır, kitap mı tutuklanmıştır? En önemli insani değerlerden biri; yayın hakkı, fikirlerin yayılması hakkı, insanın düşüncelerini söyleme hakkıdır. Adalette kuşku yaşatacak her davranış hem insani değerleri önemli ölçüde rencide eder, incitir hem de demokrasiye güveni sarsar. Bir ülkede adalete güven yoksa demokrasi işlemez' dedi.

DEMİREL: Fevkalade üzüntüyle karşıladım

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin yeni eğitim yılı açılış töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Demirel, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tutuklanmasının yazdığı kitapla ilgili olduğu yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine, 'Fevkalade üzüntüyle karşılıyorum. O kitaptan dolayı mı, değil mi hiç önemi yok. Bu safhada olması fevkalade üzüntü verici' dedi.  AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:12

İLGİLİ HABERLER