Gündem
  • 8.1.2014 15:08

AVM tuvaletlerinde jammerli buluşma

Zanlıların özellikle para alışverişi için yapacakları buluşmaları kameraların olmadığı ve fiziki takibin de zor olduğu alışveriş merkezlerinin tuvaletlerinde gerçekleştirdikleri belirlendi.

İZMİR'de, 'İmbat dalgası' olarak adlandırılan Liman İşletmesine yönelik yolsuzluk operasyonunda gözaltında bulunan 24 zanlının ifadelerinin alınmasına devam edilirken, 3 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı, 10 kişi ise halen aranıyor. Soruşturmanın bir numarası olan işadamı M.C.B.'nin verdiği bilgiler doğrultusunda, arananların dışında yeni gözaltıların da olabileceği öğrenildi. Bu arada 17 Aralık operasyonun ardından Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, operasyonu yapanların üstlerine bilgi vermesi şartının İzmir’de yerine getirildiği de ortaya çıktı.
İzmir Liman İşletmesindeki yolsuzluk soruşturmasını, 2011 yılında zamanın İzmir Valisi Cahit Kıraç'a giden ihbar mektubu sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Soruşturmanın tamamlanmasıyla dün İzmir, İstanbul, Hatay, Van ve Ankara'da eş zamanlı yapılan baskınlarda aralarında Ankara TCDD Limanlar Daire eski başkanı Ş.Ç., Ankara TCDD Limanlar Daire Başkanı M.Y. TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü T.Y., Yardımcısı B.B., İzmir İşletme Operasyon Müdürü Ş.A., Memur N.A., İzmir İşletme Puantör Memuru H.B., Puantör Memur A.O.Y., İzmir Limanı Terminal Şefi H.Ç., Operasyon Müdürü O.E., Terminal Kontrol Müdürü M.A., Terminal Müdür Yardımcısı M.Ö., İskenderun Liman Müdür Yardımcısı O.N., işadamları S.E., G.B., M.C., M.C.’nin çalışanları M.T., C.H.’nin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.
Gece 27'e çıkan gözaltı sayısı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 3 kişinin serbest bırakılmasıyla 24'e düştü. Halen Binali Yıldırım'ın bacanağı olan C.H.’nin de aralarında bulunduğu 10 kişinin de arandığı bildirildi.

AVM TUVALETLERİNDE JAMMERLİ BULUŞMA

Gözaltına alınan zanlılara yönelik soruşturma sırasındaki teknik ve fiziki takip ile verdikleri ifadelerin yeni ayrıntıları da ortaya çıkardı. Zanlıların özellikle para alışverişi için yapacakları buluşmaları kameraların olmadığı ve fiziki takibin de zor olduğu alışveriş merkezlerinin tuvaletlerinde gerçekleştirdikleri belirlendi. Zanlıların yine bu buluşmalarında telefon takibinden kurtulmak için sinyal kesici cep tipi jammer cihazları kullandıkları tespit edildi.

İŞ TAKİBİ KARŞILIĞI KADIN

Bunun yanı sıra soruşturmanın bir numarası olan işadamı M.C.B.'nin de ifadesi alınmaya başladı. M.C.B.'nin mali işlerinde Ankara’da çok önemli bir görevde bulunan yetkilinin kardeşinin gözaltına da alınabileceği öne sürüldü. Teknik ve fiziki takip sırasında ikili arasındaki ilişkiler tek tek tespit edildi.
Yine telefon dinlemesinde ve teknik takipte iş takipçisi bu kişiye işadamının kadın gönderdiği ortaya çıktı. Zanlılara İzmir Limanı’nda özellikle doğrudan alım yöntemiyle gerçekleşen ihaler konusunda sorular yöneltildiği de öğrenildi.

OPERASYON İKİ KEZ HABER VERİLDİ

Öte yandan 17 Aralık operasyonun ardından değişikliğe gidilen Adli Kolluk Yönetmeliği’nin de uygulandığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre daha sonra Danıştay'ın durdurma kararı verdiği yeni değişiklik gereği soruşturmayı yürüten savcı ve polisler, amirlerine operasyon konusunda bilgi verdi. 21 Aralık'ta yönetmeliğin değiştirilmesinin ardından 15 gün önce Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile Vali Mustafa Toprak'a operasyonun anlatıldığı, gözaltılar başlamadan yaklaşık 10 saat önce de yine bilgilendirildiği öğrenildi.

ÖZTÜRK, “BİLGİ VERDİM

TCDD İzmir Alsancak Limanı ile ilgili olarak yapılan soruşturma kapsamında bilgisine başvurulan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Yazılı açıklama yapan Öztürk, dün akşam saat 19.00’da Emniyet Müdürlüğü’nden ayrıldıktan sonra kendisine destek veren denizcilik camiasına teşekkür etti. Öztürk, “Emniyet makamları tarafından konu ile ilgili sorulan sorulara yanıt vererek, liman çalışmaları ve işleyişi konusunda bilgi verdimö diye konuştu.
Taylan YILDIRIM/ İZMİR (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:40

İLGİLİ HABERLER